menu

VSV 4 verliest ondanks goed spel | OSBO20172018

De vier jongelingen van het het gelijknamige team traden zeer geconcentreerd aan. Een goede briefing van teamcaptain Hans ging er aan vooraf, en die leek zijn vruchten af te werpen. Alle petten stonden dezelfde kant op - geschaakt ging er worden in klasse 4H!

Op het eerste bord ging Rick met de zwarte stukken helaas snel in de fout. Hij kwam een kwaliteit achter te staan. Wellicht was Rick wat roestig omdat hij sinds het begin van de zomervakantie niet meer geschaakt had, want na die materiƫle achterstand ging hij plotseling wel hele goede zetten doen. Ook zijn tegenstander had dat in de gaten, en schoof nog maar eens stevig aan, om zich de kaas niet van het brood te laten eten.
Rick probeerde een koningsaanval op te zetten, maar kon niet voorkomen dat de zware stukken geruild werden, waardoor er steeds minder overbleef om op te teren. Met nog enkele foutjes na uren schuiven moest hij het punt toch aan zijn tegenstander laten.

Het tweede bord was voor Floris, die schitterend uit de opening kwam. Zijn tegenstander had de f-pion naar de zesde rij gespeeld, en dankzij de witte loper op c4 kon hij niet meer rokeren. Floris koos het perfecte plan om de damevleugel open te gooien, waardoor hij alle kansen kreeg om de koning in het centrum mat te zetten. De ene combinatie na de andere werd er in gebouwd door onze man, en ergens moet de stelling totaal gewonnen zijn geweest voor de Velpse jeugdspeler. Misschien een paardoffer in het centrum?
Maar zijn tegenstander verdient ook complimenten. Zelfs het schijnoffer met de dame om mat te geven werd door hem keurig gezien en niet aangenomen. Alle stukken van wit stonden richting de koning te koekeloeren maar Floris kwam er niet doorheen, en bij de eerste de beste tegencombinatie stond hij plotseling een stuk achter. Dit kwam Floris niet meer te boven.
De winnaar heeft altijd gelijk, maar het punt lag voor het oprapen door uitstekend spel!

Ook op het derde bord wist een schaakscholer van wanten. Lucas speelde met afstand zijn beste partij ooit. Voor zo'n beetje het eerst van zijn leven nam hij de tijd en het geduld om goede zetten te vinden. En dan komt het talent toch hard naar boven. Met stellingsgevoel wist hij alle pogingen door zijn tegenstander een oor aan te naaien prima te verdedigen, en toen de dames waren geruild had Lucas een sterk paard tegen een slechte loper voor zijn tegenstander. Dit paard speelde hij zoals op training geleerd prima om naar d3, waar het een zogenaamd octopuspaard werd: de lange armen reikten tot diep in de vijandelijke stelling. Tegelijkertijd zag het er naar uit dat Lucas een zwakke witte pion op ging halen, waarmee de winst binnen handbereik zou zijn.
Hoe van een koude kermis thuis te komen? Door de enige truc in de partij te missen: een weglokzet kostte Lucas de kwaliteit, waarmee zijn tegenstander plotseling de goede open f-lijn kon bezetten. Dit kreeg Lucas niet meer bij elkaar geschaakt, ook hij moest opgeven.

Op het vierde bord zat Teun er ook warmpjes bij. Hij had door eveneens goed spel de rollen omgedraaid: daar waar Lucas en Rick een kwaliteit achter stonden, kwam hij een kwaliteit voor. Het zag er heel lang heel goed uit, maar het sterke zwarte paard van zijn tegenstander ondersteunde de vrijpionnen die naar de overkant gingen lopen. Had Teun deze boertjes ergens kunnen blokkeren? Langzaam maar zeker stoomden ze op, en zijn tegenstander deed dit erg knap. Teun probeerde zijn huid te redden met een stukoffer, maar dat mocht niet meer baten. Van een zeer goede stelling toch een nul.

Vier-nul verloren is niet mals, maar de uitslag reflecteerde het goede spel geenszins. Die punten komen wel voor Het Vierde, zolang er maar geschaakt wordt met de concentratie en de energie van afgelopen vrijdag.

Prachtig spel, mannen!
Geschreven op 23 oktober 2017.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

11/09 | Kampioenschap Gemeente Rheden 2022 op 16 oktober 2022

27/06 | VSV is met vakantie in de maanden juli en augustus. 2 september starten we weer.

Kalender

« Sep, 2023 »
madiwodovrzazo
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

29/09: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

29/09: Algemeen Schaak-off van 20:00u tot 23:30u

06/10: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

Puzzel