menu

Velp 1 degradeert, maar sluit het seizoen af met een resultaat

Op donderdag 4 april speelde Velp 1 zijn laatste competitiewedstrijd, op bezoek bij ASV 1. Vorig jaar moesten we in de laatste ronde nog een tactische opstelling uit de kast trekken om te kunnen handhaven. Toen ging alles goed en mochten we in de hoofdklasse blijven spelen. Dit seizoen stond het er nog slechter voor. Alain stopte en Vadim kon maar een paar keer meedoen. Ook hadden we vaak invallers nodig. Een paar rondes voor het einde was al duidelijk dat we zouden degraderen. Toch wisten we het seizoen soort van positief af te sluiten.

Koen had een lekkere partij op bord 3 tegen Dirk Hoogland. “Mijn tegenstander koos met zwart voor een solide maar enigszins passieve opstelling. Ik probeerde niet te overhaast naar voren te gaan en speelde wat rustige zetten om normaal te ontwikkelen. Aan het eind van de opening zag ik kans met een kleine combinatie een kwaliteit te winnen. Zwart speelde duidelijk niet zijn beste partij want een aantal zetten later had ik al een beslissende aanval die eindigde met mat door dame en loper.”

Dan Wouter op bord 1. “Ik probeerde met wit tegen voorbereider en theoreticus Tom Bus snel af te wijken van de gebaande paden. Mijn 4. Db3 waardeerde de engine echter gelijk als bijna -1. De partij zette zich verder normaal voort en we schommelden de hele tijd voor iets beter voor wit tot iets beter voor zwart. Na 18 zetten had ik blijkbaar niet de juiste opstelling gekozen want Tom kon met ...La6 op +1 komen. Ik geloof best dat zwart wat beter stond maar echt duidelijk vond ik het niet. Toen Tom 7 zetten later pas met die zet kwam kantelde juist de partij; toen kwam ik weer in het voordeel. Echte fouten werden er niet gemaakt. Er werd wat gemanoeuvreerd, torens geruild.
Na mijn 32. Pg4 dreig ik binnen te komen op f6 en zwart reageerde gelijk verkeerd. Zijn 32....Pgf5 gaf me gelijk +3.Het is echt niet makkelijk te zien, maar ik had 33.Pf6+ moeten spelen en na Kf8 met mijn loper zijn paard moeten nemen. Die kan hij op 3 verschillende manieren terug kunnen pakken. Idee was om met de dame via h3 binnen te komen. Dit idee had ik wel gezien, maar zelfs dan zie ik niks concreets. Wit staat beter, maar zoveel?? Natuurlijk als ik verder speel met de engine ben ik kansloos dus ik moet 'm wel geloven. Ik sloeg met het paard op f5 en speelde daarna g6, een zet die ook voorkwam in de computeranalyse na Lxf5. Mijn g6 was niet krachtig en de stelling werd als volkomen gelijk gewaardeerd.
Echter, voor een mens was het wel een scherpe stelling zeker in tijdnood. En dat was Tom. Hij speelde het echter goed tegen en beging pas op zet 48 een onnauwkeurigheid. Ik won een belangrijke pion op a5 en even later ook de zwak geworden pion b4. De rest was niet moeilijk meer.Ik wilde hier bijna 38. Lxe6 fxe6 39. Dxe6 spelen. Wit dreigt de meest verschrikkelijke dingen en ook La6 staat in. Op het laatste moment zag ik 39...Dc1+ wat gelijk heel vervelend is.


Dit is nog een grappig moment maar niet te zien in tijdnood. Na 51. b3 lijkt het logisch om het paard weg te spelen. Hardnekkiger is het verrassende 51...Lg6! Pakken mag niet want dan loopt de b-pion door. Wit staat echter nog steeds goed, maar directe winst is niet meteen zichtbaar.”

Eric trof op bord 8 Nico Schoenmakers, een oude bekende van onder andere de Motiefgroep schaken. Nico zei dat hij Eric als Angstgegner beschouwde. Na een rustige opening stoomde Nico met een roedel pionnen op. Toen dit niks opleverde bood Eric remise aan, zich niet realiserend dat hij net een grove blunder had begaan. Nico kwam daardoor niet alleen een pion voor maar dreigde daardoor ook de zwarte stelling plat te walsen. Maar hij zag niet hoe hij door kon zetten hoewel de computer achteraf op enig moment +3,5 voor hem aangaf. Maar gelukkig was Eric dus zijn Angstgegner. Met een paar kleine dreigingen creëerde Eric toch wat tegenkansen en Nico verloor het overzicht. Hij had Eric nog kunnen dwingen voor eeuwig schaak te gaan maar in plaats daarvan liet hij een vernietigende aanval toe. Eric kwam nu zelf in een paar zetten op +2,5 en in het vervolg blunderde Nico nog een toren weg.
“Een redelijk resultaat? Mwah, maar het telt wel mooi mee.”

Vadim had van tevoren aangegeven graag op bord 2 te spelen, omdat hij wel weer eens zin had om zwart te hebben. Het hielp niet per se, want tegen Rob van Helvoort kwam hij erg slecht uit de opening doordat wit na kort rokeren alsnog h3, g4 en f4 speelde. Vadim zag als enige optie om de stelling te compliceren. Hier na 19…Pxe3 20.fxg6 Pxf1 21.gxh7+ Kxh7 zou wit gewonnen staan als hij simpelweg 22.Txf1 speelt. Wit gaf eerst schaak op e4 en sloeg toen pas terug. 


Nu lijkt het over voor zwart maar hier komt de zet 23…f5! met het idee 24.Txf5! Tf8! Wit lijkt dan nog steeds voldoende initiatief te hebben, maar de velden rond de koning zijn goed genoeg verdedigd om niet mat te gaan. Bijvoorbeeld na 25.Tf7+ Txf7 26.Lxf7 Kg7! 27.Lxg6


staat zwart eigenlijk vrij veilig. De witte dame kan moeilijk assisteren en nadat ik mijn stukken kon activeren met Td8, Df6-g5 en Pd5 kon ik, met een beetje hulp van de tijdnood van mijn tegenstander, vrij gemakkelijk winnen.

De partij van Hans verliep naar eigen zeggen dramatisch: “Mijn tegenstander (Marc Sterk) rokeerde lang en zette alles op de aanval. Ik had eerder in het centrum moeten ingrijpen maar verzuimde. Hierdoor moest ik een stuk tegen twee pionnen offeren om nog een beetje te kunnen ontwikkelen. Uiteindelijk stond er een pion op f7 met mijn koning als blokkade. Mat of ernstig materiaalverlies dwong mij tot opgave.”

Van de overige verliespartijen heb ik niet veel meegekregen. Lazlo, Stephan en Kevin speelden alle drie tegen veel sterkere tegenstanders. Geen schande dus.

Zo eindigde het in Arnhem in 4-4.
Geschreven op 28 april 2024.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

05/05 | Aankondiging GP Jeugdtoernooi Velp op zondag 26 mei

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

Kalender

« Jun, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

21/06: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

21/06: Algemeen Rapid Toernooi Ronde 10, 11 en 12 van 20:00u tot 23:30u

28/06: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

Puzzel