menu

VSV 6J maatje te klein | OSBO 2016/2017

Met drie spelers met een rating van boven de 1500 en eentje met een rating van boven de 1250 trok Schaakstad Apeldoorn 5 tot de tanden toe gewapend ten strijde voor de eerste wedstrijd tegen het jeudteam Velp 6. We hoeven er geen doekjes om te winden: de grote mannen van Het Zesde waren duidelijk een maatje te klein voor het Apeldoornse geweld. Een ervaring rijker, maar wel 0-4 verlies.

Trustin trok op bord vier meteen van leer door in een Franse opening te kiezen voor een aanval op de koningsvleugel. Een uitstekend plan van onze jonge debutant, en hij had genoeg aanknopingspunten om zijn tegenstander verder onder druk te zetten. Totdat hij plotseling, rond de 15e zet, een pion sloeg met zijn dame, die gewoon gedekt stond door de zwarte loper op c8. Trustin vocht nog voor wat hij waard wat, maar speelde te snel om zijn tegenstander nog serieus partij te kunnen geven. Hij werd op f2 keurig mat gezet.

Lucas was op het derde bord beter uit de opening gekomen. Hij wist de stelling lang te keepen, maar kreeg een vervelende penning om zijn oren die hij niet meer te boven kwam. Ook Lucas probeerde het nog met zwaar materiaal achter, maar werd vakkundig opgeknoopt. Het is goed te zien dat de tegenstanders hun sportieve plicht doen als het aankomt op jonge schakers. Ook zij weten: zolang het nog kan profiteren we ervan. Hoewel Lucas vorige week nog had laten zien rustig zijn tijd te kunnen gebruiken, speelde ook hij veel te snel om nog iets voor elkaar te krijgen op de 64 velden, en moest opgeven.

Chao was uitstekend uit de opening gekomen. Met de witte stukken had hij alle gouden regels goed toegepast, maar hij leek enigszins te schrikken van een dame en een toren die zijn stelling binnen kwamen zeilen. Het penninkje op zijn eigen dame stelde weinig voor, en Chao had, juist door zijn goede ontwikkeling alle mogelijkheiden om de stukken van zijn tegenstander uit zijn stelling te verjagen en zelf het initiatief over te nemen. Helaas liet hij zijn dame te lang in de penning staan, waar verdedigen door middel van weggaan zettenlang een uitstekende optie was, en zodoende kwam ook hij materiaal achter.
Toen stortte zijn stelling wel in, en ook Chao moest opgeven.

De beste partij van het team kwam zeker van Rick aan het eerste bord. Deze jongeman, die vorig jaar al geproefd heeft van de overwinningen, is de kopman. Hij had met de zwarte stukken een prima stelling opgebouwd, rokeerde tegengesteld, en was over aanval aan het nadenken. Het penninkje (ja, weer eentje) die hij op g5 tegenkreeg was niet heel belangrijk, en Rick besloot het stuk te verjagen, waarop hij plotsklaps een stukoffer om z'n oren kreeg! Dit hadden zelfs de eerste-team-spelers niet direct zien aankomen, maar het leek behoorlijk correct. Rick verdedigde zich met verve, en even leek zijn tegenstander de fout in te gaan, maar uiteindelijk werden de zwakke punten in de stelling van Rick hem fataal.

Gewoon doorgaan, jongens!
Alle zetten die je nu doet kunnen ze je niet meer afpakken. Van alle fouten kun je leren!
Een grote dankzegging aan het team van Schaakstad. Niet alleen deden zij zoals gezegd hun sportieve plicht, maar gingen in de post-mortem ook met de jongens analyseren.
Geschreven op 24 oktober 2016.

Nieuws

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

16/06 | Martijn is clubkampioen

14/05 | Martijn houdt Jan Timman op remise

Kalender

« Jul, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Puzzel