menu

Velp 2 prolongeert zegereeks

In een volle Paperclip werd op 17 januari de wedstrijd tegen Wageningen 4 gespeeld. Deze wedstrijd werd verzet vanwege de verrichtingen van drie spelers van dit team in het Tata Steel Chess toernooi in Wijk aan Zee vorige week - zie verslagen op deze website. Dankzij de sportieve medewerking van Wageningen konden we toch als team aantreden; voor het eerst in de basisopstelling.

Helaas was er een late afmelding aan de zijde van Wageningen. Door ziekte bleef bord vier leeg en startte Wageningen met 1-0 achter.

Op bord zeven speelde Jan van Galen met zwart. Hij kreeg een enorme aanval over zich heen maar bleef kalm en combineerde zich er vakkundig uit. Hij was de eerste die zijn punt zelf verdiende.

Daarna was het André van Kuijk op bord zes die het punt liet bijschrijven. Hij manoeuvreerde zich eerst in een optisch mindere stelling maar rekende beter dan de tegenstander waardoor dat snel omsloeg en de zwarte koning kon triomfantelijk op e5 worden gezet.

Julian van Kuijk was op bord acht duidelijk een maatje de groot voor de tegenstander. Na een stuk te hebben gewonnen werd het professioneel af gemaakt. En zo stonden we om 10 uur al met 4-0 voor.

Walter Manschot had het op bord vijf minder gemakkelijk. Hij woog zijn kansen voorzichtig af. Misschien af en toe te voorzichtig.. je weet het niet. Dat is voor de analyse thuis. Maar het resulteerde in een remise. Maar die bracht wel de overwinning binnen voor het team. One small step for Walter, one giant leap for Velp 2.

Wim Louwman vocht op bord 3 tegen de tegenstander en tegen zichzelf. Nadat de gesloten stelling werd geopend stonden Wim stukken niet lekker. De tegenstander kwam de stelling binnen en overrompelde de langgerokeerde Wim volkomen.

Op bord twee was Eric de Winter met de witte stukken aan het demonstreren wat hij in Wijk aan Zee geleerd had. Hij rokeerde lang en startte een koningsaanval op de koningsvleugel. Hierbij won hij een loper en in het eindspel met pionnen werd zijn koning naar de h-lijn gedwongen om daar een vrijpion op te halen. In de tijdnoodfase wist de tegenstander zijn koning goed te positioneren. Eric zag niet hoe hij de winst nog binnen kon trekken en nadat de laatste pion van het bord ging won Eric deze remise met een loper meer.

Hans van Capelleveen speelde dit seizoen voor het eerst weer mee. Hij speelde op bord 1 met zwart en plaatste na  pionwinst een paardoffer waardoor hij drie pionnen had voor zijn stuk. De tegenstander bezorgde hem een dubbelpion op de f-lijn en ging vol in de aanval op de koningsvleugel. Hier had wit wat moeten offeren waarschijnlijk want Hans ging langs de afgrond. Toen hij dat  overleefde en de tijdnoodfase was aangebroken stonden de stukken van Hans precies goed en rendeerde eindelijk de pionnen waarvan een de overkant bereikte. De promotie tot dame was het sein voor de tegenstander om op te geven. 

En met deze 6-2 overwinning staat Velp 2 een matchpunt voor op nummer twee die al een ronde meer gespeeld heeft. Heel riant!
Geschreven op 18 januari 2020.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Padre Pollos schreef op 20 january, 2020:

Mijn tegenstandster speelde lang een prima partij en had erg veel druk op mijn stelling, mede door wat mindere zetten van mijn kant. Maar toen ik haar aanval een halt kon toeroepen en een (dubieuze) tegenaanval deed, ging ze voor de afruilvariant wat me eerst één pion opleverde, maar al snel kon ik de frontboer opslokken. Ze probeerde dat te voorkomen door verder af te ruilen, maar dat leverde mij een gewonnen eindspel op. Het feit dat ze opgaf na haar toren weg te blunderen (de dekkende loper verplaatst) deed daar verder niets meer aan af.
Bepaald geen makkelijke partij.
Maar wat een lekker teamresultaat verder. Vanaf nu de sterkere teams uit de poule, dus zeker nog werk aan de winkel!

Nieuws

14/09 | Het nieuwe seizoen is weer gestart !

14/09 | Hans van Capelleveen Clubkampioen 2020-2021

02/08 | Dion Vaessen is de Jeugdkampioen van VSV 2021

18/06 | VSV schaakt in juni en juli weer in de zaal!

28/03 | VSV Paaspuzzel 2021 inzenden uiterlijk 18 april 2021 (uiteraard)

Kalender

« Sep, 2021 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

01/10: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

01/10: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

08/10: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

Puzzel