menu

Velp 5 verliest manmoedig van Doesborgh 3

Op vrijdag 17 november mocht het 5e jeugdteam van de Velpse Schaakvereniging aantreden tegen het alleraardigste team van Doesborgh 3. Na contact te hebben gehad met hun teamleider, kwam Doesborgh naar de Paperclip ondanks dat het voor hen een thuiswedstrijd was. Dit natuurlijk omdat het jeugdteam altijd het recht heeft om op vrijdag te spelen, en de clubavond van Doesborgh op een andere dag van de week valt.

Na goed en lekker te hebben gegeten (misschien is gebunkerd een beter woord...), kon de wedstrijd mooi op tijd starten. Het Doesborghsche team was ruim op tijd aanwezig.

Op bord vier speelde Dion na enige tijd van afwezigheid weer eens een externe wedstrijd. Hij kwam prima uit de opening tegen een tegenstander die erg vriendelijk was en ook maar zelden had geschaakt de afgelopen tijd. Maar in een vlaag van verstandsverbijstering hief Dion de enige penning op die hij niet mocht opheffen, en verloor daardoor in het middenspel zijn dame. Dit kwam hij ondanks het betere vechtschaak niet meer te boven, en zijn tegenstander deed zijn sportieve plicht door hem keurig mat te zetten.

Op het derde bord was het eerste schaakwoord aan Rinse. Deze debutant, evenals Dion ook acht jaar oud, kwam zo goed uit de opening dat hij een stuk won tegen de enige dame van het "vijandelijke" kamp. Daarna zette hij zijn stelling goed op, maar raakte een beetje in de war van de hongerige dame in zijn kamp. Die at wat pionnetjes, en de combinaties die in de stelling  zaten werden helaas door Rinse gemist. Misschien kwam het door de avond die steeds later werd, maar plotseling ging hij stukken weggeven alsof het al Sinterklaas was, en maakte zijn tegenstander het gedecideerd af. Een leerzame partij die veel meer had verdiend.

Op het tweede bord liet Son (ook al acht!) een trucje toe in de opening, omdat hij misschien iets te snel speelde. Zijn koning kwam in het centrum te staan, en het kostte hem de nodige moeite om die in veiligheid te brengen. Zijn tegenstander werkte ondertussen aan een steeds betere stelling, waardoor Son de paarden binnen moest laten, wat hem een tweede pion kostte. Son vocht als een leeuw, maar kon tegen de sterke tegenstander geen vuist meer maken. Deze "oude bekende" liet zich de kaas niet meer van het brood eten, en Son moest hij bijltje erbij neergooien.

Jonathan op het eerste bord is al een exponent van acht. Met z'n tweeendertig jaartjes mag hij nog steeds als een jonge god de 64 velden betreden, en dat deed hij met zijn favoriete opening. Een gefiancheerde loperstelling zette zijn tegenstander met de zwarte stukken hier tegenover, waardoor het een spannende en hoogstaande partij werd. Jonathan koos het juiste plan om dwars door het centrum te knallen, maar miste een zetje, wat hem een pion kostte. Hiervoor had hij wel een lekkere open torenlijn, maar in plaats van die te bezetten, ging hij een pionzetje bij zijn koningstelling doen, wat hem subiet wederom pionverlies opleverde. Althans, dat dachten omstanders, maar Jonathan sloot de loper op h3 gewoon in, en leek een stuk tegen twee pionnen te verdienen. In plaats van de loper te slaan, speelde hij Kh2, waardoor zijn tegenstander een extra stuk kon toevoegen aan de plotselinge koningsaanval, en Jonathan pardoes mat werd gezet.

Er had meer ingezeten voor het manmoedige team! Jongens waren het. Maar... Aardige jongens. En de tegenstanders ook. Met één aardig meisje.

De jongens en meisje van zowel het Vijfde als Doesborgh 3 worden bedankt voor de leuke tijd en de leerzame partijen.
Geschreven op 17 november 2017.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

14/09 | Het nieuwe seizoen is weer gestart !

14/09 | Hans van Capelleveen Clubkampioen 2020-2021

02/08 | Dion Vaessen is de Jeugdkampioen van VSV 2021

18/06 | VSV schaakt in juni en juli weer in de zaal!

28/03 | VSV Paaspuzzel 2021 inzenden uiterlijk 18 april 2021 (uiteraard)

Kalender

« Sep, 2021 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

01/10: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

01/10: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

08/10: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

Puzzel