menu

Velp 5j scoort schitterend wedstrijdpunt | OSBO 2016/2017

Het Vijfde, een jeugdteam waarvan de steekhouders van vorig seizoen zijn gebleven om nog een jaartje klasse 4F onveilig te maken, mocht in de eerste ronde meteen aantreden tegen het sterkste team in de klasse. Met tegenstanders met een rating van 13-hoog, 14-half, 15-laat en 15-hoog was de verwachting getemperd. Zeker omdat het 5e al met 1-0 achter stond, daar De Schaakmaat 4 zo aardig was geweest om mee te werken aan ons voorstel om Jeroen vooruit te laten spelen. De teamcaptain zelve was vorige week naar Velp afgereisd, en had het punt tegen een uit-vorm-zijnde Jeroen vrij vlotjes te pakken.

Op het vierde bord was Jan slecht uit de opening gekomen. Hij liet een loper opsluiten op c5, maar ging zich toen concentreren. Zoals hij zelf na afloop zei: alles om dat halve uit het vuur te slepen, ook al moet ik daarvoor elke zet 10 minuten denken. Een van de jeugdleiders merkte terecht op dat het handiger is omdat te doen als de stelling nog gelijkwaardig is, bijvoorbeeld vanaf het begin, en ook Jan kom om die komische noot grijzen. Hij bleef in de stelling, zorgde dat zijn tegenstander een slechte loper had en hield zijn dame op het bord.

Op het tweede bord had Julian een truc gemist, waardoor ook hij een stuk achter kwam. Julian had het juiste idee om voor eeuwig schaak te gaan met een vol torenoffer, maar dit was niet correct - via een tussenschaakje wist zijn tegenstander via tussenplaatsen te verdedigen, en toen Julian een stuk plus een toren achter stond duurde het niet lang of hij moest zijn koning omleggen. Dat was nergens voor nodig geweest, want een dozijn zetten daarvoor was er wel degelijk een correcte combinatie naar eeuwig schaak mogelijk!

Het team met 2-0 achter. Dat beloofde weinig goeds...

Jan stond nog steeds het stuk achter, maar gebruikte zijn tijd goed. Hij hield spanning in de stelling en zijn tegenstander, die veel te snel speelde, leek niet in staat om het af te maken. Zoals een oud schaakcredo zegt: een gewonnen stelling winnen is moeilijk. Via een truc probeerde zijn tegenstander enkele pionnen te winnen, maar Jan had de uitstekende tegentruc gezien. Hij ruilde dames, accepteerde het tussenschaakje, en had het pionneneindspel beter uitgerekend dan zijn tegenstander. Die tegenstander, met nog 50 minuten op de klok, had twee vrijpionnen, maar zijn koning stond veel te ver weg. Dus Jan kon beide vrijpionnen met zijn koning ophalen, en stond plotseling een pion voor.
Het remise-voorstel werd subiet van de hand gewezen, en iedereen die Jan kent wist dat hij, met nog tien minuten op de klok, dit zou gaan winnen. Zijn tegenstander geloofde het ook wel. Alle pionnen zouden gaan vallen, en het was een kwestie van tijd voordat er meerdere dames zouden kunnen worden gehaald.
Zijn tegenstander gaf op, en Jan verschalkte zijn eerste scalp van boven de 1300, om exact te zijn: 1372.

Als laatste was Lazlo, onder grote belangstelling, nog bezig. Hij was in het middenspel door een dubbele aanval een kwaliteit tegen een pion achter gekomen, maar Lazlo had, in navolging van Jan, ook een zeer actieve koning. Zijn tegenstander, met een rating van maar liefst 1587, ging wat schatjes geven, waardoor zowel de zwarte koning van Lazlo als de vrijpion enkel verder naar voren kwam.
Toen zijn tegenstander het verkeerde plan koos door pionnetjes te gaan roven op de damevleugel, wist Lazlo zijn idee ten uitvoer te brengen: het paard domineerde de toren en de vrijpion ging doorlopen, doordat de lijn werd onderbroken. Met nog enkele minuten op de klok wist Lazlo dit op formidabele wijze in alle rust en met vast hand uit te spelen. De dame werd gehaald, zijn tegenstander probeerde nog alles, maar Lazlo gaf geen krimp. Het tweede bordpunt was een feit, en de eerste 1500+ scalp kon bijgeschreven worden op het rekest van the middle-one.

Hiermee werd de uitslag verrassend maar volkomen terecht 2-2, en is het eerste wedstrijdpunt voor Het Vijfde al meteen bij de eerste wedstrijd een feit. Kunnen deze mannen de volgende keer weer deze concentratie en energie opbrengen?