menu

Over Kruijswijk, koningen en lopers

Spannende eindspelen, alles overheersende lopers, blunders, gewoon plezierig schaken. Alles kwam weer voorbij in de zevende ronde van de derde periode. Zoals altijd want elke week begint het spel weer opnieuw en het is nooit hetzelfde. Elke week een ontdekkingsreis in de oneindige wereld van varianten en patronen.

Maar het begon met een sportoverzicht want nog niet iedereen had de Giro-verziekende salto van Steven Kruijswijk meegekregen. Een stuurfoutje maken we allemaal wel eens, ook op het bord. Brent bijvoorbeeld heeft zich ontwikkeld tot een geduchte tegenstander maar nu ging hij tegen Eric opzichtig in de fout toen hij op de negende zet zijn dame liet vangen. Dat dit gebeurde op het uitgangsveld d8, na een korte excursie van één zet naar c7, was komisch. Na nog wat tegensputteren gaf hij op. Zoiets gaat hem nooit meer gebeuren.

Van onze andere jeugdige makkers werd Lazlo getruct door Jan S. Ook hier won Jan de dame tegen wat lichter hout, via een gemene penning. Nou ja gemeen, het was vanzelfsprekend volledig binnen de spelregels, maar zoiets doet toch zeer. Lucas werd danig aan de tand gevoeld door Hans van R. Die onvolledige benamingen wijzen niet op een criminele afkomst maar we hebben nu eenmaal meerdere Jannen en Hansen tegenwoordig. Er kunnen er nog veel meer bij, het alfabet biedt nog veel ruimte. Hans van R. was lekker bezig het hout van Lucas te sprokkelen en die hield niet veel meer over dan zijn koning. Pieter was ook weer op dreef. Hij is in een paar jaar echt sterk geworden en heeft op dit moment een KNSB-rating die zelfs iets hoger is dan die van Martijn. Die zal dat zeker willen herstellen. Dat Hans W. (ook W. zie ik als een goede burger zonder een duister verleden op zijn cv) ondanks dapper verweer niet tegen Pieter was opgewassen kwam niet als een verrassing. Was Hansen betreft hebben we natuurlijk ook nog Hans van C. Die was er wel maar speelde niet. Op de piano stalde hij honderden stukken uit om ze maar weer eens te sorteren op vorm, grootte en kleur. Het is voor mij al tientallen jaren een mysterie waarom de boel weer zo snel door elkaar raakt, net zoals klokken in stukkendoosjes worden opgeborgen en andersom. Eén kritisch nootje mag hier wel.

Resten nog vier partijen. Van ‘potjes schaak’ kun je hier niet spreken. Onze betrekkelijke nieuwkomer Paul maakte het Jan van G. bijzonder lastig. Hij heeft het al eerder nóg sterkere opponenten moeilijk gemaakt. Het ontbreekt nog een beetje aan het afmaken, of is het nog iets te optimistisch met de kansen en bedreigingen omgaan? Deze keer eindigde het abrupt met mat op de onderste rij terwijl de uitslag net zo goed andersom had kunnen zijn. Menno en André bouwden gezamenlijk aan een zeer fraai bouwwerk. Menno had een vervaarlijke vrijpion die de verdedigingskunst van André op de proef stelde. Dat deed hij met verve. Het werd beslist door een foutieve combinatie van de kant van Menno die zijn vrijpion weliswaar naar de 7e rij bracht. De vijandelijke lopers werden daarna echter zo behendig aan het werk gezet door André dat die zowel verdedigend als aanvallend hun kwaliteiten volop konden ontplooien. Een genot om een zo krachtig loperpaar te zien! Mooie triomf van André, zelf noemde hij het zijn mooiste overwinning in lange tijd.

Nog twee eindspelletjes. Nou ja spelletjes, rond elf uur werd nog volop gestreden. René en Ruud leken op een grootmeesterremise af te stevenen maar speelden alsmaar door in een op het oog gelijkwaardige stelling. Het werd spannend toen het uitliep op een pionneneindspel. De race van de pionnen eindigde op zich gelijk met wederzijdse promotie zonder schaak. Maar Ruud kon profiteren van het feit dat hij de eerste zet na de promotie mocht doen waardoor hij René’s koning kon dwingen tot het dekken van de dame. Die koning kwam vervolgens te ver weg te staan van de enige overgebleven pionnen waardoor Ruud de strijd met dameruil in zijn voordeel kon beslissen.

Intussen was het zenuwslopend bij Wim en Bert, ook een stevige partij. Na veel gemanoeuvreer kon Wim een pion laten promoveren wat Bert een toren kostte. Dat was helemaal aan de andere kant van het bord waar Bert nog een laatste pion had. Dus het werd toren tegen randpion, die werd gesteund door Berts koning. Zo’n pion kan dan hard lopen maar het moet ook omzichtig gebeuren. Achteraf bleek dat Wim in de allereerste zet na de slagwisseling een beslissend tussenzetje had kunnen doen. In plaats daarvan ontstond een remiseachtige stelling, die nog veel nauwkeurige zetjes vergde maar die Bert prima keepte naar het halve punt. De theorie van de toreneindspelen kan er op worden nageslagen.

Al met al weer een buitengewoon plesante avond. Maar de buiteling van Kruijswijk, eerder op deze vrijdag, blijft eeuwig zonde.
Geschreven op 29 mei 2016.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

Kalender

« Mrt, 2024 »
madiwodovrzazo
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

04/04: Externe Competitie ASV 1 - Velp 1 van 19:45u tot 23:30u

05/04: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

05/04: Externe Competitie Velp 2 - ASV 6 van 19:45u tot 23:30u

Puzzel