menu

Veenendaal 1 - Velp 1 | OSBO 2016/2017

Teruggekeerd in de eerste klasse, is het vlaggenschip van de Velpse Schaakvereniging begonnen met een remise tegen Veenendaal 1. De stemming was gemengd over het eerste wedstrijdpunt. Enerzijds waren de nieuwelingen in het team goed voor dikke punten, maar de steekhouders lieten het enigszins afweten. De omgevingsfactoren hadden wellicht invloed op de verrassende uitslagen: het was beschamend hoe sommige clubgenoten van het Veenendaalse eerste team rondom de borden met elkaar spraken alsof het een voetbalwedstrijd was. Jammer ook dat er niet of nauwelijks werd ingegrepen door de thuisclub.

De besprekingen per bord.

Op het eerste bord had Hans plaatsgenomen. De teamcaptain opende het seizoen aan het eerste bord, zoals een goed teamcaptain betaamd. Hans kwam prima uit de opening, en ging met zijn dame naar de damevleugel om daar wat pionnetjes proberen weg te snoepen. Zijn tegenstander, op papier meer dan honderd elo-punten sterker, wist het koninginnetje op te jagen, maar Hans gaf geen krimp en de twee koplopers kwamen remise overeen toen beiden beseften dat er niets te halen was.

Op bord twee had Martijn een zeer complexe stelling, waarin onder de motorkap tientallen schitterende en soms kritische varianten schuilden. Martijn had het kleine kwaliteitsoffer zien aankomen, en wist dat dit niet zo goed was voor wit. Langzaam maar zeker kroop het surplus aan stukken uit de zwarte schulp, en het overwicht van onze ratingfavoriet werd steeds groter. Daar waar Martijn veel tijd investeerde om alle varianten door te rekenen, koos zijn tegenstander steeds voor de easy way out. Hoewel de goede man weinig moet hebben gezien, wist hij toch steeds knap en vaak a tempo de juiste zet te doen. Puur geluk of perfecte wedstrijdinstelling? Pas toen Martijn in zware tijdnood was, kwamen de complicaties wel. Daardoor ging Martijn voor het eerst in zijn leven door "de vlag" en was de grootste verrassing van de hele ronde een feit.

Het derde bord was voor Erika een mooie gelegenheid om de theorie van de Shesnikov weer eens tevoorschijn te toveren, maar ook haar tegenstander bleek goed op de hoogte. Toen de twee uit de theorie waren werd het, zoals vaker in de gespeelde variant, een gemanoeuvreer op de vierkante centimeter. Een prachtig spel ontstond, waarbij Erica de slechte loper hield, maar haar tegenstander de goede loper kwijt was. Het leek een kwestie van tijd voordat de stoppen los zouden schieten, en Erika haar loper via de damevleugel buiten de koningsketen zou bevrijden. Maar het bleef zo complex dat het gemanoeuvreer doorging tot en met de tijdnoodfase. Hierin had Erika de zwarte b-pion buitgemaakt, waardoor zij nu zeer goed kwam te staan. Met het afruilen van de stukken zou de verst verwijderde vrijpion winnend zijn. Haar tegenstander liet echter prima geen stukkenruil toe, en ging het eindspel in met toren en paard tegen toren en loper. Toen Erika's loper werd opgejaagd had zij de extra pion kunnen voor blijven staan door deze om te spelen, omdat haar pion giftig was, maar dit miste ze. Begrijpelijk, in tijdnood, maar toch jammer, want dan zou het punt erg dichtbij zijn gekomen. Haar tegenstander bood remise aan, maar omdat dit de laatste partij was, zei teamcaptain Hans dat ze door moest spelen. Ze had immers de beste papieren. Totdat ze een grote fout maakte, en onmiddellijk zelf remise aanbood. Gelukkig nam haar tegenstander dit aan, want hij kon juist weer op zijn beurt op dat moment remise maken. Hiermee werd de vrede getekend.

Op het vierde bord moest de tegenstander van Jan enorm veel tijd investeren om de opening te overleven. Uiteindelijk kwamen ze gelijkwaardig uit de opening, en had Jan van de situatie gebruik moeten maken. Hij stond een decennium in tijd voor op de klok, maar besloot toch alle stukken af te ruilen. Helaas, want hierdoor werd de puntendeling onoverkomelijk.

Bord vijf was voor Eric, die met de witte stukken teveel activiteit van zijn tegenstander toeliet. Hij was zelf niet de enige die op enig moment zich afvroeg of hij het wel ging overleven. Met secure verdedigingszetten wist Eric het hoofd boven water te houden, en toen alle stukken behalve de lopers waren afgeruild, was de dubbelpion op de a-lijn van zijn tegenstander toch wel een zorgenkindje. Hoewel Eric het juiste plan had: de vijandelijke koning niet bij zijn damevleugelpionnen laten komen, had hij een mindere uitvoering. Nu kon zijn tegenstander de damevleugel vastzetten, en was ook op dit bord remise onvermijdelijk.

Op het zesde bord wist nieuwkomer Rik na een nogal mislukte opening zijn schaaktalent tentoon te spreiden. Met gevoel voor positie en in een geheel eigen stijl, bonjourde hij zijn stukken richting vijandelijke koning, terwijl zijn eigen koning merkwaardig veilig stond in het centrum van het bord. Zijn tegenstander had met de witte stukken wat teveel hooi op zijn vork genomen, en te weinig ruimte voor zijn koning, waardoor de stelling langzaam maar zeker, als een zandkasteel waarop miezerregen valt, afbrokkelde. Hierdoor kon Rik het eerste punt in Het Eerste bijschrijven!

Op bord zeven mocht de jeugdspeler Brent zijn zegje doen. Na het schitterende afgelopen seizoen van hem heeft hij zijn plaatsje in Het Eerste meer dan verdiend. Brent deed meteen een duit in het zakje door te laten zien dat hij veel meer van de stelling begrepen had dan zijn tegenstander. Juist toen zijn tegenstander remise aanbood, begreep Brent dat die het verkeerde plan had. Met de goede breekzet b3 opende hij de lijnen voor zijn torens en bleken alle zwaktes in de zwarte stelling teveel om rechtop te blijven staan. Brent won een pion, nog eentje, en voor de totale ineenstorting af te wachten gaf zijn tegenstander sportief op.

Op het achtste bord speelde Wim een openingsvariant die volgens hemzelf wel mogelijk is, maar nogal scherp spel op het bord brengt. Zijn tegenstander wist daar met de witte stukken wel raad mee, en ging met alle lange-afstandsraketten in de aanval. Toen het h-pionnetje ook nog naar voren kwam had Wim geen kans meer. Hij verloor materiaal en enigszins geruisloos ook de partij.

De kop is er af!
Het eerste wedstrijdpunt is binnen.
Dat er nog maar veel meer mogen volgen. Bijvoorbeeld in de volgende ronde tegen De Pion.
Geschreven op 16 oktober 2016.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

Kalender

« Mei, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

10/05: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

10/05: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

13/05: Externe Competitie De Toren 2 - Velp 2 (Slotronde in Arnhem) van 19:45u tot 23:30u

Puzzel