menu

IC R10 P3 2016-2017

Terwijl de mussen van het dak vielen verzamelde de harde kern van de 64 velden zich weer in de Paperclip. Bij de jeugd werd ’s middags al een ijsje uitgedeeld om de rode konen te temperen. En ook ’s avonds was het weer raak. Twee jarigen trakteerden de schakers op cake en ijs dus het was weer een gezellig feestje.


Met de witte krijgers mocht Jan Stuut het opnemen tegen Jan van Galen. Het was dus meteen duidelijk dat Jan ging winnen. Maar welke? Na een ingewikkelde combinatie van het doorslaan op materiaal aan weerskanten hield zwart er een pion aan over. Wit probeerde gebruik te maken van zijn betere positie maar dat lukte niet. Stukje bij beetje kwam wit steeds slechter te staan. Toen hij het niet meer zag zitten gaf Jan Stuut op. Daarna werden de complimenten voor zijn spel in ontvangst genomen.   


Julian van Kuijk had deze avond twee stoelen nodig. Een om op te zitten en een om zijn been met afgescheurde pees op te leggen. Hij speelde met wit tegen Menno Potjer. De dubbelpion op de f-lijn gaf hem een mooie half-open lijn waar hij dankbaar gebruik van maakte. Julian voerde de druk op en kwam steeds beter in het spel. Menno kon het tij niet keren en gaf uiteindelijk op. Een knappe prestatie van Julian.


Hans van Riek speelde met wit tegen Lazlo van Kuijk.  Door een onachtzaamheid verloor Hans een kwaliteit. De verdedigende pion stond gepend en dan is het een slechte verdediger.  Hans liet zich niet uit het veld slaan en trachtte de creatieve aanvallen van de Lazlo te pareren. Hij was echter steeds net te laat. Als het ene stuk gedekt werd kwam de volgende dubbele aanval of penning al weer uit de hoge hoed van de jonge magiër. Toen het Hans te gek werd gaf hij op.   


Brent van Dusseldorp, weer terug uit Berlijn, speelde met wit tegen André van Kuijk. Brent speelde scherp en rekende goed door. André was onvoorzichtig. In plaats eerst zijn ontwikkeling af te ronden en de c-lijn te bezetten met zijn toren, ging hij er met zijn paard op uit. Binnen twee zetten viel er een toren binnen op c7 en werd er een loper gewonnen. André rouwde nog wat door maar zag daarna snel dat het hopeloos was. Brent versterkte zijn tweede positie op de ranglijst.    


Hans van Capelleveen speelde met wit tegen Vadim van Kuijk. Ook deze keer speelde Hans weer eens wat anders maar kwam vervolgens op bekend terrein omdat hij die opening vroeger altijd met zwart speelde.  Vadim offerde echter een paard tegen een pion zonder al te veel compensatie of complexiteit. En dat moet je tegen Hans niet doen. Hans ontwikkelde zich snel en zette de stukken goed neer. Vadim dacht diep na in de spaarzame tijd dat hij achter het bord zat. Het mocht echter niet baten. Eerst werd de dame opgejaagd en daarna werden de torens opgejaagd en ingesloten. Van een paar meter afstand kon Hans de koning horen rollen. Vadim gaf op.


Als laatste waren Erika Belle en Wim Louwman nog bezig. Vroeg in de partij had Erika, met wit spelend, een kwaliteit gewonnen. Daarna had Wim het betere van het spel. Ze ruilden af naar een eindspel waarin wit 2 torens en een pion meer tegen een dame had en daarnaast hadden beiden ook nog een loper en 3 pionnen. De lopers van verschillende kleur. Is dat gewonnen voor wit? Of is het remise? In tijd ging het gelijk op. De tijd begon echter wel te dringen.  Erika probeerde wat. De pionnen voor de koning gingen naar voren om de vijandelijke koning onder druk te zetten. De geopende stelling bood echter ook weer kansen voor zwart. De dame drong de stelling binnen. Er dreigde allerlei schaakjes. Erika dacht het te kunnen pareren maar Wim had een gemeen schaakje waarmee een van de torens buit kon worden gemaakt. Erika gaf meteen op.   


Met nog twee ronden te gaan is Hans van Capelleveen zeker van de eindoverwinning. De strijd om plek twee is nog nog niet beslist. Maar dan moet er nog wel om gespeeld worden en worden gewonnen. Anders wordt Brent gewoon nummer twee dit seizoen.

Geschreven op 03 juni 2017.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

11/09 | Kampioenschap Gemeente Rheden 2022 op 16 oktober 2022

27/06 | VSV is met vakantie in de maanden juli en augustus. 2 september starten we weer.

Kalender

« Dec, 2022 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

09/12: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

09/12: Externe Competitie Velp 1 - Zevenaar 1 van 19:45u tot 23:30u

09/12: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

Puzzel