menu

Velp 1 wint in en tegen Veenendaal 1 OSBO 2017-2018

Ruim op tijd kwam Het Eerste bij de dartbanen aan. Een trap omhoog gingen er in de loop van de avond steeds meer voetbalteams op de foto. En ook aan de bar zaten wat verlopen types flink te sporten. Maar Het Eerste kwam om te schaken...

Vorig seizoen verloor Velp nog enigszins ongelukkig van Veenendaal, dus eenieder was tot de tanden gewapend om die zeperd recht te zetten. Gewonnen moest er worden!

Op het eerste bord wist kopman Martijn al snel een positioneel voordeeltje te krijgen. Aangezien hij vorig seizoen zesmaal zwart had, mag hij dit seizoen zesmaal wit. Na een rustige opening kon hij het perfecte centrum pakken, en toen zijn uiterst vriendelijke tegenstander twee mindere zetten deed, won Martijn een pion. Dat moest een punt gaan worden.

Het tweede bord was inmiddels al klaar. Jan Schadd had in een niet-zo-theoretische variant zetherhaling afgedwongen met de zwarte stukken. Daar was zijn tegenstander, die op g7 had mogen inslaan, een stuk minder mee in zijn nopjes dan onze man in bange dagen. Het eerste halfje was een feit.

Het derde bord was een prooi voor René, die de Sheshnikov van zijn tegenstander geheel lam legde en totaal verpulverde. Praktisch alle zwarte stukken konden niet meer bewegen, toen René op zoek ging naar het mat, want daar gaat het toch een beetje om uiteindelijk bij schaken.

Op bord vier ontspon de mooiste partij van de avond. Met de zwarte stukken zette onze eigen dame Erika de witte stelling compleet vast. Haar tegenstander probeerde nog wat over de koningsvleugel, maar Erika had alles op orde. Een fijne, zwarte pion op c4, die goed gedekt en daardoor onaantastbaar was, legde het volledige witte spel lam.

Op bord vijf zat Hans naar een rottige stelling aan te koekeloeren toen hij zomaar zijn d5 pion wegblunderde. Maar Hans ging er goed voor zitten, en kwam door goed manoeuvreerwerk steeds beter te staan, ondanks de pion achterstand. Langzaam maar zeker trok hij de stelling naar zich toe.

Eric op het zesde bord had op de zevende zet een stuk kado gekregen. Dat zou niet al te lang mogen duren, hoewel zijn tegenstander er de ene na de andere truc in bracht, en het Eric veel tijd kostte om dit allemaal te pareren. Maar toen hij ook nog een toren buitmaakte moest het pleit wel zijn beslecht.

Op bord zeven was Brent prima uit de opening gekomen. Hij had het loperpaar en veel meer ruimte, toen zijn tegenstander positioneel incorrecte zetten ging doen. Brent begon een koningsaanval op te zetten, en kwam zijn tegenstander steeds dichter op de huid.

Debutant Vadim, 12 jaar (!), en uiterst klaar voor Het Eerste, had als enige geen leuk begin. Via een truc en een gemiste zet wist zijn tegenstander een stuk buit te maken. Vadim baalde zichtbaar, maar rechte zijn jonge rug en ging er goed voor zitten. De eerste trucs kwamen al in zicht. Zou het dan nog kunnen?

Op bord één had Martijn inderdaad het punt binnengehaald. Met solide spel won de vrijpion die dwars door het centrum opstoomde. Martijn liet een enkel schaakje toe, haalde alle eeuwige schaakjes uit de stelling en toen de pion zonder enige compensatie voor zijn tegenstander op de zevende rij stond en een dame dreigde te worden, werd hij gefeliciteerd.

René had ook doorgeduwd: het stukoffer dat hij nog mee kreeg was niet voldoende voor zijn tegenstander om uit de Velpse wurggreep te ontsnappen. Een uitstekende overwinning voor de secretaris.

Ook Erika had de bordbelofte waargemaakt. In haar nopjes maakte ze in volledige overgave en tijdens het eten van enkele koekjes, de stelling van haar tegenstander af. Een verdiend punt, en de mooiste partij van de avond, die binnenkort in het ledengedeelte zal verschijnen. Leerzaam!

Hans had inmiddels een vrij a-pion die toch hard begon te lopen. Hij ruilde het laatste paard af, en had de verste vrijpion, maar kon er niet goed met zijn koning bijkomen. Hans vergat het centrum aan te tasten toen het nog kon, en wist niet te voorkomen dat zijn tegenstander remise kon maken. Al met al misschien een terecht halfje, maar misschien had er net iets meer in gezeten. Een vol punt bijvoorbeeld.

Eric stond inmiddels een half doosje voor. Zelfs al had hij zijn dame geofferd, dan nog stond hij totaal gewonnen. Maar het had hem zoveel tijd gekost, dat hij op de bijtelling moest spelen, en dan is tien seconden niet zoveel. Complimenten voor zijn tegenstander, die steeds maar weer nieuwe penninkjes in de stelling vlocht. Heel jammer voor Eric dat hij een nul op het rekest kreeg.

Brent had een schitterend loper-offer geplaatst, waarvan hij later eerlijk toe zou geven dat hij eigenlijk gewoon dacht een blunder begaan te hebben. Maar hierdoor stortte de stelling van zijn tegenstander definitief in, en die kon kiezen tussen zwaar materiaalverlies of mat. Hij koos voor opgave.

Vadim had het ondanks alle creatieve oplossingen en trucs die hij uit de hoge hoed toverde toch niet weten te bolwerken. Hiervan baalde hij als een stekker, maar alle teamleden troostten hem, wetende dat die punten, ook voor Het Eerste, nog zeker komen.

Velp 1 verliet Veenendaal met een 5-3 overwinning, en daaraan was niets gestolen. 
We hebben nu al zin in de volgende wedstrijd.

Het seizoen is begonnen!
Geschreven op 13 oktober 2017.

Nieuws

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

16/06 | Martijn is clubkampioen

14/05 | Martijn houdt Jan Timman op remise

Kalender

« Jul, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Puzzel