menu
Vanwege het corona-virus zijn alle activiteiten van VSV opgeschort tot nader order (maar er worden plannetjes gemaakt...).

Velp 2 goed uit de startblokken

Velp 2 mocht de spits afbijten in de externe SOS-competitie. Voor het eerst een externe wedstrijd in de nieuwe ruimte in de Paperclip. En het paste er allemaal prima in. Voor het eerst ook dat vier leden van de Van-Kuijk-dynastie in één team speelden. SMB 3 is op papier de sterkste tegenstander van dit seizoen, dus een belangrijke eerste stap naar een mogelijk kampioenschap.

Maar wie de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal tegen de Noord-Ieren heeft gezien zal een déjà vu momentje hebben gehad. De eerste twee uur waren de Nijmegenaren heel goed in tegenhouden. Alle borden gingen gelijk op. De eerste die beter kwam te staan was Walter Manschot aan bord vijf. Met twee pionnen meer op de koningsvleugel in een gesloten stelling leek het goed te gaan aflopen. Walter koos echter een verkeerd plan. Hij verloor een van zijn vrijpionnen en sloeg terecht een remise aanbod af. Het was immers nog steeds een gewonnen partij voor hem. Om die echter ook te winnen.. In het eindspel zette de tegenstander Walter over de b-lijn onder druk met een matdreiging. Die kon gepareerd worden met de dame. De tegenstander had echter een geniale list bedacht en offerde zijn toren om de dame van haar verdedigende taken te ontdoen. Walter spartelde nog wat, maar het was een verloren zaak.

Op bord drie speelde onze nieuwbakken voorzitter Wim Louwman een troosteloze partij in EK-eerste-75-minuten-stijl. Dat de heren in remise berustten was geen verrassing. Dat niet overlegd werd met de teamleider wel..

Jan van Galen bezette het zevende bord en speelde met zwart tegen een dame. En die dame had Jan flink in de tang. De d-lijn was van haar en de dame belette dat Jan kon rokeren. Er ging een pion verloren en ondanks Jans poging tot een tegenaanval ging hij roemloos ten onder.
 0,5 - 2,5 achter: Zo bereik je het EK niet. Toen werden de jongens van de mannen gescheiden. De vijf nog spelende schakers voelden dat het van hen moest komen.

Julian van Kuijk, spelend op acht, stond goed en bouwde dat uit.
André van Kuijk, spelend op zes, kreeg een remiseaanbod dat hij niet mocht aannemen.
Lazlo van Kuik, spelend op vier, had een prachtige verbonden vrijpion gecreëerd.
Eric de Winter, spelend op twee, stond een pion voor en had geduld nodig.
Vadim van Kuijk, spelend op één, had veel tijd gespendeerd de opening vanwege een complexe opening.

Het eerste goed nieuws kwam van Julian, wiens goede stelling naar beter en best was gegaan. De tegenstander werd met klasse verslagen.
Lazlo wist ook een tweede vrijpion te creëren.
Hoewel de beste zet De7+ is, waarna zwart snel mat gaat, speelt Lazlo hier Pf6+: veel mooier natuurlijk! De tegenstander kon niet anders dan zijn toren voor een paard geven waardoor de tweede vrijpion ontstond. En daar kun je natuurlijk een dame mee halen..
Maar dat deed Lazlo niet. Er volgde: ..Txf6  2. gxf6 Te8 3. f7! Dd2+  4. Kh1 d3 

En toen speelde hij 5. f8P+!!  Txf8  6. De7+ Kg8  7. Txg6+ en de tegenstander gaf op vanwege het naderende mat met Dg7#

Daarna was het de beurt aan Vadim om een prachtige aftrekaanval te tonen waarbij met een tussenschaakje een loper op e2 kon worden gewonnen. Hij rondde het prachtig af met een matbeeld waarbij de twee paarden op e2 en f2 een soort mat achter de paaltjes uitvoerden waarbij de witte koning op h1 staat. Heel bijzonder.

Deze drie winsten op rij brachten de stand op 3,5 - 2,5 in ons voordeel.

André kreeg zijn tweede remiseaanbod. Hij mocht zelf besluiten. Maar ja, met drie zonen met winstpartijen op zak retour Dieren: dan wil je niet het sufferdje zijn.. André ging er voor.

Daarna mocht Eric de Winter laten zien dat hij schaken kan. Met onderstaande stelling op het bord mag wit het afmaken. De omstanders zagen hoorbaar wat er in het vat zat. Gelukkig wist Eric ook hoe dit moest:
Eric speelt natuurlijk g4+! en na Kxg4  2. Dd7+ Kf3  3. Dh3+ Kxf2  4. Df5+ Kg2  5. Dd4+ Kf2  6. Dg1+ Kf3  7. Th3+ en zwart geeft op vanwege het vervolg Lg3 en Dxg3#
En teamwinst is een feit.

De uitslag van André maakte dus niet meer uit voor de winst. Hij had zich inmiddels in een onmogelijke situatie gevochten en zijn loper op a8 vastgezet om in een ultieme poging nog een vrijpion naar de overkant te begeleiden. Maar de tegenstander speelde het goed en haalde tijdig zijn toren terug. Met nog een paar minuten op de klok was het zweten voor André. Gelukkig werd het remise aanbod door de tegenstander aangenomen, tot verrassing van alle omstanders.

Dat was een leuke en spannende strijd waarin het team net als het Nederlands Elftal even geprikkeld moest worden om het beste boven te halen.
En 5 - 3 is een mooi uitgangspunt!

Geschreven op 12 oktober 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Brent schreef op 13 october, 2019:

Gefeliciteerd met de teamwinst allen! En Lazlo met een minorpromotie zelfs. Dat gebeurt eens in de blauwe maan. Overal mooie tactische combinaties, zo te zien. Moge dit de eerste van zes winsten zijn.

Padre Pollos schreef op 14 october, 2019:

Lees ook het leuke verslag van SMB: http://smb.nl/nieuws.asp?nieuws_id=1225

MB schreef op 22 october, 2019:

Prima overwinning van het team!

Mooie zetten van Lazlo. De7 gaat niet snel mat, maar win de dubbele toren.

In de partij van Lazlo is na de tekstzet Pf6 zwarts zet Txf6 verplicht, anders volgt het geinige wegtrekschaakje Ph5+ en mat via Dg7 op de volgende zet of via het tussenschaak De7.

Maar dan f7? van wit is een blunder!
Zwart kan 'gewoon' slaan op a3, omdat hij mat in twee dreigt via Dg3+ Kh1 en Dxh3#

Kezum schreef op 28 october, 2019:

na: f7 Dxa3
gaat f8P+ nog steeds mat overigens.

MB schreef op 01 november, 2019:

Hoe dan?

Na 1.f7 Dxa3 2. f8P+ is 2...Kg8! slechts een kleine plus voor wit.

Nieuws

01/05 | Op 1 mei 13.00-15.30 Vadim in NK jeugd Online

24/02 | Puzzel mat in 2 in het Ledengedeelte

23/02 | Zes jeugdleden geslaagd voor de Stappenexamens !

15/02 | Velp 1 wint met 7-1 van Elster Toren 1

12/01 | Son wint met 3 uit 3 weekend Wijk aan Zee

Kalender

« Jul, 2020 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

Puzzel