menu

Velp 4J pakt eerste punt

Vrijdag 23 februari mocht het jeugdteam van Velp schaken tegen OPC 2 uit Renkum. Of uit Oosterbeek. Of uit Paard. Of uit Combinatie. In elk geval ergens in Gelderland. Omdat er enkele uitvallers waren, was vaste invaller Dries bereid gevonden om zetjes te doen, en zoals een invaller betaamd, mocht dat meteen op het eerste bord.

Maar laten we beginnen met bord vier, waarop Lucas uitstekend uit de opening kwam tegen een speler met merkwaardig snoepgedrag: een rol pepermunt werd fluks soldaat gemaakt, en het liefst tijdens de denktijd van de tegenstander. Scheurend papier, knappende muntjes, en een regelmatig rocheltje waren niet alleen Lucas zijn deel, maar de hele schaakzaal maakte het mee. Lucas speelde een uitstekende partij, en had een beetje pech toen zijn dame ingesloten raakte. Tot die tijd was er niets aan de hand geweest: hij was met de zwarte stukken uitstekend de opening doorgekomen, en had al wat vorderingen gemaakt op de damevleugel. Zelfs het verliezen van de dame was niet nodig geweest - met een combinatie had hij een stuk kunnen offeren, waardoor hij in elk geval de dame op het bord hield. Dit zag Lucas niet, en toen de witte stukken inclusief dame de zwarte stelling binnendrongen was het pleit snel beslecht.

Op het derde bord zocht Floris de aanval met snel spel. Dit snelle spel werd even snel beantwoord door zijn vriendelijke tegenstander, waardoor het niveau van de partij laag was. Dit bleek toen in een remise-achtig eindspel de tegenstander van Floris een tactiekje over het hoofd zag en een stuk verloor. Met een paard en een handvol pionnen tegen een handvol pionnen van zijn tegenstander was het technische klusje voor Floris vlotjes geklaard. Eindelijk weer eens een punt voor onze man!

Op het tweede bord speelde Rick een uitstekende partij. Nu Rick weer actief schaakt zien we hem grote stappen maken. Hij speelt actief en geeft nauwelijks meer iets weg. Zijn tegenstander won een kwaliteit, maar Rick had inmiddels al enkele pionnen op de damevleugel buitgemaakt, waardoor zijn a-pion heel gevaarlijk leek. Helaas moest hij dame-ruil toestaan, en toen de toren binnendrong kwam Rick net een zetje te kort omdat hij een luchtgaatje moest maken voor zijn koning. Hierdoor kon zijn tegenstander een pion terugwinnen, en toen viel er niet veel meer te halen. Rick moest lijdzaam toezien hoe zijn stelling door het gebrek aan materiaal ineenviel. Eerlijk is eerlijk: een prachtig man-tegen-man gevecht waarbij de beste schaker uiteindelijk won.

Ondertussen had Dries, zoals gezegd op het eerste bord, een prachtige stelling verkregen. Zijn tegenstander had veel te veel zetten nodig om zijn ontwikkeling te completeren, en begon daarom maar een koekje op te maken. De langdurige knisperingen zorgden voor een smirkje hier en daar maar de partij kon gewoon verder. Toen de jonge spelers op bord twee, drie en vier, hun partij afgerond hadden, waren de kemphanen op het eerste bord in een hoog complex middenspel belandt, waarin Dries een pionvorkje miste dat hem een stuk kostte. Dat was op zich niet erg, want zijn stelling was overweldigend, en hij had in de opening al een pion gewonnen. Met veel meer ruimte nam veel denktijd om het juiste plan en de daarbij behorende zetten te verzinnen. Dit duurde de pepermunt-etende tegenstander van Lucas, die zich een rol van half toeschouwer en half snelschaker had aangemeten, blijkbaar te lang, want op halfharde toon begon hij zomaar pepermuntjes rond te delen, nota bene ook aan Dries zelf, die juist moeilijke varianten aan het berekenen was. Dit werd de plaatsvervangend arbiter teveel van het goede, en hij sommeerde de OPC-ers nu rustig te blijven. Daar waar de jeugd van de Velpse Schaakschool immer geïnstrueerd wordt om zich beleefd en sportief te gedragen, bleek dat voor het team van OPC nog niet zo makkelijk. Want even later constateerde de arbiter dat de tegenstander van Dries niet meer noteerde, terwijl hij nog meer dan een half uur op de klok had. De speler werd gesommeerd dat wel te doen, maar deze zette een streepje bij een zet en speelde doodgemoedereerd verder. De arbiter wachtte totdat de Velpse speler zijn zet had gedaan, en sommeerde de speler van OPC nogmaals te noteren, daar dat verplicht is volgens de regels van het spel. (Net zoals het verplicht is om alle schakers in stilte te kunnen laten schaken niet af te leiden.) De OPC-er had maar liefst acht zetten notatie-achterstand, en vroeg om het notitie-blaadje van Dries om het bij te werken. Hier werd niet moeilijk over gedaan, en na het bijwerken verbeterde het notatiegedrag gelukkig. Het zou immers vervelend zijn om de partij verloren te moeten verklaren bij een derde overtreding. We schaken om het schaken.

Dat deed Dries ook! Hij wist de mat-dreigingen van zijn tegenstander te pareren, en het lange termijn voordeel dat hij al vanaf de opening had, omdat de vijandelijke koning maar in het centrum bleef staan, werd zijn tegenstander uiteindelijk fataal. Met de zware stukken klapte Dries de stelling van zijn tegenstander binnen, en wist met fijne combinatie-dreigingen de koning en de dame het vuur aan de schenen te leggen. Het koppel dolf het onderspit: zonder mogelijkheid tot verdediging liep zwart mat en de Oosterbeker gaf sportief op zonder dat Dries dat behoefde te bewijzen.

Hierdoor had het Vierde zijn eerste wedstrijdpunt binnen: 2 - 2!
Dit is een enorme verbetering van de eerste wedstrijd, die nog met 4-0 verloren ging. De jeugd zit in de lift, en het beste bewijs is Floris hiervan: hij verloor van dezelfde tegenstander een half jaar geleden, en pakte nu het volle punt.

Op naar de laatste rondes, waarin nog genoeg punten te pakken zijn..!
Geschreven op 25 februari 2018.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

05/05 | Aankondiging GP Jeugdtoernooi Velp op zondag 26 mei

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

Kalender

« Jun, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

21/06: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

21/06: Algemeen Rapid Toernooi Ronde 10, 11 en 12 van 20:00u tot 23:30u

28/06: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

Puzzel