menu

Wie man in den Wald hineinruft, so schallt es heraus

Van het weer moesten we het niet hebben. Terwijl het ijs gebroken was, werd het water vanuit de hemel weer aangevoerd. Maar de wagens zijn niet cabrio, dus we kwamen droog en veilig aan in de provincie. Gelukkig wel via Duitsland, anders voel je je helemaal zo unheimlich.

Aan het eerste bord kwam Martijn uitstekend uit de opening. Zijn fluisterstille, zeer respectvolle en zich keurig aan de regels houdende tegenstander tegenstander koos een variant van de versnelde draak die bekend staat als minder. Martijn verrekende zich echter en zat de hele partij tegen een nul aan te kijken.

Nadat Hans op bord twee lang gerokeerd had, zette hij een premature aanval op met de zet Teg8!? Zijn tegenstander mocht echter ook nog rokeren, en rokeerde ook lang, waardoor Hans in het centrum wat poppetjes tekort kwam. Hierdoor kwam hij twee vrijpionnen achter, en hoewel onze teamcaptain vocht als een leeuw was het onvermijdelijke enkel uit te stellen. Ook hier een nul.

Wat een seizoen heeft Erika! Met de witte stukken speelde zij een prachtige Caro-Kan, waar ze op de meest gewenste wijze uitkwam. In haar stelling zaten diverse tactische trucs verweven, en toen haar tegenstander materiaal verloor wist Erika het eenvoudig af te maken. Het eerste punt. En, alvast verklapt, ook het enige.

In de opening kwam Brent een pion achter, maar wist dit door uitstekend spel goed te maken. In het eindspel hadden beide schakers een vrijpion, en zou Brent kunnen winnen als hij zijn loper in veiligheid had gebracht. Dit deed hij niet, en door een stomme paardvork verloor hij de partij.

Juist in de opening leek Rene op bord 4 goed te staan, maar het zwarte loperpaar werd allengs sterker. Een vrijpion op de f-lijn leek onze man in bange tijden fataal te worden, maar het aantal tactische trucs dat hij in zware tijdnood uit de hoge hoed wist te toveren was indrukwekkend. Zijn tegenstander zag niet alles, maar vond wel de juiste zetten, wat bleek uit het mat dat hij gaf, maar rustig op de volgende zet van Rene zat te wachten. "Het is al mat," zei onze man, en gaf een hand.

Nadat Vadim de openingszetten had overleefd, investeerde hij veel tijd om een goed plan te maken. Dat lukt uitstekend: met de zwarte stukken domineerde hij het centrum, en zijn paard en toren waren veel actiever dan de loper en toren van zijn tegenstander. In tijdnood wist Vadim een variant te vinden waarbij de vijandelijke toren werd opgesloten, en die geheel sluitend was, ware het niet dat Vadim eerst besloot een schaakje te geven. Hierdoor werd het veld c8 niet meer gedekt, waardoor de toren niet ingesloten werd, omdat wit zelf een schaakje op dat veld c8 kon geven.

Hoewel de tegenstander van Vadim kon afwikkelen naar een eindspel loper plus pion tegen paard, was het promotieveld van de kleur waarop de loper niet stond, dus eenvoudig remise. Na vier uur schaak dacht Vadim er misschien iets te makkelijk over. Hij zette niet zijn koning, maar zijn paard op c8. Zijn tegenstander wist de enige winstweg knap te vinden, waardoor ook Vadim het punt moest inleveren.

Onnodig, en c8 wordt een veld om nooit meer te vergeten...

Voor het eerste in Het Eerste! Julian had dankzij zijn goede resultaten, en aanhoudende hulpvaardigheid, een plekje verdiend in het vlaggenschip van Velp. Hij kwam goed uit de opening met de witte stukken, maar miste een tactiekje, waardoor zijn tegenstander een vol stuk buit kon maken. Dat werd niet meer weggegeven. De malaise werd ook op bord zeven voortgezet.

En het achtste bord? Ook een invaller. Niet alleen de jeugd gaat hard bij Velp, maar ook bij de senioren zitten er groeibriljanten tussen! Dries mocht invallen op bord acht, maar had weinig in te brengen. In een open stelling was zijn tegenstander een stuk handiger met de ruimtes omgesprongen en onze nieuwe man verloor.

Niet getreurd, Dries, er komen nog kansen genoeg!

In mineur vertrok Het Eerste uit het niemandsland. Hoewel Het Eerste nooit aanspraak kon maken op een overwinning, was de einduitslag van 7-1 nogal geflatteerd. Maarja, in tegenstelling tot mensen, liegen cijfers niet.

Schaapachtig kunnen wij ook de laatste wedstrijd tegemoet treden. De kans dat Het Eerste nog promoveert is alleen theoretisch aanwezig. De Pion moet nog tegen het al gedegradeerde Toren 4, en Velp mag de laatste wedstrijd tegen Wageningen 3, die ook nergens meer om strijden.

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens, we waren lang na middernacht weer thuis.

Eendracht maakt macht! Het Eerste heeft zich gehandhaafd, en serieus meegestreden om promotie. Dat is het gevolg van het succes van de Schaakschool, en ook de groeiende breedte van de club.

Leergeld is er betaald voor het gehele team. De druk is het team te machtig geworden. We wennen er langzaam maar heel zeker aan!

Fiolen laten zorgen - niet meer terugkijken naar deze wedstrijd. Met opgeheven hoofd naar de volgende!

Een vreemde eend in de bijt zijn we al lang niet meer. Het Eerste zal steeds verder doorgroeien. Die promotie komt er vanzelf - wat wij u brommen.

Eieren kiezen voor het geld. Wij zullen ons tevreden moeten stellen met handhaving. En aangezien dat het doel was, is dat geen enkel probleem. Integendeel, we mogen onszelf nog steeds feliciteren met een eenvoudige handhaving in de eerste klasse.

Na regen komt zonneschijn. De lente komt er ook aan. Nog geschaatst?

Ledigheid is des duivels oorkussen. Studeren zullen we! De openingsboeken erbij pakken! Het middenspel beheersen als Karpov. Het eindspel als Carlsen. Of 500 punten minder, dat is ook goed.

U bent zelf aan zet als u ook eens komt schaken, op vrijdagavond om 20:00u in De Paperclip. Vooraf aanmelden mag wel, maar hoeft niet!

Lieverkoekjes worden niet gebakken. Punt uit.
Geschreven op 12 maart 2018.

Nieuws

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

16/06 | Martijn is clubkampioen

14/05 | Martijn houdt Jan Timman op remise

Kalender

« Jul, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Puzzel