menu

De jeugd moet op de kleintjes letten

Na de griepgolf kon deze wedstrijd tussen Velp 5j en Doesborgh 3 nog net op tijd worden gespeeld. Een week later staat de slotronde al weer op de agenda. De eerste wedstrijd moest door de vele zieken verschoven worden en deze vrijdag waren ze allemaal present.

De Velpse jeugd kwam goed uit de startblokken. Ze spelen al echte openingen en bouwen hun stelling rustig op. Het is fijn om te zien hoe de Schaakschool en de ervaring door het spelen deze positieve ontwikkeling brengt.

Aan bord 1 speelde Son Stavenuiter tegen de serieus spelende Doesborgher die een stuk tegen twee pionnen voorkwam tegen Son. Son trachtte de stelling te openen om zo wat druk op de koning te krijgen. Maar zijn pionnen werden zwak en de pionnen die ter compensatie voor het stuk op het bord stonden losten een voor een op. Maar daar bleef het niet bij. De Doesburgse witte stukken rolden de damevleugel op en toen Son na de torenruil zag dat de pion op de a-lijn niet te stoppen was, gaf hij op.

Op bord twee speelde Jonathan van Nieukerken met wit. Jonathan gebruikte zijn tijd goed en dacht op de juiste momenten lang na. Hij doorzag de enkele dreiging van de tegenstander over de lange diagonaal en consolideerde met Lc4-b3. De diagonaal kon wel eens gevaarlijk worden. Toen de tegenstander de diagonaal zelf afsloot met f7-f6 keerden de kansen helemaal naar Jonathan. Hij activeerde zijn paarden en kreeg achter elkaar twee stukken in de schooot geworpen. De tegenstander zag dat het niet goed was gaf op. Jammer, want Jonathan was net zo lekker bezig mat te geven..

Op het derde bord speelde Rinse van der Bent een Spaanse partij. De tegenstander speelde de afruilvariant waarbij de witte loper meteen op c6 wordt afgeruild tegen het paard. Daarbij komt de pion op e5 ongedekt te staan maar die kan de tegenstander niet pakken want dan volgt Dd4. De pion op e5 werd geslagen. Maar er volgde rokade in plaats van Dd4. Dat is jammer maar dat weet Rinse nu wel voor de volgende keer. Zijn koning stond wel veilig dus ging Rinse in de aanval. Hij zag daarbij een aftrekaanval op zijn paard op h5 over het hoofd. Weer wat geleerd! Daarna werd het lastig voor Rinse. Het werd een open stelling waarin hij langzaam maar zeker al zijn pionnen verloor en uiteindelijk ook de partij. Is dat erg? Helemaal niet. Rinse speelde serieus, gebruikte zijn tijd en heeft weer een heleboel geleerd wat hij de volgende keer anders gaat doen.

Op bord 4 zat Trustin Burton Göbel. Nou ja "zat": Hij stond meer. Het is een spannende gebeurtenis dat schaken en Trustin stond regelmatig te schaken achter het bord. Ook Trustin bouwde zijn stelling goed op. Hij joeg met zijn pionnen de actieve stukken van de tegenstander weg en ontwikkelde zelf vrolijk door. Daarbij gaf hij echter ook de dekking op een van zijn paarden op waardoor deze in de doos ging. Toen hij ook een dame achterkwam werd het steeds moeilijker. De tegenstander joeg zijn koning de hoek in en zette hem mat op h1.

En zo werd het 1-3 voor de Doesborghers die we in de slotronde weer gaan terug zien.
 
  

 
Geschreven op 31 maart 2018.

Nieuws

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

16/06 | Martijn is clubkampioen

14/05 | Martijn houdt Jan Timman op remise

Kalender

« Jul, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Puzzel