menu

IC R5 P3 2016-2017

Vrijdag 21 april was het weer volop genieten bij de Velpse Schaakvereniging. Hoewel een enkeling op vakantie was of net was gegaan en een ander op IJsland een schaaktoernooi aan het spelen is, zijn er nog velen die de weg naar de club weten te vinden. En de strijd om het kampioenschap gaat beginnen in deze vijfde ronde van de laatste periode.

Hans van Riek speelde met wit tegen Jan Stuut. Jan creëerde complexiteit met leuke tactische trucs. Hans zat al met zijn hoofd op het vakantieadres. Hij overzag een mat in twee en kon Jan al snel de hand schudden.

Jan van Galen zit in zijn tweede (of misschien ook wel derde) jeugd. Hij speelde een uitstekende pot tegen Erika Belle. De punten werden all vroeg in de avond gedeeld.

Met de witte stukken speelde Jonathan van Nieukerken tegen Julian van Kuijk. Het is heerlijk om te zien hoe beiden zich ontwikkelen. Er werden kansen gecreëerd en barricades opgetrokken. In een leuke pot werd nog soms met het verkeerde stuk teruggeslagen, maar daar leer je van. De twee mannen besloten tenslotte tot remise.

Walter Manschot had de nare smaak van het vorige Kuijken nog in zijn mond toen hij tegen Lazlo moest aantreden. Dit keer zou het hem niet overkomen. Walter zette zijn partij weer goed op. Met vele dreigingen en hoge druk op de vijandelijke koningsstelling kwam Lazlo al snel onder druk te staan. En hoewel Lazlo wel wist dat een gepend stuk een slechte verdediger is kostte heb dat de toren. Daarna was het een peulenschil voor Walter.

Vadim en André van Kuijk mochten deze keer tegen elkaar. Vadim is het jonge talent dat steeds beter wordt. Vader doet zijn uiterste best om zijn zonen van zich af te schudden en zet elke week een extra tandje bij. Het leek er op dat André het betere van het spel kreeg dus het tijdstip van de ommekeer leek nog niet gekomen. Uiteindelijk bleek Vadim het nog te kunnen bolwerken en werd de vrede getekend.

Na vorige week het deksel op de neus te hebben gekregen was Ruud Verhoef extra gemotiveerd te winnen van Menno Potjer. Menno is echter de laatste tijd ook goed op dreef en weerde zich maar all te goed. Het was zoeken naar het gaatje. Ruud drong de stelling binnen met zijn toren en sloeg een remise aanbod af. Kort daarna zag Menno een vorkje over het hoofd en Ruud kon het punt bijschrijven.

Wim Louwman speelde met wit tegen Brent van Dusseldorp. Brent heeft de winst nodig voor zijn strijd om het kampioenschap, maar Wim speelde een goede positionele partij. Met een vol bord en de goede loper leek het remise te worden. Totdat Brent zijn dame de vijandelijke stelling in wist te manoeuvreren, want toen vielen de pionnen als rijpe appeltjes van de boom. Een goede winstpartij van Brent die hem daarmee in de race houdt.

Tot slot de nummer 1 tegen nummer 2 van de ranglijst. Hans van Capelleveen - Martijn Boele. Martijn, die verreweg favoriet is gezien zijn rating, was gemotiveerd om de achterstand vanavond voor een groot deel terug te brengen om zijn clubkampioenschap te kunnen prolongeren. Hans vermoedde dat Martijn zich zou hebben voorbereid dus speelde een afwijkende beginzet. Daarop ontspon zich een strijd om het centrum waarbij Martijn de blokkerende zet mistte. Hans won een pion, die zwak was doordat deze geïsoleerd was en op de zesde rij stond. Juist toen Martijn actief spel kreeg blunderde hij een stuk weg en gaf subiet op. Daarmee versterkte Hans zijn voorsprong in de ranglijst.

Geschreven op 22 april 2017.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

Kalender

« Apr, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

45

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

26/04: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

26/04: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

03/05: Schaakschool GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 20:00u

Puzzel