menu

Velp 2 verliest van Theothorne 1

(verslag: André van Kuijk)

Afgelopen dinsdag mocht Velp 2 aantreden in Dieren tegen Theothorne 1. Een uitwedstrijd, al was het voor de Dierense heren Van Kuijk natuurlijk in zekere zin een thuiswedstrijd.

Om 19:45 vond de aftrap plaats, waarbij Theothorne fijntjes in herinnering bracht dat beide teams nog niet aan het langste eind hadden getrokken en de punten goed konden gebruiken. En zo was het.

De Oase (speelzaal van Theothorne) was bepaald niet van rust, in de naburige lokalen was het een drukte van jewelste. Maar dat weerhield de schakers er niet van om geconcentreerd ten strijde te trekken. Alleen was het op bord 1 en 2 al snel klaar. Waar Menno in de opening een incorrecte zet deed en het vervolgens snel voor gezien hield, kreeg Erwin een vork op zijn paarden aan zijn broek en dat was voor hem eveneens het sein om op te geven. Binnen no time 2-0, maar niet voor ons. Hanna legde op dat moment een flitsbezoekje af en zag dat het niet zo goed ging.

Jan van Galen was de rust zelve en kon al gauw de aansluittreffer scoren, waarmee we terug in de race leken. Een tijd lang stond de 2-1 op de borden, toen achtereenvolgens Paul (liet dame binnenkomen) en André (een simpele blunder aan het einde van het middenspel van een prima lopende partij) opgaven. Het was voor de overgebleven strijders Wim, Hans W en Vadim duidelijk dat alleen de volle buit voor alle drie nog soelaas kon bieden. Nu stond Wim ook goed en hij verzilverde het punt. Hans wist dat hij remise kon halen, maar ging strijden voor de winst. Dat loopt niet altijd goed af en ook nu bleek de forcering niet te werken. 5-2 en daarmee verlies voor de ploeg.

En alleen onze 11-jarige Vadim was nog actief (op bord 6), tegen de heel wat jaartjes oudere Joop van Delft. Op het oog zag de partij er erg fraai uit, maar in het naspel bleek er van twee kanten toch heel wat te zijn geblunderd, waarbij de kanttekening dat Vadim al snel in tijdsnood speelde. Maar zo rond de klok van elven zag zijn tegenstander het allemaal niet zo scherp meer en liet wat steekjes vallen. Hij ging ook lang nadenken en plots kwamen beiden in tijdnood. De ervaring leert dat onze Schaakscholer uitstekend met deze druk om kan gaan en zelden versaagt in lange partijen en hij deed knappe zetten waar zijn tegenstander accuraat op moest reageren (zijn eigen tegenaanval geheel niet meer in het oog hebbende). Opvallend was dat de speler van Theothorne vaak met de ene hand zet en met de andere hand de klok indrukt. De TL van Velp had dit wel bij de WL gemeld, maar Vadim zei er niets van ('Ik zag het wel Pap, maar ach...'), dus dit continueerde. Ook opvallend was dat een enkele Theothorne speler wel heel nadrukkelijk naar de klok ging staren en ook anderszins fysiek er niet onbewogen bijstond (wat niet heel erg ethisch overkwam). Zo liep de spanning toch nog op. Dit kwam tot een climax toen Vadim zijn tegenstander schaak zette en deze een onreglementaire zet deed. Hierop claimde de TL van Velp onmiddellijk twee minuten extra op de klok voor Vadim, wat natuurlijk werd gehonoreerd. Terwijl de WL aan het uitzoeken was hoe dit precies moet met een digitale klok, gaf de speler van Theothorne op en kon Vadim weer een scalp van 1500+ aanturven.

Al met al mixed feelings. Velp 2 staat nog met lege handen en het zal een zwaar seizoen worden, maar al 5 van de 8 spelers zijn van de 0 af na twee rondes en dat mag toch ook als hoopvol worden beschouwd.

 
Geschreven op 10 november 2016.

Nieuws

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

16/06 | Martijn is clubkampioen

14/05 | Martijn houdt Jan Timman op remise

Kalender

« Jul, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Puzzel