menu

P2 R20 Interne Competitie 20180209

Met de muziek van de opening van de Olympische winterspelen nog nagalmend in het hoofd togen de Velpse schakers weer richting de Paperclip. De Olympische gedachte -Meedoen is belangrijker dan winnen- leek niet besteed aan de schakers. Ze gingen weer vol voor de winst!

Het duel tussen Walter Manschot en Julian van Kuijk werd rustig opgebouwd waarbij de vele actieve stukken op het bord vele combinaties mogelijk maakten. Toen de grote afruilactie werd gestart verdween een riedel lichte stukken van het bord. Het laatste stuk van Julian werd opgehaald met de koning en Julian kon met een dubbele aanval op de koning de loper op c2 ophalen. Julian won.
 
Jan Stuut speelde met wit tegen Dries van Eijk. Jan ontwikkelde goed en hield de druk op het centrum waarbij de loperlijnen goed gebruikt werden om Dries onder druk te houden. Dries zocht compensatie en vond dit met een mooi paard op f4. Dat paard wist na ingewikkelde combinaties een prik van de vork uit te delen waarmee eerst een en daarna de tweede toren gewonnen werd. We weten dat Jan vele kwaliteiten heeft, maar nu had hij ze allebei verloren.
Dat was te veel en Dries denderde door. Dries gaf "een mooi matje" op g2.
 
Met de witte stukken wilde Paul Stoffer de tweede teamspeler Menno Potjer bedwingen.
En dat leek ook te lukken. Wit bezette de diagonaal a1-h8 en zwart had zijn zwarte loper begraven. Dit had Paul moeten verzilveren maar hij maakte geen gebruik van zijn positionele voordeel en dacht het tactisch te moeten beslissen. Er werd afgeruild en zwart kwam weer los. Er werd tot remise besloten.
   
Martijn Boele speelde na lange tijd weer een keer in de interne competitie en mocht met wit tegen Hans van Riek spelen. Martijn bouwde zijn stelling rustig op en ook Hans bouwde een mooie stelling op. Helaas voor Hans gaf hij een stuk cadeau en dat moet je natuurlijk tegen Martijn niet doen. Probleemloos leidde Martijn dit naar winst en startte hiermee zijn inhaalrace voor het kampioenschap.

Jan van Galen speelde met wit tegen Hans van Capelleveen. Hans die sinds vorige week weer op de eerste plaats staat heeft een winst nodig om Brent voor te blijven. Hij was dus gemotiveerd om er voor te strijden. Hans opende de stelling met een pionoffer waarmee de dames werden afgeruild en een positioneel voordeeltje werd gehaald. De witte koning nam het stuk op d2 en dook daarna weer zijn holletje op e1 in.  
In het middenspel had Jan met moeite de lichte stukken tussen de koning en toren te ontwikkelen. Toen dat eindelijk gelukt was wilde hij rokeren, maar Hans wees hem erop dat dat niet meer mocht. Toen bleek hoe goed zwart al stond. De pionmeerderheid leidde tot een niet zo maar te stoppen pion op a2. Het kostte Jan een stuk en de partij. 

Brent van Dusseldorp moest het met zwart opnemen tegen Erika Belle; Een zware kluif als je wil winnen om bij te blijven in de race om het kampioenschap. Brent kreeg en dubbelpion op de koningsvleugel en trachtte actief spel te ontwikkelen door zijn toren op de vijfde rij te brengen. Erika hield de stelling gesloten en zette de defensieve modus aan. Met de loper op f1 en de torens op de juiste lijnen bracht ze de koning in het spel. Er werd afgewikkeld naar een pionneneindspel waarin wit twee tegen 1 pionnen op de damevleugel had en zwart de dubbelpion extra had op de damevleugel. Wit was net snel genoeg en Brent hield de stelling niet. Nadat Erika de koning van Brent bij de vrijpion achterliet kon ze de koningsvleugel van zwart gaan oprollen. Brent gaf op. 

Wim Louwman speelde een zeer goede partij tegen Vadim van Kuijk. Hij startte een koningsaanval en pijnlijk bleek hoe slecht de paarden van Vadim stonden. Het kostte Vadim veel tijd om nog redelijke zetten te produceren. Met nog 3 seconden op de klok ging hij de tijdnoodfase in. Gelukkig kreeg hij er elke zet weer 10 seconden bij. Wim zat met 7 minuten nog lekker in zijn tijd. En dan blijkt hoe handig Vadim is. Hij wist af te wikkelen en in volle tijdnood dacht Wim zijn loper te kunnen geven omdat zijn pion eerder leek aan te komen op het promotieveld.  Hij had zich echter verrekend en de pion werd door zijn eigen koning geblokkeerd. De pion van Vadim kon vervolgens gewoon naar de overkant lopen. Wim gaf op.

Tot slot waren André van Kuijk  en Eric de WInter nog bezig met hun partij. Na een sterke start van Eric met het loperpaar tegen twee paarden won Eric een pion. De paarden dekten elkaar en André kwam niet los. Hij drukte de pionnen in het centrum door en leek wat compensatie te krijgen. Zo gingen de mannen de tijdnoodfase in met allebei een paar minuten op de klok. In de haast had er van alles kunnen gebeuren maar ze zagen het geen van beiden. De omstanders wel. Die zagen dat Eric bekwaam zijn pionnen naar de overkant schoof en een van beiden zou niet meer te stoppen zijn André gaf op,

De schakers zullen in de komende weken hun inspiratie kunnen halen door de Olympische Spelen te volgen. Hopelijk brengen de schakers volgende week deze sportieve vibes mee om weer mooie partijen te spelen in de Paperclip.

Geschreven op 10 februari 2018.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

Kalender

« Apr, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

45

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

26/04: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

26/04: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

03/05: Schaakschool GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 20:00u

Puzzel