menu

Velp 3j was er dicht bij

Op 1 november kwam het team van Schaakstad Apeldoorn 4 op bezoek bij Velp om te spelen tegen het belofteteam Velp 3j. Het werd een spannende strijd en dat was op voorhand niet te voorspellen.

Op bord acht speelde Trustin Burton Göbel met wit. Hij speelde een open wedstrijd tegen zijn Apeldoornse tegenstander. De tactische wendingen waren niet van de lucht. Hij vergat een verdedigende zet te doen waarmee hij h2 moest beschermen. In plaats daarvan dacht hij een dubbele aanval te kunnen uitvoeren. De aanval op h2 liep echter op mat uit en hij kon de tegenstander feliciteren.

Nout van Eck had de zwarte stukken in zijn strijd tegen Schaakstad. Nout bouwde zijn stelling goed op en leek gelijk op te gaan. Maar zijn tegenstander speelde erg goed en bracht hem in de problemen. Nout kwam de problemen niet meer te boven, maar is weer een belangrijke ervaring rijker.

Op bord zes mocht Lucas Hahné het met wit proberen. Hij was op het laatste moment opgeroepen en had al een tijdje geen stuk meer aangeraakt. Het bleek ook nog een beetje roestig. Hij liet de tegenstander met zijn dame de stelling binnenkomen en overzag een dubbele aanval waarmee hij een dame verloor. Hij gaf nog tegengas maar verlies was niet meer te voorkomen.

Floris van Capelleveen speelde tegen de op papier sterkste tegenstander op bord vijf. Hij startte goed en had overwicht op de damevleugel waar hij veel ruimte had gecreëerd. Doordat hij in zij hoofd twee zette verwisselde voerde hij een niet bedoelde zet uit. Daardoor stortte zijn stelling in elkaar en ging hij uiteindelijk mat.

Dat begin dus niet zo lekker. Met 0-4 achter maar aan de topborden zag het er gelukkig goed uit.

Son Stavenuiter speelde een overtuigende partij. Hij bracht al vroeg in de partij een combinatie op het bord waardoor hij na afruil van de dames een pion op c2 verorberde. Daarna bouwde hij zijn stelling gedecideerd uit tot winst. Frenkie did dit again.

Dries van Eijk speelde met zwart op bord 1. Hij kwam goed uit de opening in een stelling met veel actieve stukken. Na twee keer materiaal gezonnen te hebben stond hij een toren voor. Maar de tegenstander had een doorgebroken vrijpion dus het was nog wel even zorgvuldig spelen om de winst binnen te trekken.

Alain van der Velden mocht het me wit op bord twee laten zien. En hij kan het nog steeds. Hoewel zijn tegenstander hem in de opening bij de lurven had en met zijn loper op b5 irritant voorkwam dat hij kort rokeren kon, ontwikkelde hij zijn stukken naar actieve velden. Zodra hij de kans kreeg rokeerde Alain en dat bleek een krachtzet. De koning van de tegenstander bleek opeens onveilig te staan en de vrijpion kon door Alain met schaak worden gewonnen. Dat deed hij echter niet. Hij was in de veronderstelling dat dat net kon. Als gevolg daarvan wist de tegenstander de pion in de tijdnoodfase bijna aan de overkant te krijgen. Toen Alain daarop in tijdnood de enige juiste zet deed hield hij een onstopbare vrijpion over en gaf de tegenstander terecht op.

De mooiste partij werd gespeeld door Rick van Emden en zijn tegenstander Leendert Maris. Rick heeft een stuk geofferd voor twee pionnen en hij voelt het goed aan want hij heeft het betere van het spel. Waar zijn tegenstander niet heeft kunnen rokeren kon hij dat wel.

In deze stelling heeft wit heen plusje maar de tegenstander biedt remise aan terwijl hij 10 minuten meer tijd op de klok heeft dan Rick. Rick kijkt zijn teamleider aan maar die schudt zijn hoofd. Aan remise hebben we niets met een 3-4 achterstand. En Rick, met een krappe twee minuten op de klok, moet doorspelen. Rick kan dat wel en hij gebruikt de tijd van de tegenstander goed zodat ze door vluggeren met beiden 20 tot 30 seconden op de klok.

En dat laat de harten sneller kloppen van de spelers, maar ook van de omstanders. Waar 15 man naar een partij staan te kijken kun je een speld horen vallen op het tapijt van de Paperclip. Oorverdovende stilte als zwart de toren naar h2 brengt in plaats van h4. Een zet later pakt Leendert de toren weer op. Iedereen denkt : Nu komt de genadeklap Th4+! Maar nee, hij gaat naar h5 om de pion aan te vallen. Rick ontkomt aan direct verlies en loopt tegen de 10 seconden aan. Hij weet zijn vrijpion op b7 te krijgen en lijkt op winst af te stevenen. Totdat hij zijn toren weggeeft er wordt doorgespeeld. Leendert moet zijn toren geven voor de vrijpion en er blijft een eindspel over waarin Rick de laatste pion kan slaan met zijn loper en Leendert alleen een paard overhoudt. Daar kun je geen mat mee geven dus is het remise. Een uitslag waar iedereen vrede mee heeft.

Velp 3j verliest met 3,5 - 4,5 van Schaakstad Apeldoorn maar laat zien dat het steeds weer vorderingen maakt.

Deze wedstrijd bewijst ook maar weer hoe mooi schaken is voor de spelers en voor de toeschouwers. Komt dat zien in de Paperclip. Daar wordt elke vrijdagavond geschaakt.
Geschreven op 02 november 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

27/06 | VSV is met vakantie in de maanden juli en augustus. 2 september starten we weer.

25/04 | Zondag 15 mei 2022 - Grand Prix Jeugdschaaktoernooi in Velp

14/09 | Het nieuwe seizoen is weer gestart !

14/09 | Hans van Capelleveen Clubkampioen 2020-2021

02/08 | Dion Vaessen is de Jeugdkampioen van VSV 2021

Kalender

« Aug, 2022 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

19/08: Algemeen ZOMERVAKANTIE - Geen Schaken van 18:15u tot 23:30u

26/08: Algemeen ZOMERVAKANTIE - Geen Schaken van 18:15u tot 23:30u

02/09: Schaakschool De Schaakschool is weer open! van 18:15u tot 20:00u

Puzzel