menu

Interne Competitie 2020-2021 P1 R9 2020-11-27

Nu de tijdelijk verzwaarde lockdown weer is opgeheven, kan er weer geschaakt worden bij de Velpse Schaakvereniging. En dat trekt dan gelijk weer 12 VSV'ers naar de Elleboog. En Alain nam zelfs een introducé mee: Dani van Vliet. Erg leuk, behalve voor Walter Manschot die hierdoor een bye voor de avond kreeg. Maar dat had hij er graag voor over.

De familie Van Kuijk nam hond Flynn weer mee, die zichtbaar geniet van dit uitje en de spelers van hem.

Dani van Vliet had 's middags nog wat tips van Alain gekregen. Die mocht hij op bord 6 toepassen tegen Herman de Munnik. Het werd een fraaie strijd, die de routiner Herman wist te winnen. Ze deden daarna nog een potje en toen waren de rollen zomaar omgedraaid. Dani gaf aan het een leuke avond te hebben gevonden. Hopelijk heeft het schaakvirus zich van hem meester gemaakt.

Robert Ratering tegen Jan Stuut is een mooie affiche. Beide spelers maken een groeispurt door en zijn aan elkaar gewaagd. Ditmaal won Robet.

Op bord 4 Eric de Winter tegen Rick van Emden.Eric versloeg Rick in tijd niet snel, maar in aantal zetten wel: 19. Eric vindt het nooit erg als zijn tegenstander met zwart na bijvoorbeeld d4 d5 een keer Pc6 speelt, waarmee de vaak gewenste pionzet door het eigen paard wordt belemmerd. Het is wel speelbaar maar een beetje onnatuurlijk. Grappig was dat Eric zelf vrij snel Pc3 speelde zonder dat hij al c4 had gespeeld. Er kwam nu een klont stukken rond het centrum te staan waarbij wit een kleine voorsprong in ontwikkeling had en bovendien Rick nog niet had gerokeerd. Op de tiende zet sloeg Eric een pion die Rick terugwon, maar dat ten koste van het openen van de c-lijn. Al een paar zetjes later ging dit mis voor zwart en toen hij lang rokeerde sloeg wit met schaak in op c7 wat hem de dame opleverde tegen toren en loper, en dat ook nog eens bij een betere stelling. Een paar zetten later was het afgelopen: Eric-Rick 1-0.

Bij de broederstrijd tussen Julian en Lazlo van Kuijk hoorde je afwisselend, gegnuif, gegiechel, gejammer en gejeremieer. Aan de geluiden was niet af te leiden wie er ging winnen. Maar wie ging kijken, zag Julian met twee pionnen meer duidelijk in het voordeel staan. Dat wist hij over de streep te trekken.

Op bord 2 André van Kuijk tegen Alain van der Velden. André weet dat Alain agressief speelt en voor mooie plannen gaat, die soms in de analyse niet helemaal kloppen. En hij weet dat ie afgelopen keren steeds gewoon ook van Alain verloor. Tijd voor verandering hiervan. Alain toverde het Boedapest op het bord waar André inmiddels - mede omdat Eric de Winter het ook speelt - best  redelijk mee om kan kan. Maar Alain speelt het iets agressiever dan Eric en daardoor kwam André gelijk vol onder druk. Hij wist het nog aardig te pareren. Het werd interessant toen Alain voor kwaliteitswinst ging waarmee hij zijn dame in de uitverkoop deed. André deed zijn uiterste best om de dame te verschalken. Maar Alain had het goed berekend (hulde, dit was echt uiterst knap) en de dame kwam ermee weg. Maar het leverde André wel twee pionnen op, dus op basis van HCP stond het weer gelijk. In het eindspel had André een dubbelpion op de a-lijn en een tripelpion op de f-lijn (wat soms verrassend sterk kan zijn). André dacht dat het houdbaar was, maar met een simpele zetdwang kreeg Alain André alsnog op de knieën. Hij verzuchtte 'Dat kostte me toch echt veel meer moeite dan vorige keer'. Da's iets.

Op bord 1 de bizarre partij tussen Vadim van Kuijk en Hans van Capelleveen. Vadim kwam in stukken achter te staan - volgens eigen zeggen vooral blunders, geen tactiek - maar had wel een zeer aanvallende stelling. Maar ook de stukken van Hans waren voorwaar niet aan het slapen. Lollig dat beide een centrumpion hadden die op promoveren stond. Ongelofelijk complex en beiden waren in opperste concentratie. Het was uiteindelijk Vadim die het punt wist te pakken. Erg vermakelijk om te zien.

In de strijd om het eerste periodekampioenschap staat Hans nog op 1, maar Alain volgt hem op de hielen, met daarachter Vadim en Eric. Dat worden nog 3 spannende rondes!

Geschreven op 30 november 2020.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

Kalender

« Mrt, 2024 »
madiwodovrzazo
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

08/03: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

08/03: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

11/03: Externe Competitie Lochem 1 - Velp 2 van 19:45u tot 23:30u

Puzzel