menu

Interne competitie 2020/2021 P2 R7

De tweede periode vordert gestaag. Vanuit Dieren slechts 1 deelnemer ditmaal. Dat hakt er dan gelijk in bij de indeling. Met enige moeite wist de almachtige computer er toch 3 partijen uit te persen. Wel gelijk leuke affiches.

In een Slavische opening leek er voor Son Stavenuiter (met zwart) tegen André van Kuijk weinig aan de hand, maar de witte stukken stonden wel iets actiever. Listig dreigde André een vorkje te gaan plaatsen op de twee zwarte torens. Son zag het en zetten zijn h-toren instinctief een veldje opzij. En zag over het hoofd dat de witte loper naar dat veld keek. André had eigenlijk gewoon zin in een echte pot schaak en besefte dat als hij dit kadootje zou cashen het snel klaar zou zijn. Hij zette de toren terug (als ware het een mouseslip) en de heren speelden verder. En toch doet zo iets altijd wat met spelers. Son rechtte zijn rug en ging gewoon een verdraaid goed potje schaak spelen. De concentratie van André was weg en hij deed wat mindere zetten. Maar hij bleef wel de activiteit houden via de open c-lijn. Hij liet zijn dame wat over het bord dansen en zag niet direct de weg vooruit. En toen hij die wel zocht met alweer een vork op toren en dame, zag hij niet dat het betreffende veld gedekt werd met een paard. De witte dame kwam zeer ongelukkig binnen en André begon aanmerkelijk harder te zuchten. Een klein offer volgde waarvan hij bij uitvoering de kracht niet zag, maar het leek gevoelsmatig zo slecht nog niet. Son verzette zijn koning met een vooruitziende blik en bood remise aan.
Maar zoals gezegd kwam André voor een echte pot schaak en dat is voor beide leerzaam. Dus doorgaan. Wit haalde wat zware stukken erbij en de druk op zwart werd groter. Maar ja, André kan in het eindspel stralen maar ook ongelofelijk prutsen. Dit keer maakte hij geen fout en nadat zijn a-pion de overkant had bereikt geloofde Son het wel. Zeker leuke pot, moeite van het naspelen waard.

Robert Ratering speelde met wit de match van zijn leven tegen Dries van Eijk, die we gelukkig weer mochten verwelkomen. Naar eigen zeggen liep Robert al na een zet of 10 achter de feiten aan, maar Dries liep dat niet en zo werd het lang een gelijkwaardige pot. Als je wel eens in Silmans Complete Endgame Course heb gebladerd, zag je op een gegeven moment dat Dries de torens simpelweg kon ruilen en het daarmee uit was. Dries bewandelde weer een andere weg en die was minder evident. Robert bood remise aan en beargumenteerde dat dat het ook was. André zei dat het eerste deel van de vorige zin meer dan genoeg was. Dries speelde nog even door 'maar het zal wel remise worden' en tergend langzaam werd het toch een gewonnen partij voor Dries. André gaf vervolgens een demonstratie van die gewonnen variant, waarop de drie aanwezigen zeiden 'dat was niet de stelling'. Aangezien André zijn pappenheimers kent liet ie een foto op zijn mobiel zien met de betreffende stelling. Erg vermakelijk allemaal.

Walter Manschot met wit tegen Hans van Capelleveen werd lange tijd een gelijk opgaande pot. Naar eerst 12 zetten theorie week Walter af waardoor Hans gelijk spel kreeg. Daarna leek het een kopie te worden van de partij die ze twee jaar eerder speelden. De overbelasting van de dame op het verdedigen van f4 en c3 bracht Hans licht in het voordeel. Een tactische blunder bij een te geforceerde doorbraak brak Walter een zet of tien later op. Hans lette goed op en Walter gaf zich gewonnen.

In de stand maar 1 echte wijziging: André haalt Lazlo en Walter in en staat nu 5e. In de tweede periode staat André zelfs 2e, vlak achter Vadim.

Nog twee avonden in juli. Zou wederom leuk zijn als het nog even lekker druk wordt.

Geschreven op 18 juli 2021.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

14/09 | Het nieuwe seizoen is weer gestart !

14/09 | Hans van Capelleveen Clubkampioen 2020-2021

02/08 | Dion Vaessen is de Jeugdkampioen van VSV 2021

18/06 | VSV schaakt in juni en juli weer in de zaal!

28/03 | VSV Paaspuzzel 2021 inzenden uiterlijk 18 april 2021 (uiteraard)

Kalender

« Okt, 2021 »
madiwodovrzazo
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

29/10: Overig GEEN SCHAAKSCHOOL (VAKANTIE) van 18:15u tot 20:00u

29/10: Overig Rapidtoernooi 1e avond (R1, R2 en R3) van 20:00u tot 23:30u

01/11: Externe Competitie Voorst 1 - Velp 1 van 20:00u tot 24:00u

Puzzel