menu

IC R4 P3 2016-2017

Toen het zonnetje onderging werd het kouder in de Paperclip, maar de aanwezigen verwarmden hun hartjes aan de hoge kwaliteit van hun zetten, en de versnaperingen die Jan zo fijn ter barre bracht. En de kachels gingen ook aan.

Tien schakers tikten een eitje op deze vrijdag, die best goed was.

De wedstrijdleider had om 20:00u dankzij De Machine een indeling paraat, waarbij geen van de Kuijkens tegen elkaar hoefde te spelen, en ze waren er toch met z'n vieren. Dat kuikens elkaar niet het leven zuur hoeven te maken is op Goede Vrijdag mooi meegenomen.

Op het vijfde bord speelde Lazlo tegen Wim, die met zwart in de opening zijn loperpaar offerde om een structuurnadeel bij de jeugdspeler te forceren. Lazlo was niet onder de indruk: de zwarte velden waren allemaal van hem en met secuur spel hield hij altijd het voordeel van de open lijnen en diagonalen. Wim vond een paardvork op dame, toren en loper, en maakte de juiste keuze om niet de kwaliteit te pakken, maar dat schuine monster van de zwarte velden. Lazlo zette torens, paard en dame op de juiste velden, en Wim voelde de druk van de Schaakscholer groter worden. Met dreigingen naar mat of damewinst wist Lazlo via tactiek een pion buit te maken, en toen alle stukken waren afgeruild was het pionneneindspel plotseling totaal gewonnen. Het structuurnadeeltje uit de opening bleek nu een onneembare vesting, en het leek een kwestie van tijd voordat de jeugdspeler zijn eerste 1600-speler zou verslaan. Maar plots waren de rollen omgedraaid toen Lazlo verkeerd rekende, en de zwarte vrijpion twee zetten eerder aan de overkant zou zijn dan de zijne. Weer keerden de kansen toen Wim een koningszet teveel deed, waardoor Lazlo ook een dame kon halen, en met een veel betere koning, een extra pion en op het punt nog een pion buit te maken, hoefde Wim het resterende eindspel niet meer te zien. De knapste overwinning van het middelste Paaskuijken totnogtoe, en het bevestigt zijn aanstaande doorbraak van de afgelopen maanden!

Het oudste Paaskuijken mocht tegen Ruud aantreden. André zette zijn stelling rustig op, en Ruud zette daar met zwart een gezonde positie tegenover. Hoewel de witte pionnen op dezelfde kleur stonden als de witte loper, stond deze buiten de keten, waardoor hij minder slecht was dan op het eerste gezicht leek. Maar toen Ruud een onaantastbaar paard op e5 kreeg en het tweede front op de koningsvleugel opende, leek het een kwestie van tijd voordat de witte stelling zou instorten. Maar dat het André niet met zichzelf afgesproken. Hij vond alle tactische grappen en tegengrappen, en gaf geen krimp. Met behoud van positie ruilde Ruud wat eenvoudig af naar ogenschijnlijk iets betere positie. André bood remise aan, wat werd afgeslagen. Dat bleek terecht, want de druk op de witte stelling werd steeds groter. Totdat André een kwaliteitsoffer vond, waarmee hij ook een pion verdiende. Plotseling leek de loper sterker dan de toren, en moest Ruud veel tijd investeren om een nieuw strategisch plan te maken. Hierdoor kwam Ruud in tijdnood, en weer bood André remise aan, maar weer werd het afgeslagen. Ruud probeerde winst te forceren, en vergaloppeerde zich. André maakte het koeltjes af, waardoor deze sterke Paasstrijd een verrassende, maar niet onverdiende winnaar kreeg.

Op het derde bord had het jongste Paaskuijken een Sheshnikov op het bord, die hij 's middags nog met z'n trainer had besproken. Walter bouwde druk op, maar de gedegen zwarte stelling stond geen moment op invallen. Met diepe tactische berekeningen ontworstelde Vadim zich aan de druk, en was in het eindspel beter met zijn stukken in de weer dan zijn tegenstander. De activiteit van toren en paard was, in toch behoorlijk open stelling, verrassend groter dan de activiteit van de witte toren en loper. Hierdoor vielen de pionnen als rijpe paaseieren en was Walter het haasje.

Dat waren dus drie enen voor de familie.

De roodste van de vier, Julian, speelde tegen zijn trainer Martijn. Zou de regerend clubkampioen de hegemonie van de Paaskuijkens kunnen doorbreken? Daar leek het in eerste instantie niet op. Martijn kwam slecht uit een experimentele opening, en Julian gaf geen krimp toen hij een volle centrumpion won. Martijn moest alle zeilen bijzetten, en begon zijn stukken op betere velden te zetten dan Julian. Wat de vos niet weet, weet de haas ook niet, wist Martijn, en schijnofferde een toren op e3, waardoor de witte stelling van het ene op het andere moment onder zware druk kwam te staan. Julian kwam dit niet te boven en gaf op een sportief moment op.

Op het eerste bord speelde Hans tegen Eric. Wat een vruchtbare partij zou moeten worden, werd volgens Eric een helpmat in 16. Na een beroerd gespeelde opening, kon wit niet meer rokeren, en Hans begon stukken aan te voeren. Eric probeerde nog van alles, maar na zo'n opening waren alle zetten als vijgen na Pasen. Geruisloos verloor hij, waardoor Hans zijn koppositie verstevigde.
Voor Eric duimen wij op betere tijden in IJsland!

Pasen en Pinksteren hoeven niet op één dag te vallen om mee te komen spelen in de Interne Competitie. Op alle niveaus kan er worden ingestroomd, en het is immer gezellig.

Ook een keertje meedoen? Loop gerust even binnen, rond 19:45u bij De Paperclip in Velp!
Geschreven op 15 april 2017.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

Kalender

« Apr, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

45

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

26/04: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

26/04: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

03/05: Schaakschool GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 20:00u

Puzzel