menu

Beker 2016/2017 R1

De miezerregen gaf de goedgevulde parkeerplaats bij de Paperclip een mistroostig aanzien, maar in het bijzaaltje was het warm, zowel in temperatuur als in sfeer. Het bijzaaltje was bij uitzondering de plaats delict voor de schaakavond van de Velpse, omdat in de grote zaal goklustigen dingetjes met cijfertjes en kaartjes moesten doen, om een matig gevulde fruitmand mee naar huis te kunnen nemen.

Goed.
Het technische verhaal is als volgt.
Het bekertoernooi 2016-2017 kent 25 deelnemers. Daarvan hebben 18 schakers de eerste ronde gespeeld. Omdat het aantal spelers van 25 een oneven aantal is, heeft 1 schaker zich direct gekwalificeerd voor R2.
Zes schakers moeten hun wedstrijd nog spelen.

Het aantal verrassende lotingen is in zo'n bekertoernooi altijd vermakelijk. Iedereen kan iedereen als tegenstander krijgen. Zo moesten van de drie nieuwbakken leden meteen twee tegen elkaar aantreden. En kreeg Vadim meteen Martijn als tegenstander. Tegen zijn schaaktrainer werd hij vorig seizoen ook al geloot. Niet direct in de eerste ronde, maar toch. De twee jongemannen Pieter en Brent werden tegen elkaar geloot, en dat kon wel eens een interessant gevecht worden, nu Brent in de interne competitie stevig aan de deur rammelt om de gevestigde orde uit het pluche te werken.

De partijen.
Lucas speelde met zwart tegen nieuwkomer Khalid. De jeugdspeler kwam uitstekend uit de opening, maar leek zijn boek belangrijker te vinden dan de partij, want ging plots wel extreem snel schaken. Khalid haalde een toren op a8 op en ging op zoek naar het mat. Weliswaar zonder dames bouwde hij leuke trucs in, en eentje daarvan werd Lucas fataal. De stijgende lijn die Lucas de afgelopen weken laat zien door zijn tijd te gebruiken stagneerde. Hopelijk voor korte tijd!

Morris heeft als jeugdspeler aangegeven ook met de interne competitie mee te willen gaan doen, en daarbij wordt hij natuurlijk hartelijk welkom geheten. Zijn partij was veel te snel opgezet tegen Julian, die wel de stap heeft gemaakt geen spul meer weg te geven door te kort na te denken. Julian liet het geslagen paard voor wat het was, en zetten Morris klassiek mat met Dxh2#.

De partij tussen Vadim en Martijn was niet van hoog niveau. Eerst liet Vadim gewoon een stuk instaan - een fout waarop hij zelden meer te betrappen is met klassiek tijdschema. Vervolgens deed Martijn bijna a tempo een andere zet, en sloeg het stuk dus niet! De jeugdleider die altijd hamert op het gebruiken van de tijd, hield zich nu zelf niet aan deze belangrijke regel.
Toch werden de schakers aan het derde bord wel wakker na dit gepruts. Vadim offerde een pion om actief spel te krijgen voor de slechte ontwikkeling van Martijn. De pion op c7 had door Vadim echter niet genomen mogen worden, want via enkele mooi gevonden terugzetjes wist Martijn die toren in te sluiten. Hoewel de furieuze koningsaanval die de onverschrokken Vadim nog op de stelling van Martijn wist lost te laten de partij toch nog spannend maakte, was het materiele surplus genoeg voor Martijn om het punt naar zich toe te trekken. De bekerwinnaar van vorig jaar is daarom door naar de volgende ronde.

Een prachtig gevecht ontspon aan het vierde bord, waar Hanna met de witte stukken tegen Hans van Riek mocht aantreden. De stelling was steeds kritisch in balans, en het was Hanna die ondanks het inleveren van het loperpaar het meest naar voren schaakte. Met de koning nog in het midden liep zij soms langs afgronden, maar ja, daar staan wel de mooiste bloemen. Dat bleek toen de aanval van Hanna doorsloeg op de vijandelijke koning. Met het aftrekschaak Ph5+ ging de zwarte koning mat. Ook mooi was Pxe8+ met hetzelfde mat geweest, maar het zal Hanna weinig deren: zij zette haar beste partij tot nu toe om in winst en is verrassend door naar de tweede ronde van de beker.

De partij van Abd tegen Maher was er typisch eentje van beginners. Deze mannen zullen snel genoeg beter worden, maar deze partij was een groot foutenfestival. Een herdersmatje gaat niet meer lukken bij een club als VSV, maar misschien kenden ze elkaar beter dan wij.
Na heel wat materiaal over en weer hebben weggegeven was het uiteindelijk Abd die aan het langste eind trok.

Wim en Hans Wolthuis hadden een buitengewoon positionele partij, in tegenstelling tot het tactische geweld op veel van de andere borden. Interessant was hun dubbel-toren-eindspel-met-lopers, waarbij het manoeuvreren op de vierkante centimeter weer hoogtij vierde. Wim, die de afgelopen weken steeds explosieve stellingen op het bord had staan waarin hij prachtig zijn weg vond, bleek ook niet voor dit kleintje vervaard. Met vaste hand - en enkele foutjes van Hans - voerde hij de eerste bekerronde naar winst.

Walter had geen kind aan Jeroen, die nog steeds uit vorm lijkt en niet meer de rust vindt om zijn tijd te gebruiken. Met een interessant mat op de achterste rij pakte Walter relatief eenvoudig het punt. Daarna werd er nog wat geschaakt, en wist Jeroen het de nestor gelukkig moeilijker te maken.

Lazlo mocht aantreden tegen zijn vader en deed de eerste twintig zetten alsof het snelschaak was. Schrijver deze weet bijna zeker dat Lazlo de theorie niet tot zover kende, en maande hem tot rust. Hierna ging deze jonge baas een stuk langer nadenken, en dientengevolge - hoe kan het ook anders - een stuk beter schaken. Het voordeel dat Andre had opgebouwd, wist hij goed te behouden, totdat hij enkele fouten achter elkaar maakte. Het voordeel was weg, en Lazlo begon nu aan het langste eind te trekken. De winnende combinatie zag hij echter niet, en na veel vijven en zessen, terwijl middernacht steeds verder in zicht kwam, was het punt dan toch voor papa.
(Daags later wist Lazlo met fantastisch spel de hoofdgroep van een jeugdtoernooi te winnen...)

Hans van Capelleveen speelde tegen het jeugdtalent Jan Stuut, die 's middags nog enkele uren toptraining van Martijn had gekregen. Met goed spel kreeg Hans langzaam maar zeker de overhand, en dat uitte zich in het voordeel van de kleine kwaliteit. Hiervoor kreeg Jan wel een meerderheid op de damevleugel, dus het was nog niet gespeeld. Maar het loperpaar van Hans in de open stelling was extreem dominant en door het wat passieve en verdedigende spel van Jan werd het punt toch vrij vlotjes opgehaald door de wedstrijdleider.

Rest mij niets meer dan een overzicht van de uitslagen te geven.

Gespeelde wedstrijden op 28 oktober:
Khalid - Lucas : 1 - 0
Morris - Julian : 0 - 1
Vadim - Martijn : 0 - 1
Hanna - Hans van R. : 1-0
Abd - Maher : 1 - 0
Wim - Hans W. : 1 - 0
Walter - Jeroen N. : 1 - 0
Lazlo - André : 0 - 1
Hans van C - Jan S.: 1 - 0

Direct door naar de tweede ronde : Eric

Nog te spelen : 
Pieter - Brent
René K. - Jan van G.
Paul - Ruud

Dit betekent dat in de tweede en derde ronde ook iemand direct door is naar de volgende ronde.
Vanaf de 4e ronde (halve finales) is het weer even.
De 5e ronde is finale.
Geschreven op 29 oktober 2016.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

27/06 | VSV is met vakantie in de maanden juli en augustus. 2 september starten we weer.

25/04 | Zondag 15 mei 2022 - Grand Prix Jeugdschaaktoernooi in Velp

14/09 | Het nieuwe seizoen is weer gestart !

14/09 | Hans van Capelleveen Clubkampioen 2020-2021

02/08 | Dion Vaessen is de Jeugdkampioen van VSV 2021

Kalender

« Aug, 2022 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

19/08: Algemeen ZOMERVAKANTIE - Geen Schaken van 18:15u tot 23:30u

26/08: Algemeen ZOMERVAKANTIE - Geen Schaken van 18:15u tot 23:30u

02/09: Schaakschool De Schaakschool is weer open! van 18:15u tot 20:00u

Puzzel