menu

IC P2R6 2016/2017

De natuur had haar natte sneeuw ingeruild voor warme regen. Met het warme briesje leek de lente in aantocht. Alleen een kniesoor zou klagen dat het 's avonds allengs kouder werd, waardoor de radiatoren toch van de vriesstand moesten worden gehaald.

Terwijl Het Vierde een spannende externe thuiswedstrijd speelde in de OSBO-competitie, legden twaalf schakers van de Velpse SV elkaar het vuur aan de schenen.

Op het zesde bord was Hans W in de problemen gekomen tegen Menno Potjer. Menno schakelde een verdediger uit, en won daarmee een stuk. De stelling van Hans klapte steeds verder in elkaar, en met een half doosje stukken achter, gaf hij maar 'ns 'n hand.

Op bord vijf hield Hans van R het met de witte stukken een lange tijd vol tegen André. De positionele stelling was in het voordeel van de zwartspeler, en er kwamen al enkele tactische grapjes in de partij. Door een overbelaste toren kon André een pionnetje buitmaken op a3. Hans had keurig gezien dat hij het paard waarmee het pionnetje werd geslagen niet kon worden gepakt, op straffe van een dubbele aanval met schaak op c1. Dus hij verzette zijn toren, maar in een vlaag van verstandsverbijstering juist op c1. André was er als de kippen bij om het kadootje uit te pakken en een punt te laten bijschrijven.

Op het vierde bord mocht Martijn aantreden tegen één van zijn leerlingen Lazlo. De jeugdspeler maakt juist de afgelopen tijd een opmerkelijke groei door, maar kwam er in deze partij niet aan te pas. De gambiet-opening werd door Lazlo niet goed behandeld, en Martijn kwam een pion en de positionele stelling voor. Hoewel Lazlo nog knap enkele 'enige' zetten vond, werd de voorbereiding voor het combinatoire geweld van Martijn hem teveel. Toen Lazlo zijn dame verloor vond hij het tijd om op te geven.

Bord drie was de mooiste partij van de avond. Jeugdspeler Jan overrompelde Wim met prachtig spel. Zowel positioneel als tactisch was hij de meerdere, en omdat Wim in tijdnood kwam, en steeds enkel op de bijtelling moest spelen, leek het een kwestie van tijd voordat Jan zijn eerste 1600+ speler zou verschalken. Door de weinige ervaring op dit niveau ging Jan echter met de snelheid van Wim meespelen. Iedere schaker weet hoe vervelend het is een prachtig opgebouwde, winnende positie met een blunder te verliezen. Jan dacht zijn vrijpion te gelde te maken, door een damezet te doen, maar juist die dame had hij even daarvoor netjes terug getrokken om zijn toren en paard te dekken.
Wim liet er geen gras over groeien: hij sloeg de toren en liet Jan niet uit het matnet lopen. Een elegante dans met de witte koning en de zwarte dame leidde uiteindelijk tot mat op h1.
Wim was de eerste die toegaf dat hij deze partij had moeten verliezen, maar Jan stond met een nul. Gelukkig komen er nog honderden nieuwe kansen!

Jeugdspelers Brent en Vadim maakten er een open, aanvallende partij van. Vadim dacht iets te hebben op de langgerokeerde koning van Brent, maar de nummer één van de competitie had genoeg verdedigers. Toen de rookwolken waren opgetrokken, de dames waren geruild, en Brent de verdubbeling op de d-lijn had bewerkstelligd, was er geen ontkomen meer aan. Op een sportief moment gaf Vadim op.
De analyse was ook buitengewoon interessant. Was het kwaliteitsoffer via dxe5 misschien correct geweest? Fijne varianten kwamen op het bord, en hoewel Vadim flink baalde, wist hij dat hij ook tegen spelers die op papier veel sterker zijn genoeg kansen krijgt.
Brent verstevigde met de overwinning zijn nummer-één-positie in de Interne Competitie. Het seizoen is nog lang, maar kijken we hier al naar de verrassend nieuwe clubkampioen..?

Op het eerste bord speelde Eric tegen Walter een open stelling. Zijn koning was onbewaakt en in open positie is dat niet aan te raden. Walter kwam met zijn dame binnen op de koningsvleugel, wist een toren vervelend te pennen, en had het stuk dat hij achter stond terug kunnen halen. Hij zag het helaas niet, ging voor het pionnetje, en Eric kon opgelucht ademhalen. Het lukte de voorzitter de partij rustig uit te spelen, waardoor de materiaalvoorsprong hem de winst bracht, waardoor hij naar de tweede plaats in het klassement steeg.

Ook een keertje meespelen?

Kom op vrijdagavond om 19:50u naar De Paperclip in Velp!
Geschreven op 18 februari 2017.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

Kalender

« Apr, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

45

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

26/04: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

26/04: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

03/05: Schaakschool GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 20:00u

Puzzel