menu

Velp 1 stoomt door

Op vrijdag 11 februari werd de wedstrijd van de derde ronde ingehaald. Op de dinsdag voor de oorspronkelijk speeldatum werd weer eens een lockdown afgekondigd waardoor de wedstrijd op de lange baan werd geschoven. En gelukkig mochten we weer. ASV 2 had op dinsdag al een uitwedstrijd gespeeld, dus zij waren al ingespeeld.

Hoewel Velp op het laatste moment twee invallers had moeten regelen (Corona en werk) ging de wedstrijd ging lang gelijk op. Vadim van Kuijk had gevraagd om aan een hoger bord te mogen spelen. Dat toont aan dat het met de motivatie goed zit dus daar werd uiteraard aan meegewerkt. 
Hij was ook snel klaar op bord twee. Zo snel dat de teamleider die er naast zat te spelen niet meekreeg hoe Vadim zo snel gewonnen had. (1-0)

André van Kuijk was gevraagd om op bord 5 in te vallen. Daarmee wist hij dat hij tegen een zwaardere tegenstander speelde om anderen te ontlasten. Zijn tegenstander maakte dankbaar gebruik van de open stelling en bracht een paar mooie dreigingen op het bord. Zijn ijzersterke paard dreigde tegelijkertijd meerdere vorkjes. André kwam er niet meer uit en gaf op. (1-1)

Dries van Eijk speelde viel in op het laatste bord. Hij deed het wat rustiger aan dan normaal maar wist toch nog vrij snel de druk op de stelling van de tegenstander te zetten. Dat resulteerde eerst in een pionnetje maar later in de strijd de hele partij, Goed gespeeld. 2,5 uit 3 als invaller toont aan dat hij als kopman van Velp 2 prima meekan met het niveau van Velp 1. (2-1)

Hans van Capelleveen maakte er een potje van op bord drie. Na eerst de winnende combinatie op het bord te zetten en de pion op f4 te winnen blunderde hij er meermalen op los. In een verloren stelling klooide hij nog wat door om de uitslag nog uit te stellen maar het was wel duidelijk dat hij zijn avond niet had. De slotzet zorgde er voor dat hij niet hoefde op te geven want hij overzag mat in 1.  (2-2)

Brent van Dusseldorp was goed bezig op bord zeven. Voor zijn ver opgerukte pion moest een loper worden gegeven terwijl de opgerukte pion van de tegenstander eenvoudig met de koning te stoppen was. Lekker als een plan goed werkt. Ook Brent heeft de 2,5 uit 3 te pakken. (3-2)

Wouter van Rijn speelde op het eerste bord tegen zijn clubgenoten van ASV.  Wouters kracht kennende had de teamleider zich als kanonnenvoer opgeworpen. Het werd een partij die om het centrum draaide. Nadat Wouter met zwart lang gerokeerd had, kwam wit even met de dame op bezoek op a7 om daarna weer snel in de verdediging terug te keren. De druk werd opgevoerd en Pa5 gaf in de open koningstelling van wit zo veel problemen dat er werd opgegeven. Een mooie 100% score voor wouter aan bord 1. (4-2)

Vanwege absentie van Jan en Rik promoveerde Eric naar bord 6. Hij raakte spoedig in een pessimistische bui want zijn stelling was niet zo slecht als hij zelf dacht. Maar dat zei de computer achteraf, en die speelt altijd wel sterk maar ook vals. Eric dacht zijn openingsprobleem met een pionoffer aan te moeten pakken maar dat was helemaal niet nodig. Maar goed, de schade bleef enigszins beperkt tot aan een curieuze afwikkeling die zijn tegenstander niet had hoeven toe te laten. Eric kon toen kiezen uit doorgaan met nog steeds een pion minder, of een kwaliteit pakken tegen twee pionnen. Hoewel de computer achteraf weinig voorkeur had, was de keuze voor doorgaan met een pion minder beter geweest. Nu kwam er een enorme pionnenwals op de witte stelling af die zeker voor een mens aan bord 6 te moeilijk te pareren bleek. Ook dat had beter gekund maar dan moet je wel beter in vorm zijn. (4-3)

Alain van der Velden speelde met wit aan bord 4 weer een lekkere aanvallende partij. De gouden regels latend voor wat het is viel hij op alle fronten tegelijk aan; koningszijde, damevleugel en door het centrum. Hoewel het er eerst op leek dat de tegenstander zich uit de nesten gewerkt had door aan te sturen op een eindspel met lopers van ongelijke kleur wist Alain de partij op elegante manier naar zich toe te trekken. De ver opgerukte pion op f7 in combinatie met de vrijpion op de a-lijn maakte dat het niet te verdedigen was voor zwart. Mooie winst en ook 3 uit 3! (5-3)

Hoewel de stand in de poule onoverzichtelijk is omdat niet elke vereniging evenveel partijen heeft gespeeld gaat het voorlopig goed met Velp. Drie gespeeld en drie gewonnen. ASV staan tweede maar heeft er al vier gespeeld. De andere vereniging hebben drie, twee of slechts 1 partij gespeeld. Dus er moet heel; wat ingehaald worden om een beter beeld te krijgen hoe het er voor staat.

Geschreven op 13 februari 2022.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

27/06 | VSV is met vakantie in de maanden juli en augustus. 2 september starten we weer.

25/04 | Zondag 15 mei 2022 - Grand Prix Jeugdschaaktoernooi in Velp

14/09 | Het nieuwe seizoen is weer gestart !

14/09 | Hans van Capelleveen Clubkampioen 2020-2021

02/08 | Dion Vaessen is de Jeugdkampioen van VSV 2021

Kalender

« Aug, 2022 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

19/08: Algemeen ZOMERVAKANTIE - Geen Schaken van 18:15u tot 23:30u

26/08: Algemeen ZOMERVAKANTIE - Geen Schaken van 18:15u tot 23:30u

02/09: Schaakschool De Schaakschool is weer open! van 18:15u tot 20:00u

Puzzel