menu

P2 R19 Interne Competitie 20180202

Schaken is een feest van fouten. Als er geen fouten gemaakt worden is het niet leuk meer. Dan eindigen alle partijen in remise. Dan zijn er nooit winnaars. Ook geen verliezers natuurlijk maar ook nooit winnaars! Fouten maken hoort er dus bij maar we willen geen van allen ooit fouten maken. Het is de kunst om geen grote fouten te maken. Af en toe een kleintje is niet zo erg. En als de tegenstander er een maakt: Dan afstraffen natuurlijk!

Deze avond in de Paperclip werden er geen remises gespeeld. Alle partijen eindigde in een winst van de gene die het minste fouten maakte.

Hans van Riek speelde met de witte stukken tegen Victor Pelt. Hans kwam slecht uit de opening. Hij verloor een pion, reageerde defensief en Victor gaf hem er nog een dubbelpion bij cadeau. Er werd afgewikkeld naar een eindspel waar zwart 2 pionnen meer had. Hans bleef geconcentreerd spelen en beiden kregen een vrijpion die dicht bij de overkant kwam. Op dat moment blunderde Victor zijn paard weg en bleek dat de vrijpion van Hans niet meer te stoppen was. Foutje, bedankt! Victor gaf op.

Menno Potjer speelde met wit tegen Jan van Galen. Menno startte een aanval op de damevleugel. Jan sloeg deze goed af en bracht een trucje in de stelling. Menno reageerde primair: Het voorkomen van materiaalverlies. Maar Jan had het slim gedaan. Met de dame gaf Jan mat op h2. Foutje: Bedankt!

Vadim van Kuijk had wit tegen Walter Manschot. Het werd een open strijd waarin de tactische wendingen weer niet van de lucht waren. Op een gegeven moment maakte Walter de verkeerde keuze bij het veiligstellen van zijn paard. Hij had niet gezien dat het tussenschaakje kon worden verijdeld met het aangevallen stuk waardoor hij uiteindelijk een stuk achterbleef. Foutje: Bedankt! Vadim deed het daarna ook perfect. Walter werd steeds verder onder druk gezet en kon het opgeven.

Lazlo van Kuijk mocht het met wit tegen Paul Stoffer opnemen. Paul ruilde zijn sterke paard tegen de zwakke loper van Lazlo af. Lazlo vond dat uiteraard geen probleem. Lazlo maakte gebruik van een penning op de dame door met de dame een pion te winnen. Klein foutje: klein beetje bedankt. Paul liet zijn dame een paar zetten in de penning staan. Vervolgens haalde Paul zijn de dame uit de penning en haalde Lazlo zijn dame niet weg. Weg penning, weg dame. Grote fout: Zeer bedankt! Lazlo gaf op.

Hans van Capelleveen speelde met wit tegen Erika Belle. Hans speelde weer een wat anders dan anders en volgde de tip van zijn trainer op: "Speel eens wat actiever".
De loper ging naar g5 en Erika joeg hem op met h6 en g5. Dat opende de koningsstelling waarbij Erika niet alleen de loper op g3 sloeg waardoor met h2xg3 de h-lijn geopend werd maar Erika ook nog eens kort rokeerde. Foutje: Bedankt! Hans rokeerde lang en voordat er een materieel voordeel werd bereikt was de druk op de koningsstelling zo hoog dat Erika het voor gezien hield.
 
André van Kuijk speelde met wit tegen Wim Louwman. André had een mooie koningsaanval waarin zijn eigen stukken in de weg stonden dankzij de goede zetten van Wim. Wim had een open koningsstelling en moest zorgvuldig spelen om niet overrompeld te worden. Dat deed hij goed en juist toen André de doorbraak forceerde op de damevleugel gaf André een volle toren cadeau. Foutje: Bedankt! André gaf op.

Eric de Winter speelde met wit tegen Dries van Eijk. En hij had het er moeilijk mee. Eric kwam een centrumpion voor maar moest flink aan de bak om de partij naar zich toe te trekken. Uiteindelijk werd hij in de hoek gedrukt en was zijn koning, dame en loper begraven rond h1. In de tijdnoodfase kwam het aan op ervaring en behendigheid. Met dreigingen aan alle kanten liet Dries een schaakje te veel toe. Eric drong de met zijn stukken de stelling binnen. De dames werden afgeruild en Dries dacht de torens af te ruilen, maar hij stond gedekt en de koning mocht niet terugnemen. Foutje: Bedankt. Beduusd gaf Dries op na een zeer goede pot schaak.
 
Dat was dus weer een enerverend avondje in de Paperclip zonder remises.
Ook zin om minder fouten te maken?
Kom oefenen bij de Velpse Schaakvereniging!

Geschreven op 03 februari 2018.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

Kalender

« Apr, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

45

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

26/04: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

26/04: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

03/05: Schaakschool GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 20:00u

Puzzel