menu

Floris' Viertal

De schaakwedstrijd begon mooi op tijd, mede dankzij de vroege aanwezigheid van de spelers van de Toren 9. Het jeugdige viertal van het Arnhemse team speelde tegen de nog jongere jeugd van ons Vijfde. Nuja, vanwege een uitvaller waren we verheugd dat Victor wilde invallen, en hoewel we hem zouden willen inschalen als een 'oudere jongere', kunnen we niet meer over jeugdigheid spreken. In leeftijd, dat is, niet qua geest!

Op het vierde bord bouwde Lucas een goede stelling op. Zijn tegenstander speelde een vreemdsoortige opening, maar Lucas liet zich niet afleiden. Door goed rekenwerk en prima ontwikkelingszetten trok hij de stelling steeds meer naar zich toe. Lucas had uitstekend uitgerekend dat hij de pion op e5 kon nemen, omdat de daaropvolgende penning niet gevaarlijk was. Hij kon het paard immers dekken met f4, en het ontbrak zwart aan pionnen om de centrumhengst daar weer aan te vallen. Maar de penning kwam niet, want Lucas' tegenstander had dit ook geconcludeerd. Dus dacht onze man ook nog de pion op d4 mee te kunnen snoepen. Had hij maar eerst gerokeerd! Want nu was het paardvorkje op c2 genoeg om zijn dame te verliezen. Lucas probeerde het nog even, maar het was vechten tegen de bierkaai. Zijn sportieve tegenstander zette hem fatsoenlijk mat.

Eerdergenoemde invaller Victor was op bord drie geposteerd. Hij kwam prima uit de opening, maar het paardvorkje op f7 kostte hem ook de dame. Er zit genoeg talent in ons nieuwe lid, en vooral door veel te spelen zullen dit soort fouten er langzaam maar zeker uit gaan. Nu hoefde Victor geen bewijzen te zien: hij gaf meteen sportief op.

Op het tweede bord zat Rick, die niet alleen steeds langer wordt, maar ook steeds beter gaat schaken. Helaas bleven de resultaten nog uit, en dat is jammer, want hij had wel wat punten verdiend, eigenlijk. Ook in deze partij, waarbij zwart zijn pionnen maar naar voren bleef schuiven, kreeg Rick langzaam maar zeker het beste van het spel, totdat een mooi tactiekje van zijn tegenstander ervoor zorgde dat Rick zijn dame moest geven tegen toren en stuk. Hierdoor kwam zijn stelling echter wel los, en door uitstekend positiespel bouwde Rick aan een tegentactiek. Die werd succesvol: op een open bord wist hij de dame te vangen, en hij stond nu zomaar een stuk voor. De tegenstander was echter ook niet voor een kleintje vervaard, en wist een vrijpion te creƫren die zo gevaarlijk werd dat Rick er dat stuk voor moest geven. Wat overbleef was een eindspel met een toren en gelijk aantal pionnen, en na een enerverende wedstrijd werd besloten tot remise. Een mooi resultaat na zo'n partij.

Nadat alle bovenstaande partijen waren afgerond, was Floris nog bezig met een monsterpartij. Floris had in de opening iets te voortvarend zijn dame-vleugel-pionnen opgespeeld en door een prachtige zet van zijn tegenstander moest onze man veel tijd investeren om de minst slechte variant te kiezen. Het kostte hem uiteindelijk een stuk, en Floris ging er goed voor zitten om dit remise te houden.
Ademloos keken de toeschouwers naar het gevecht dat ontspon op de 64 velden: de in zware tijdnood verkerende Floris, die vaak op de toevoeging speelde en op een bepaald moment nog maar twee seconden had, tegen een tegenstander die alles probeerde om de partij naar zich toe te trekken. Een buitengewoon sportieve strijd tussen twee schakers die elkaar geen duimbreed toe wilden geven. Floris probeerde niets anders dan de remisemarge te bereiken, maar zijn tegenstander, met nog steeds een stuk voorsprong, wilde daar natuurlijk niets van weten. Steeds meer stukken en pionnen werden afgeruild, en Floris wist met zijn koning en zijn toren zo actief te spelen, dat het surplus aan materiaal van zijn tegenstander niet tot winst kon worden omgezet. Het aantal grappen en grollen dat in de stelling langskwam was aanzienlijk, en natuurlijk werd er veel gemist door allebei de mannen. Oh, van de zijlijn is het zo makkelijk, maar met volle druk is het een stuk moeilijker, weet elke schaker. Het was daarom extra knap hoeveel de twee kemphanen wel wisten te vinden!

Nadat Floris een vrijpion van zijn tegenstander had weten te bemachtigen, wist de speler van de Toren weer een pion buit te maken, en kwam uiteindelijk deze stelling op het bord:
Floris Viertal
Floris speelde hier 1...Te1 waarna hij de toren won: 2. Pf4? Tg1+ 3. Kf6 Txg7 en het eenvoudig remise was.
Maar in de diagramstelling is een mooie zet mogelijk, die meteen tot remise leidt. Kun je 'm vinden?

Zo eindigde deze enerverende partij ook in een puntendeling, en verloor het Vijfde met 3-1 van het vriendelijke Toren 9.

Omstanders voelden de adrenaline een uur later nog.
Kwam die Floris maar eens vaker schaken!

Geschreven op 19 maart 2018.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

29/06 | Jan Dijkhuizen is Clubkampioen van Velp 2023-24

29/06 | Dion Vaessen is Jeugdkampioen van Velp 2023-24

29/06 | Christiaan Dieperink is Bughouse Kampioen 2023-24

29/06 | Jan Dijkhuizen is Rapidkampioen 2023-24

05/05 | Aankondiging GP Jeugdtoernooi Velp op zondag 26 mei

Kalender

« Jul, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

19/07: Algemeen GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 23:30u

26/07: Algemeen GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 23:30u

02/08: Algemeen GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 23:30u

Puzzel