menu

Velp 4j - Doetinchem 3 | OSBO 2016/2017

De openingswedstrijd van Velp 4j was voor de jeugdspelers meteen een vuurproef. Ze moesten spelen tegen het op papier sterkste team uit klasse 4E. De uitslag was ook met 4-0 in hun nadeel. Maar wie denkt dat ze om deze redenen waarschijnlijk geen schijn van kans hebben gehad, vergist ze schromelijk. Lees maar mee.

Op het eerste bord kwam Jean prima uit de opening. Omdat de koning van zijn tegenstander in het centrum stond door een eerder gegeven schaakje, was het eigenlijk jammer dat alle zwarte stukken van het bord verdwenen. Niettemin had Jean in het eindspel het beste van het spel toen hij zijn witveldige loper wist te bevrijden. Op de koningsvleugel, waar zijn eigen koning nog vertoefde, greep hij een pionnetje mee, om die terug te geven op de damevleugel. Jean had het juiste idee: zijn loper geven voor de vrijpion op het moment dat het nodig zou zijn en ondertussen met zijn koning de overgebleven zwakke pionnen van zijn tegenstander ophalen, zelf twee vrijpionnen creëren, en wellicht zelfs winnen. Allemaal heel goed bedacht, maar ja, die vermaledijde kruispenningen ook altijd... Toen de vrijpion naar b7 kon worden gespeeld, en Jean klaar was zijn loper ervoor te offeren, stonden zijn koning en loper op dezelfde diagonaal, waardoor door een kruispenning de vijandelijke pion kon doorlopen en het punt moest worden ingeleverd. Weer een prima partij van Jean, maar het wordt tijd dat hij zichzelf eens beloond met wat puntjes!

Op het tweede bord dacht Floris aan aanvallen. Prima, daar gaat het schaakspel om, maar het is soms wel handig om de verdediging in de gaten te houden. In uitstekende stelling was er een zwarte toren op de vierde lijn gekomen, en die stond daar niet lekker. Toen had Floris al gebruik kunnen maken van zijn positionele voordeel, maar slechts een dozijn zetten later stond er plots een gedekte vrijpion op zijn tweede lijn. Ook deze had hij nog kunnen tegenhouden, zelfs kunnen winnen, maar hij bleef maar denken aan aanvallen. En die aanval sloeg ditmaal niet door. Zijn tegenstander won materiaal, nog meer materiaal, en bleef wel netjes zijn verdediging in de gaten houden, waardoor Floris uiteindelijk de hand moest geven. Talent en ideeën genoeg, maar iets rustiger, Floris!

Op het derde bord hield Jan uitstekend stand tegen een tegenstander met een rating van bijna 1500. De stelling was totaal gelijkwaardig, en Jan ging al voorzichtig aan wat initiatiefjes denken. De verdubbeling van de toren was tevens een tweevoudige aanval, en in een vlaag van onoplettendheid deed Jan eerst een pijnzet, in plaats van een van de torens af te ruilen. Hierdoor kwam hij plotseling een toren achter, en kon hij opgeven. Jammer van een uitstekend opgebouwde partij, die nu als een nachtkaars uitging.

Op borg vier speelde Branko de sterren van de hemel. Hij had een prachtige stelling opgebouwd, en de vrijpion op a7 leek hem eenvoudig de winst te gaan brengen. Zijn tegenstandster probeerde nog wat grote stukken richting de koning van Branko te krijgen, waar hij een beetje zenuwachtig van raakte. In plaats van gewoon op g3 terug te nemen, offerde hij zijn toren om de promoveren, maar zijn tegenstandster offerde haar toren terug, waarop Branko zijn grote kracht in zijn stelling plotseling kwijt was en nu tegen een centrumpion achterstand aan koekeloerde. Het toreneindspel dat ontstond werd door beiden niet goed uitgevoerd, en Branko gaf een beetje gedesillusioneerd op terwijl hij nog remisemogelijkheden genoeg had. Een leerzame partij, en jammer dat Branko de eer niet kon redden voor het team!

Dit jonge team barst van het talent, dus deze valse start wordt in de komende wedstrijden vanzelf goedgemaakt!
Geschreven op 16 oktober 2016.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

29/06 | Jan Dijkhuizen is Clubkampioen van Velp 2023-24

29/06 | Dion Vaessen is Jeugdkampioen van Velp 2023-24

29/06 | Christiaan Dieperink is Bughouse Kampioen 2023-24

29/06 | Jan Dijkhuizen is Rapidkampioen 2023-24

05/05 | Aankondiging GP Jeugdtoernooi Velp op zondag 26 mei

Kalender

« Jul, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

19/07: Algemeen GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 23:30u

26/07: Algemeen GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 23:30u

02/08: Algemeen GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 23:30u

Puzzel