menu

Knappe prestatie Velp 3j

Doordat OPC uit Oosterbeek niet de mogelijkheid had om het Velpse belofte-team op vrijdag te ontvangen speelde Velp 3j de uitwedstrijd in de Paperclip. Daarbij was de uitnodiging om kwart voor acht te starten uiteraard bedoeld om de jeugd, die soms nog heel jong is, te ontzien. OPC had daar helaas geen boodschap aan en kwamen klokslag acht uur de Paperclip binnen.

Het valt ook niet mee je te verplaatsen in de beleving van de jeugdspeler als je zelf geen jeugdafdeling hebt. Bovendien staat er voor OPC veel op het spel. Dit sterke team wil een klasse hoger en heeft daar kans op als het van Velp 3j wint. En vooraf zou je dat ook als een gemakkelijke buit zien..

Maar er gebeurde heel veel..
Menno Potjer speelde aan het tweede bord. Hij speelde actief en kon als eerste het punt aantekenen nadat zijn tegenstander een pion had weggegeven.

Lucas Hahné speelde op bord zes met zwart tegen een geroutineerde speler. Lucas speelde de opening ook deze keer goed. In het middelspel gaf hij eerst een pion weg en daarna nog een. Hierdoor liep hij achter de feiten aan en toen de stukken werden afgeruild werd het verschil te groot. Hij gaf op.

Nout van Eck speelde met de zwarte stukken tegen een veel sterkere speler die wel een keertje of zes/zeven keer zo oud is. Nout onderschatte de aanval op f7 en liet daarna zijn toren slaan. Het ging van kwaad tot erger..  De dame van de tegenstander raasde over het bord om hier en daar wat stukken op te halen. Ook de toren op a8 ging er aan. Maar toen kwam Nout met de geniale ingeving.. Na Dh5 kon de loper op g3 niet geslagen worden door de gepende h2-pion. Ook dreigde er mat op h2.. .O, ja.. en ook op d1.. Dubbele aanval noemen we dat..stap 2?
Klopt! Er zat niets anders op voor wit om eeuwig schaak te geven en daarmee haalde Nout een mooie remise binnen.

Floris van Capelleveen speelde zijn tegenstander met de witte stukken weg. Ook hier een mooie dubbele aanval waardoor er een loper op h5 gewonnen werd. Floris ging lekker in de aanval en de tegenstander vergat om tijdig op te geven. Door zijn ziekte kon hij helaas de concentratie niet volhouden en nadat hij het stuk teruggegeven had was het eindspel te ingewikkeld om goed af te ronden. Balend gaf hij op.

Son Stavenuiter speelde op het zevende bord waar hij de snel spelende tegenstander verraste met zijn goede spel. Na het actieve h4 en het prachtige Pxe5 werd de tegenstander voor een complexe doorrekening geplaatst. Uiteindelijk kostte het zwart een stuk en een pion en kwamen de zware stukken met rasse schreden de zwarte stelling binnen. Na de afruil was het duidelijk dat Son dit gewoon ging afmaken. Nadat Son met een röntgenaanval de laatste toren zou winnen gaf zwart op. Mooie winst van Son.

En daarmee was de stand weer gelijk 2,5 - 2,5.

Walter Manschot had een heel actieve stelling met wit. Hij gooide zijn pionnen voor de koningsstelling naar voren voor het initiatief. De sterke tegenstander ondermijnde echter op de juiste wijze het zwakke centrum van wit. Walter kwam in de problemen en kwaliteitsverlies kon niet meer worden voorkomen. De stelling stortte in en Walter gaf op.

Hanna Wierts speelde een degelijke partij met wit. Ze ruilde tijdig de dames af en leek er goed uit te komen. Helaas stonden haar stukken niet allemaal optimaal opgesteld en kon ze niet voorkomen dat de tegenstander zijn stukken wel goed kon positioneren. Het pionoffer om haar paard te activeren kwam te laat. Er werd een toren gepend en die kwaliteit met de verloren pion bleek te veel om de stelling te kunnen houden.

Tot slot waren alle ogen gericht op het laatst overgebleven bord.
Rick Schuren had door zeer goed spel zijn tegenstander volkomen weggespeeld. Met een loper en een toren meer ging hij het eindspel in. De OPCers stonden om het bord. De intimidatie die daar vanuit gaat werd niet door de mannen opgemerkt. De tegenstander had normaal al lang opgegeven. Hij schatte echter in dat de jongeling tegenover hem waarschijnlijk nog geen honderden eindspelen gespeeld had. En dat klopte. Met de slinkende tijd op de klok, de toeschouwers en het gebrek aan ervaring ging eerst de loper en daarna een toren verloren. De tegenstander vocht voor remise en dat is ook wat Rick kan meenemen naar huis. Niet hij maar zijn tegenstander moest vechten voor remise. Een leerzame partij met voor Rick een prima resultaat.

En zo werd het 5 - 3 voor OPC, maar het had ook andersom kunnen zijn. Dat heeft er in gezeten.. Belooft veel voor de toekomst!


Geschreven op 16 maart 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

MB schreef op 30 march, 2019:

Dat had zomaar eens de eerste overwinning voor Velp 3j kunnen zijn dus! Geen zorgen, komt vanzelf.

Nieuws

14/09 | Het nieuwe seizoen is weer gestart !

14/09 | Hans van Capelleveen Clubkampioen 2020-2021

02/08 | Dion Vaessen is de Jeugdkampioen van VSV 2021

18/06 | VSV schaakt in juni en juli weer in de zaal!

28/03 | VSV Paaspuzzel 2021 inzenden uiterlijk 18 april 2021 (uiteraard)

Kalender

« Sep, 2021 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

01/10: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

01/10: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

08/10: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

Puzzel