menu

IC R1 P3 2016-2017

Op vrijdagavond komen de echte schakers van Velp en omstreken naar de Paperclip om te bepalen wie zich het beste op de 64 velden weet te weren. Zo ook op 24 maart. Met de lentekriebels in het lijf werd daar de eerste ronde van de derde periode van de interne competitie afgewerkt.

In de eerste periode werd Brent van Dusseldorp nummer één. Hans van Capelleveen werd tweede en Wim Louwman werd derde. Wim wist in de tweede periode zelfs eerste te worden, met Martijn Boele en René Kniest in het kielzog. Kortom: Veel verschillende spelers die zich dit seizoen mengen in de kampioenstrijd.
In deze eerste wedstrijd van de derde periode begon het goed: Veel partijen met spektakel op alle lagen in de ranglijst!

Bij Erwin Velders konden als eerste de stukken in de doos. Erwin speelde met wit tegen Walter Manschot. Na een onvoorzichtige manoeuvre van Erwin ruilde Walter af en gaf met dame maal h6 schaak. Het mat was nog te voorkomen als Erwin zijn dame voor een paard zou geven. Dit overziend gaf Erwin op. En ze waren nog maar net begonnen..

Ook snel ging het bij Paul Stoffer. Hij speelde met zwart tegen zijn teamcaptain André van Kuijk. André, die de opening wel kende, speelde vlotjes door. Paul dacht “dat kan ik ook!”, maar hij had het beter rustiger aan kunnen doen.. Het kostte al snel een stuk. En dat speelde André moeiteloos uit.

Net zo als de twee partijen hierboven speelden er in de derde partij ook 2 tweede teamspelers tegen elkaar: Jan van Galen tegen Menno Potjer. Jan zette zijn stelling goed op en leek het betere van het spel te hebben. Hij maakte helaas geen gebruik van de penning van de loper op c5 want daardoor kon Menno afwikkelen naar een licht minder eindspel. Met zijn twee paarden zou het moeilijk galopperen worden tegenover het loperpaar van Jan. Toen Jan zijn loper offerde tegen 2 pionnen keerden de kansen. Menno speelde het eindspel nauwkeurig en wist te winnen.

De gebroeders Lazlo en Julian van Kuijk bestreden elkaar met open vizier. Het aanvallende zit er bij beiden goed in. Lazlo zette de druk er bij zijn oudere broer goed op. Julian bleef geconcentreerd. Als beide mannen net iets meer tijd zouden nemen om hun combinaties iets dieper door te rekenen zou het nog spannender worden voor de omstanders. Aanvallen is leuk maar af en toe gebruik maken van de zwakheden in de stelling van de tegenstander is beter. Uiteindelijk trok Julian aan het langste eind.

Het andere kuiken, Vadim, zette Jan Stuut de duimschroeven aan. Jan, die toch al niet zo lekker stond, mistte een vervelend tussen zetje met de pion waardoor hij de dekking van zijn doorgeschoven pion moest opgeven. Jan probeerde het nog wel (opgeven is voor watjes) maar Vadim rook bloed en verslond zijn prooi met genoegen.

Twee spelers van het derde team mochten het ook tegen elkaar opnemen: Jonathan van Nieukerken en Hans van Riek. Nadat Jonathan met een aftrekaanval een pion won, startte Hans een koningsaanval. Met de billen bij elkaar geknepen produceerde Jonathan hoopvol zijn verlossende zetjes. Hans kwam er niet doorheen en Jonathan kon het welverdiende punt incasseren.

Brent speelde met wit tegen de voorzitter Eric de Winter. Deze spelers uit het eerste team mochten ook de degens kruisen. Het was een mooie strijd waarin het gevecht om de mooie open lijnen in eerste geval door wit werd gewonnen. De druk op de open zwart koningsstelling nam toe. Toch lijkt de examenperiode Brent parten te gaan spelen. Hij miscalculeerde zich waardoor er een stuk verloren ging. Dat zou hem in het begin van het seizoen niet zijn overkomen.. Eric won.

Twee andere eerste teamspelers mochten ook tegen elkaar spelen: Hans van Capelleveen en René Kniest. Nadat Hans voor het eerst in zijn leven de betreffende openingszet speelde, ontrolde zich een saai begin waarin beiden zich volledig konden ontwikkelen. In het middenspel ontstond echter een open stelling waarin de combinaties talrijk en onoverzichtelijk werden nadat René een pion had geofferd. Hans wist de juiste zetten te vinden en de pion voor te blijven. In de tijdnoodfase, waar beiden met toren en paard tussen de pionnen door combineerden, groef Hans één kuiltje waar René in zijn tijdnood in viel. Daarmee blijft Hans aan de leiding in de interne competitie.

Het grootste vuurwerk speelde zich af in de partij tussen Ruud Verhoef en Martijn Boele. Ruud trok fel uit de startblokken. Rokeren is voor angsthazen! Waar Ruud op de koningsvleugel ruimte creëerde, zocht Martijn zijn heil op de damevleugel. Hoewel zwart optisch wel wat beter leek te staan wist Ruud in het eindspel twee vrijpionnen op de a- en h-lijn te creëren. Martijn pareerde met zijn eigen vrijpion en beiden bereikten het promotieveld. Na vele schaakjes werd uiteindelijk alles afgeruild en met alleen twee koningen op het bord werden de handen geschud. 
Dat waren weer hele spannende partijen op de Velpse Schaakvereniging. Kom dat zien en komt dat doen!
Geschreven op 25 maart 2017.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

Kalender

« Apr, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

45

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

03/05: Schaakschool GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 20:00u

03/05: Algemeen Rapid Toernooi Ronde 7, 8 en 9 van 20:00u tot 23:30u

10/05: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

Puzzel