menu

Geschiedenis Velpse Schaakvereniging (1) (door Eric de Winter)

Hoofdstuk 1


Vanaf de oprichting tot het eind van de Tweede Wereldoorlog


De meest interessante onderdelen van ons archief zijn gelukkig bewaard gebleven. Dit zijn vooral de oude geschriften met notulen van de ledenvergaderingen. De vergeelde bladen van het eerste boek beginnen met:


Oprichtingsvergadering der Velpsche Schaakvereniging

op Maandag 22 October ’34 in „De Vereeniging” te Velp (G)

 

Daaraan voorafgaand hebben twee artikelen in de Velpsche Courant gestaan, het eerste op 9 October 1934, het tweede al heel snel daarna op 12 October.

 

OPRICHTING SCHAAKVEREENIGING

Velp

Op ons kantoor vervoegde zich hedenmorgen iemand, die lid van een plaatselijke schaakvereeniging wenschte te worden. Tot onze schande moesten we mededelen, dat Velp geen speciale schaakvereeniging heeft. Toch zijn er in ons dorp vele beoefenaars van de schaaksport, die misschien geen geschikte tegenstanders kunnen vinden of steeds denzelfden persoon als tegenstander hebben. In het laatste geval kent men elkaars spel door en door en zal het spelen veel van het aantrekkelijke missen. Bijna iedere plaats heeft een schaakvereeniging. Waarom Velp niet? Schaakliefhebbers, die er voor voelen een speciale schaakvereeniging op te richten, wordt daarom verzocht hun adres aan ons bureau, Oranjestraat 17, op te geven. Wat in andere plaatsen kan, moet in Velp ook kunnen.

 

ZAL DE SCHAAKCLUB ER KOMEN?

Velp

Aan onzen oproep in ons blad van Dinsdag om tot oprichting van een schaakclub te geraken hebben reeds verschillende personen gevolg gegeven. Hierbij zijn er, die niet veel meer dan de spelregels kennen, doch ook zijn er, die al mooie resultaten bij wedstrijden van den Nederlandschen Schaakbond wisten te behalen. Schaken is een prachtige hersengymnastiek maar het kan zelfs meer zijn. Men beweerde zelfs dat het een goed middel tegen slapeloze nachten is. We weten dat er in Velp vele schakers zijn, die zich wat gereserveerd houden en liever eerst de kat uit de boom kijken. Laat men nu echter niet wachten. Door aan een bespreking deel te nemen verplicht men zich tot niets. De kosten aan het lidmaatschap verbonden, behoeven slechts gering te zijn. Schaakliefhebbers, geeft Uw adres dus op aan Bureau Oranjestraat 17, Velp. Het zal ons genoegen doen volgende week te kunnen vermelden dat de Velpsche Schaakvereeniging is opgericht.

 

Dat kan inderdaad worden vermeld!

Het spreekt vanzelf dat de eerste verslaglegging van VSV niet mag ontbreken.

 

Op initiatief van de heer Campagne alhier en door bemiddeling van de Velpsche Courant waren om 8 uur een 12-tal heeren bijeengekomen om tot oprichting te geraken van een schaakvereeniging. De heer Campagne zette uiteen, hoe hij er toe gekomen was de vriendelijke bemiddeling van de V.C. in te roepen, om schaakliefhebbers te verzamelen. Het had spr. bij zijn komst in Velp verwonderd, dat in zo’n groot dorp geen schaakvereeniging bestond, wel veronderstellende, dat er toch wel liefhebbers zouden zijn.

Het aantal aanmeldingen was echter tegengevallen; door enkele liefhebbers ter vergadering uit te nodigen, waren thans een 12-tal heeren aanwezig. Teneinde eventueel bezwaar op te heffen, zeide de heer Campagne, dat het de bedoeling was, zuiver alleen het schaakspel te beoefenen en er dus geen café- of societeitavondje van te maken.

Alle aanwezige heeren konden zich met de oprichting vereenigen en traden als lid toe. Naam V.S.V.

Bij de verkiezing van een bestuur trok de heer Campagne zich al direct terug wegens gezondheidsredenen, mede ook, om dezelfde redenen de heer Heringa. Gekozen werden de heeren Haverkate, van Gumster en v/d Krol, die de functies verdeelden als volgt:

Haverkate             - Voorzitter

v Gumster              - Penningmeester

vd Krol                   - Secretaris

Hierop gaf de heer Campagne de leiding over aan de nieuwe voorzitter, die mede namens de overige leden, betreurde dat de heer C. genoodzaakt was zich zoo spoedig terug te trekken, maar hem hartelijk dankte voor het genomen initiatief en de daaraan verbonden moeiten.

De contributie werd na eenige bespreking bepaald op 10 c per week. Om z.sp.m. op eigen borden te kunnen spelen, werd besloten ƒ 1,- inleggeld te heffen.

Als speelavond werd in overeenstemming aangenomen de Dinsdagavond, terwijl als plaats van samenkomst voorloopig hotel Franken werd gekozen.

Tevens werd besloten direct te beginnen op Dinsdagavond 23 Oct. met medebrenging van eigen borden, daar er natuurlijk nog geen vereenigingsborden konden zijn.

De heer Campagne bood aan 2 borden m stukken a/d vereeniging te schenken, terwijl de heer Kerkkamp dit bezit uitbreidde met 1 bord m stukken toe te zeggen, waarvoor beide heeren hartelijk dank!

De hr. Heringa, daartoe aangezocht zal fungeren als wedstrijdleider. Den heer Campagne werd verzocht het Bestuur als adviserend lid te willen bijstaan, gezien zijn ervaringen in het schaakleven.

De Voorzitter bracht nog dank aan de redactie van de Velpsche Courant voor het groot aandeel, dat zij heeft gehad in de oprichting van de V.S.V.

De Voorzitter, G. Haverkate                               De Secretaris, G.M. v.d. Krol

 

 

De eerste ledenlijst ontbreekt. Het eerste ledenregister is dat van het seizoen 1945-46, dus van na de Tweede Wereldoorlog. Ledenlijsten van vóór die tijd werden vernietigd om het de bezetter onmogelijk te maken om door het gebruikmaken daarvan mensen te traceren. Het is duidelijk zichtbaar dat de eerste bladzijden uit het schrift zijn gescheurd. We moeten het wat de leden betreft dus doen met de wel bewaarde notulen van de vooroorlogse periode.

In elk geval waren er bij de ledenvergadering van 5 februari 1935 in Hotel Franken al zestien leden aanwezig.

 

De voorzitter spreekt de hoop uit dat het een vruchtbare avond moge zijn en de besprekingen aangenaam en vlot mogen verlopen. Dat doen de meeste voorzitters van nu nog steeds! Ook toen al was het goed gebruik meteen een reglement aan te nemen. Er wordt gesproken over de lengte van de ballatogetermijn, de een wil drie maanden, een ander vindt veertien dagen lang genoeg. De laatste wint de discussie. Een voorstel de contributie te verhogen naar 15 ct per week haalt het niet. Er wordt zowaar gestemd over de benoeming van een nieuw bestuurslid, een Algemeen Adjunct. Hier valt de naam Van Beek op, de man die later zo’n prominente rol gaat spelen in de vereniging. Hij krijgt nu maar twee van de zestien stemmen. Hij wordt wel in de ‘commissie tot nazien der boeken’ benoemd. Leden die werkeloos worden betalen halve contributie.

 

Intussen zag Nederland de opkomst van Max Euwe, geboren in 1901. Nu horen tieners en jonge twintigers al tot de wereldtop maar een eeuw geleden was dat een hoge uitzondering. Euwe kon zich al jaren meten met de beste spelers van de wereld. In 1926 verloor hij nipt een match tegen de grote Aljechin. Hij veroverde op hem de wereldtitel in 1935 in een match over dertig partijen (3 oktober-15 december!) die hij met één punt verschil won. De successen van Euwe brachten in Nederland een ongekende euforie te weeg, juichende menigten, en een enorme opbloei van het georganiseerde en ongeorganiseerde schaken.

 

Op 28 mei 1935 vergadert V.S.V. opnieuw, met onder meer een stemming over het aannemen van het nieuwe lid Jansen. Hij wordt geballoteerd. Een van de leden vraagt de hele zomer door te spelen maar vele leden zijn daar tegen, ‘anderdeels heeft de hr. Franken de zaal niet beschikbaar tijdens de vacantie’. Daar staat tegenover dat hij hem in Juni gratis ter beschikking stelt. Daar is de Voorzitter tegen, hij wil ‘vrij staan’. Voor het eerst wordt gesproken over een groepsindeling. In het eerste jaarverslag lezen we:

 

.. hopen we, dat het aantal leden zich nog wat zal uitbreiden. Vooral jonge mensen, die het spel nog moeten en willen leren, zouden we willen hebben. Ondanks ons kort bestaan hebben we toch al naam naar buiten gemaakt. Verloren we bij de eerste wedstrijd met Rheden met 14-4, de laatste wedstrijd wonnen we met 10-7. Ook tegen Arnhem sloegen we geen kwaad figuur.

 

De heer Van Beek wordt op 3 september 1935 benoemd tot secretaris. Dit blijft hij negen jaar, gevolgd door dertig jaar voorzitterschap. Dat weet hij dan natuurlijk nog niet! Twee weken later wordt alweer vergaderd. Er wordt stevig gesproken over het systeem van indelen: groepen of niet. Het wordt één grote groep. Aan het eind van het seizoen komt het onderwerp terug op de agenda in een Buitengewone Algemene Vergadering. De vergadering besluit dat V.S.V. zich aansluit bij de Oost Gelderse Schaakbond. Tien leden zeggen definitief toe mee te zullen spelen in de competitie van de bond, die in twee klassen zal worden georganiseerd. Over het Euwe-effect schrijft secretaris Van Beek in het jaarverslag niet alleen positief:

 

Vooral na de wedstrijd Euwe-Aljechin steeg ’t ledental aanmerkelijk. Met recht kan echter gesproken worden van een modegril, daar verschillende leden weer even spoedig verdwenen als zij gekomen waren. De Vereniging telt op dit ogenblik 25 leden; vergeleken met vorige jaar een toename dus van 5 leden.

 

De eerste speellocatie moet worden verlaten door faillissement van de heer Franken. Er wordt gekozen voor een der bovenzaaltjes van Hotel De Harmonie (hoek Hoofdstraat / Rozendaalselaan).

 

De resultaten van de tegen andere verenigingen gespeelde wedstrijden in aanmerking genomen, is het spelpeil voor verbetering vatbaar.

 

Secretaris Van Beek is ook onderwijzer! Begin jaren zestig ook twee jaar van mij.

 

Het meest opmerkelijke uit het verslag van de Algemene Vergadering van september 1936 is het verzoek aan de wedstrijdleider om het ‘enerverende praten van toeschouwers bij een wedstrijdpartij zoveel mogelijk tegen te gaan’. In april 1937 volgt een buitengewone vergadering waarin een netelige kwestie wordt besproken. De heer Campagne, actief vanaf het begin, heeft bedankt als lid omdat hij zich niet kan verenigen met de manier waarop enkele leden hem bejegend hebben. Het bestuur heeft vruchteloze pogingen ondernomen hem op andere gedachten te brengen. De achterliggende oorzaken staan niet beschreven. Later wordt vermeld dat deze dissonant geen invloed heeft gehad op de goede geest die onder de leden heerst.

Gevraagd wordt meer de publiciteit te zoeken voor de ‘verrichtingen der Vereniging’. Naast de prijzen voor behaalde resultaten in de onderlinge competitie wordt een fles Vermouth verloot onder de niet-prijswinnaars. Die wordt gewonnen door de heer Elzinga, die tot 1998 lid is geweest, zij het met onderbrekingen. In al die jaren is die ene fles zijn enige prijs geweest. De aftredende penningmeester krijgt een thermometer als herinnering. Aan creativiteit geen gebrek. Het seizoen 1936-37 levert een batig saldo op van ƒ 6,525. Die halve cent staat er echt, de kascommissie zal hem hebben gezien en geteld. Er zijn twijfels over het verlengen van het lidmaatschap van de Oost Gelderse Schaakbond. Enkele illustere namen sieren de eerste onderlinge tienkamp van het volgende seizoen: Rupp, Kelderman, Jongepier, v Gorkum, v/d Sandt, v Haarst, Weidema, Sleddering, Smallegange en v Beek. De heer Kerkkamp heeft zich teruggetrokken uit de hoogste groep. Hij is een van de belangrijke figuren uit de eerste jaren. Hij is amateur-historicus die zeer veel heeft geschreven over de geschiedenis van Velp. Hoewel hij maar tot 1954 lid is, laat hij zich tot in de jaren tachtig nog wel eens bij jubilea van de vereniging zien.

De vergadering van 1938 besluit dat bij gelijk eindigen het Sonnenborn-Berger systeem wordt toegepast en geen beslissingswedstrijden te spelen. Kennelijk heeft de Vermouth iets losgemaakt want er is een lid dat voorstelt om alle leden een prijs te geven ‘met recht van keuze in overeenstemming met de plaats op de ranglijst’. Dit wordt het volgende seizoen ingevoerd. Intussen heeft V.S.V. dan toch de Oost Gelderse Schaakbond verlaten en is toegetreden tot de Arnhemse Schaakbond. In de eerste afdeling wordt meteen een groot succes behaald, namelijk tien keer winst, drie keer gelijk en drie keer verloren. De wedloop met R.K.A.S.C. eindigt ten gunste van hen. De heer Sleddering scoort liefst 12½ uit 13 maar hij wordt geen clubkampioen. De heer Van Beek constateert in zijn jaarverslag dat het spelpeil zich in stijgende lijn beweegt.

Het jaar daarop spelen we in de competitie van de Arnhemse Schaakbond in de eerste afdeling met RKASC I, NAS, Chr.Sch.Ver. AO I en de Vrijpion I.

De tijdgeest doet zich gelden, want in de ledenvergadering van september 1938 ontstaat een langdurige discussie, waarbij de meningen zeer uiteenlopen, over de toelating van nieuwe leden, in ’t bijzonder ten aanzien van werkloze personen. Het leidt tot enkele aanpassingen in de regels rond ballotage.

 

Ballotage over adspirant-leden zal in ’t vervolg geschieden, zonder dat deze daarbij aanwezig zijn.

Aanneming als lid volgt alleen, wanneer na stemming geen enkel lid tegengestemd heeft.

Het inleggeld bij toetreding wordt voor werkloze personen gebracht op ƒ 0,50.

 

Het bestuur besluit, ook dat is de tijdgeest, de heer Sleddering een cigarettenkoker als herinnering aan te bieden. Zijn naam komt verder niet meer voor dus waarschijnlijk heeft hij de vereniging weer snel verlaten. Drie leden namen deel aan wedstrijden om het persoonlijk kampioenschap van de Arnhemse Schaakbond en zij bereiken allen de finale. De heer Rupp legt beslag op de titel. Er wordt gedacht over verandering van speellokaal, nu omdat de ventilatie van De Harmonie te wensen overlaat. Aangenomen mag worden dat er stevig wordt gerookt. Onrustige jaren breken aan. Uit het jaarverslag 1938-1939:

 

Door de ingetreden mobilisatie tenslotte zullen wij enkele goede spelers moeten missen. Het Bestuur hoopt, dat deze tegenslag niet te veel invloed zal hebben op de verrichtingen van ons tiental, maar dat dit er desondanks in zal slagen het 5-jarig bestaan der vereniging te bekronen met een kampioenschap.

 

Op de Algemene Vergadering van Dinsdag 12 september 1939 zijn maar elf leden aanwezig. Besloten wordt het eerste lustrum onderling te vieren door het houden v.e. gongwedstrijd met prijzen op 24 October ’39. Dit vindt plaats in de tuinzaal van Busselman. Er wordt een voorstel aangenomen om maatregelen te nemen, te weten het toekennen van een verliespunt, als een lid zonder kennisgeving verzuimt. Op 12 Dec. ’39 vindt een Buitengewone Algemene Vergadering plaats in het bovenzaaltje van Busselman. De heer Busselman heeft aangeboden in de tuinzaal gasverwarming aan te brengen, als de vereniging bereid is ƒ 2 zaalhuur te betalen. Er wordt van October tot December in de tuinzaal gespeeld. De secretaris brengt verslag uit over het onderzoek dat is ingesteld naar andere speelgelegenheden. Uiteindelijk wordt voorgesteld terug te keren naar De Harmonie, toegezegd is de ventilatie aldaar te verbeteren. Dit voorstel haalt het met elf stemmen vóór en één blanco. De ledenwerving is ook in dit jaar actueel. Opgemerkt wordt dat het ledental mogelijk vergroot kan worden wanneer op de oefenavonden werkelijk onderricht in ’t schaken gegeven wordt. De voorzitter wekt de leden op hun vrienden en kennissen te animeren voor het lidmaatschap der V.S.V. De heer Rupp verklaart zich bereid zich uit de onderlinge competitie terug te trekken en leiding te geven op de oefenavonden. Tevens stelt hij voor het noteren van wedstrijdpartijen verplichtend te stellen. V.S.V. speelt in het seizoen 1939-1940 voor de derde keer in de Arnhemse Schaakbond en wordt voor derde keer tweede. Alle wedstrijden worden gewonnen behalve de twee tegen N.A.S. De heren Kelderman en Bottema behalen de beste resultaten.

 

De oorlog is op onze vereniging niet zonder uitwerking gebleven. Van de leden, die op moesten komen, keert één helaas niet terug. De hr. Walkate sneuvelde n.l., hetgeen een gevoelig verlies voor onze vereniging betekent.

De komende winter zal vermoedelijk invloed uitoefenen op het bezoek, waaronder de prestaties van onze vereniging te lijden zullen hebben. Desondanks hoopt het Bestuur, dat de leden zich niet al te zeer door de verduisteringsbezwaren zullen laten beïnvloeden en dat ons tiental er, na de drie vergeefse pogingen, in zal slagen het kampioenschap v/d Eerste Afd. der Arnhemse Schaakbond te behalen.

 

De terugkeer naar De Harmonie is van korte duur omdat De Harmonie wordt opgeheven. Vanaf April 1940 wordt geschaakt in ’t Verenigingsgebouw aan de Stationsstraat.  De heer Rupp prolongeert zijn kampioenschap der Arnhemse Schaakbond.

De heer v. Gorkum brengt in de vergadering van 3 Sept. ’40 verslag uit namens de controle-commissie. Het aanvangsuur van de vereniging wordt gesteld op 7 uur. Uit de rondvraag:

 

De secretaris brengt een verzoek over v/h Bestuur der A.S. betreffende de aanschaffing van een schrijfmachine voor die bond. Hiervoor wordt een bijdrage van de aangesloten verenigingen gevraagd.

 

Op 4 Febr. ’41 vindt een Buitengewone Alg. Vergadering plaats in het N.H.V. gebouw. Tien leden zijn aanwezig. De secretaris maakt het overlijden bekend van den heer G. Haverkate, voorzitter, en spreekt daarbij waarderende herdenkingswoorden uit. De verkiezing van een nieuwe voorzitter wordt uitgesteld tot de Jaarvergadering. De penningmeester belicht de zorgelijke financiële toestand der vereniging. Er zijn nog maar dertien leden die de zaalhuur niet meer op kunnen brengen. Naast een contributieverhoging tot 15 c. per week wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage. Het Jaarverslag 1940-’41 geeft geen opgewekt beeld.

 

De andere oorzaken moeten aan de tijdsomstandigheden worden toegeschreven. Het ledental liep in verontrustende mate terug. … Van goed bezochte oefenavonden kan al evenmin worden gesproken. De laatste maanden was de opkomst al heel slecht. Een kleine troost is het, te weten, dat ook andere verenigingen met soortgelijke moeilijkheden hebben te kampen.

 

Reden tot blijdschap geeft het kampioenschap van de eerste klasse der A.S.B., behaald in een noodcompetitie. De secretaris deelt op 2 Sept. ’41 mede dat in de jaarvergadering van A.S.B. is besloten toe te treden tot de K.N.S.B. De leden van V.S.V. verklaren zich hiermee accoord. Er moet wel worden betaald, ƒ 1,90 per aangesloten lid per jaar, en de contributie gaat dan ook omhoog tot 20 c. per week. Eventuele fusie met D.O.V. kan reden worden de contributie weer te verlagen. De heer J. Boerma wordt met algemene stemmen gekozen tot nieuwe voorzitter.

 

Besloten wordt, dat de wedstrijdleider iedere avond enkele spelers zal verplichten met de klok te schaken. Het tempo zal zijn 30 zetten in de eerste 1½ u. en verder 20 zetten per uur.

 

Het Jaarverslag 1941-’42 vermeldt dat het merkwaardig en tegelijkertijd verheugend is dat, ondanks de geleidelijke teruggang v/h ledental in de laatste jaren, de prestaties van onze vereniging steeds beter werden. Na drie maal op de tweede plaats te zijn geëindigd in de competitie van de Arnhemse Schaakbond, werden we ‘vorig jaar’ kampioen en ook dit jaar behalen we het kampioenschap, door alle acht te spelen wedstrijden te winnen. De heren Jongepier en v. Gorkum boeken in deze competitie de beste  resultaten. De Arnhemse Schaakbond heeft inmiddels opgehouden te bestaan. Na fusie met de Oost-Geld. Schaakbond treedt zij toe tot de Nederlandse Schaakbond.

 

Dank zij de voortreffelijke leiding van de Arnhemse Schaakbond zullen wij een aangename herinnering bewaren aan ons lidmaatschap van deze bond. … Als vaststaand mag echter wel aangenomen worden, dat onze vereniging in sterker millieu zal spelen dan in de voorafgaande jaren.

 

Van de Alg. Vergadering op Dinsdag 8 Sept. ’42 is een kort verslag gemaakt. Er zijn slechts acht leden aanwezig. Het volgende jaarverslag begint somber.

 

Het weinige, dat vermeldenswaard is, geeft zeker geen reden tot voldoening. De hoop, in het vorige jaarverslag uitgesproken, n.l. dat we, in sterker milieu spelend, een goed figuur zouden slaan, is niet in vervulling gegaan. De 10 competitiewedstrijden, die we in de 1e klasse v/d afd. Geld. der Ned. Schaakbond hadden te spelen, leverden evenveel nederlagen op.

 

Als oorzaken worden genoemd het geringe ledental, het spelen op Zaterdagmiddag dat voor enkele leden bezwaarlijk is en de dalende animo in de tweede helft van de competitie. Dit betekent degradatie naar de tweede klasse. Het ledental is nog verder teruggelopen tot negen. Opgemerkt wordt dat het door het ontbreken van een plaatselijk nieuwsblad lastig is een actie te voeren voor de ‘aanwerving’ van nieuwe leden. De secretaris spreekt de wens uit dat er spoedig een verandering ten goede zal komen. Maar op de vergadering van 7 Sept. ’43 zijn nog maar zes leden aanwezig. De voorzitter vraagt of de leden mogelijk iets voelen voor ontbinding der vereniging. Na enige discussie blijkt, dat alle leden het voortbestaan der vereniging wensen. V.S.V. moest zich terugtrekken uit de competitie en voorlopig beperken tot schaken in onderling verband.

 

Weer moest dit jaar verhuisd worden naar een ander speellokaal, daar in Sept. ’43 het Ned. Herv. Verenigingsgebouw gevorderd werd. We verhuisden naar de voormalige melkinrichting „Beatrix” aan de Kerkallee. Inmiddels werd in Juli ’44 ook dit gebouw gevorderd, zodat we dus opnieuw van lokaliteit zullen moeten veranderen. Ook de speelavond onderging wijziging. In Jan. ’44 werd deze in plaats van Dinsdag-vastgesteld op Woensdagavond.

In Juli ’44 werd door de Bezettingsautoriteiten een maatregel genomen, die al heel weinig bevorderlijk is voor het verenigingsleven. Het sluitingsuur voor openbare gelegenheden werd vervroegd tot 9 uur.

In October a.s. bestaat onze Vereniging 10 jaren. Door de tijdsomstandigheden zal die viering hiervan wel op sobere wijze plaats moeten hebben.

Niet nagelaten mag tenslotte worden te constateren, dat er ondanks moeilijkheden van allerlei aard een prettige geest onder de leden heerst.

 

Op 18 Juli ’45 is V.S.V. terug in het NHV-gebouw aan de Stationsweg. Er zijn bij de eerste Alg. Vergadering na de bevrijding maar zeven leden aanwezig. De secretaris, nog altijd de heer Van Beek, leidt de vergadering.

 

Deze heet de leden na de lange onderbreking welkom en herdenkt de beide overleden leden, de heren Boerma en Campagne. Besloten wordt o.a. ook in de maanden Juli en Augustus te schaken. In de vacature van voorzitter wordt niet voorzien. Besloten wordt dit punt aan te houden tot een volgende vergadering.

 

Velp is bevrijd maar het is goed om in dit eerste deel van de VSV-historie de Algemene Vergadering van 3 Oct.’45 en een deel van het volgende jaarverslag mee te nemen omdat daarin nog in wordt gegaan op de oorlogsjaren.

De heer Van Beek heeft besloten te bedanken als secretaris wegens overstelpende drukte in zijn werkkring. Hij stelt zich wel als voorzitter disponibel. Hierover hoeft de vergadering niet lang te beraadslagen en hij wordt met algemene stemmen als voorzitter der V.S.V. gekozen. De heer J.C. Richel volgt hem op als secretaris. De speelavond gaat terug naar de dinsdag. De Velpsche Courant is ook weer terug en er wordt voor het aanwerven van nieuwe leden een uitgebreide annonce geplaatst.

 

Het seizoen 1944-45 had ons al bitter weinig schaaknieuws te vertellen, wel werd door den Geldersche Schaakbond getracht een noodcompetitie in het leven te roepen doch de respectievelijke verenigingen hadden hiervoor moeten bedanken aangezien de reisgelegenheden te primitief waren, zelfs de reis van Velp naar Arnhem was nog te bezwaarlijk. Velp lag van September ’44 tot de dag der bevrijding 16 April ’45, in de frontlinie en was het meestal levensgevaarlijk zich buitenshuis te begeven; ons lid Dr. J. Boerma werd dan ook tijdens een bombardement doodelijk getroffen, en verloor de V.S.V. hierdoor een hoogstaand lid en een perfect schaakspeler. Men mocht zich bovendien ’s avonds om 8 uur en daarna om 6 uur niet meer op straat begeven, zoodat het clubverband hierdoor practisch niet meer bestond, door energiek volhouden en doorzetten, speciaal van de Heeren Jongepier, Teunissen en Bottema, werd de V.S.V. voor een bijna zekere ondergang behoed.

 

Geschreven op 18 februari 2017.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

29/06 | Jan Dijkhuizen is Clubkampioen van Velp 2023-24

29/06 | Dion Vaessen is Jeugdkampioen van Velp 2023-24

29/06 | Christiaan Dieperink is Bughouse Kampioen 2023-24

29/06 | Jan Dijkhuizen is Rapidkampioen 2023-24

05/05 | Aankondiging GP Jeugdtoernooi Velp op zondag 26 mei

Kalender

« Jan, 2025 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

1617

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

10/01: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

10/01: Algemeen Snelschaaktoernooi 2025 van 20:00u tot 23:30u

16/01: Externe Competitie ASV 4 - Velp 2 van 20:00u tot 23:30u

Puzzel