menu

Interne competitie 2021/2022 P1 R7

Met het op de loer liggende virus in de aanslag waren de verslaafde schakers naar het trefpunt de Elleboog gekomen. Gewapend met mondkapjes, respect voor de ander, liquide middelen en de drive om er toch iets van te maken werd er weer een mooie strijd aangebonden op de 64 velden.

Het oneven aantal werd coulant opgelost door Robert Ratering die zich als joker liet inzetten zodat de rest kon schaken en hij overal van kon meegenieten.

Het eerste bord dat een uitslag kende was het bord waarin Hans van Capelleveen met wit tegen Jan Stuut speelde. Na een stuk of wat zetten theorie opende Jan iets te vroeg de strijd met d7-d5. Hij was nog niet geheel ontwikkeld op de damevleugel maar dacht dat het al wel kon. 
Hans ontwikkelde lekker door en dreigde een pion te gaan winnen. Maar Jan overzag een tussenschaakje toen hij dames afruilde. Slaan is is niet verplicht, dus Hans redde zijn aangevallen stuk en won een pion met het tussenschaakje. Toen was de strijd wel over. Jan speelde nog even door maar zag al snel dat het zinloos was.

Dries van Eijk speelde met de witte stukken tegen André van Kuijk. De twee bestuurders maakten er geen saaie pot van. Dries offerde een loper op h6 tegen twee pionnen. André speelde secuur en voorkwam dat Dries' materiaal de koningstelling konden bereiken. 
Ook hier was iemand een aanval gestart zonder er klaar voor te zijn. De koning van Dries stond op e1 verschrikkelijk op de tocht. Je kunt er wel stukken tussen zetten maar die zijn vervolgens gepend en zijn daarmee slechte verdedigers. André haalde al zijn materiaal erbij en liep over Dries heen. Voor de omstanders was het weer smullen..


Dante Breukelaar speelde zijn tweede partij in een clubcompetitie tegen Lazlo van Kuijk. Lazlo speelde met wit en zag al snel dat zijn tegenstander al wel enige ervaring heeft. De opening werd gedegen opgezet en waar zwart druk kon zetten werd dat meteen gedaan. Door afruil op f3 ontstond er een dubbelpion voor de koningstelling. Lazlo anticipeerde dat deze open lijn hem ook kon helpen met de aanval. Maar Dante maakte er gebruik van en was net eerder met het mobiliseren van zijn zware stukken richting de g-lijn. In de hitte van de strijd overzag Lazlo een mat in 1. Deze werd niet gemist door Dante.

Julian van Kuijk mocht als eerste zetten in zijn partij tegen Dani van Vliet. Dani speelde de Emmenthaler variant waarbij Julian geen gebruikmaakte om zijn tegenstander positioneel volkomen vast te zetten. Hij probeerde het op de tactische manier waarbij hij zwakheden in zijn eigen stelling toeliet. Die zwakheden werden door Dani dan ook weer gebruikt om enig tegenspel te krijgen. Toen de rook na het tactische gevecht was opgetrokken bleef een remiseachtige stelling over en de beide heren kwamen dan ook graag remise overeen. Beiden blij niet verloren te hebben..

De topwedstrijd ging deze avond tussen Eric de Winter en Alain van der Velden.
Alain had er zijn zinnen op gezet zijn lange reeks overwinningen in partijen met het ‘klassieke’ tempo nog te vergroten. Hij moest dan wel koploper Eric de Winter van zijn troon stoten. Dat lukte met sterk spel, een klein beetje geholpen door Eric die onnodig zijn sterke loper ruilde voor een paard. Dat haalde een beetje de opzet van het witte spel onderuit. Bovendien moest Eric daarna al zijn stukken op een kluitje posteren wat natuurlijk niet erg bevorderlijk is voor actief spel. Alain speelde rustig en sterk verder. En toen hij oprukte met drie pionnen tegen de witte rokadestelling zag het er al zeer bedenkelijk uit voor Eric. Die vond niet steeds de beste verdediging. Alain breide er een mooi einde aan met een kwaliteitsoffer, waar hij een snel oprukkende a-pion, ondersteund door toren en loper, voor kreeg. Ruim voldoende. Het meeste wat wit er nog uit zou kunnen halen was twee pionnen tegen een stuk, maar de stelling leende zich niet voor verder keepen. 
Een puike partij van Alain, die in deze vorm een serieuze gooi naar Velpse roem kan doen. Nu Bobby Fischer nog verbeteren, die een reeks van 20 ononderbroken overwinningen boekte op weg naar zijn wereldtitel.

Geschreven op 21 november 2021.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

27/06 | VSV is met vakantie in de maanden juli en augustus. 2 september starten we weer.

25/04 | Zondag 15 mei 2022 - Grand Prix Jeugdschaaktoernooi in Velp

14/09 | Het nieuwe seizoen is weer gestart !

14/09 | Hans van Capelleveen Clubkampioen 2020-2021

02/08 | Dion Vaessen is de Jeugdkampioen van VSV 2021

Kalender

« Aug, 2022 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

19/08: Algemeen ZOMERVAKANTIE - Geen Schaken van 18:15u tot 23:30u

26/08: Algemeen ZOMERVAKANTIE - Geen Schaken van 18:15u tot 23:30u

02/09: Schaakschool De Schaakschool is weer open! van 18:15u tot 20:00u

Puzzel