menu

VSV D1 houdt eer hoog in JCC 2017

Op zaterdag 25 maart was de delegatie D van de Velpse Schaakvereniging naar Arnhem gekomen, om daar mee te strijden in de Jeugd Club Competitie (JCC) van de OSBO.

De D-categorie is toegankelijk voor jeugdschakers die geboren zijn in 2005 of later. Met één speler uit 2009, twee uit 2008, één uit 2006 en één uit 2005 was het team met afstand het jongste van de dag, maar dat wou niet zeggen dat ze geen punten zouden halen, want het talent binnen de groep is ongekend!

In de eerste ronde mochten de spelers meteen aantreden tegen de latere winnaar van het toernooi: MSV uit Meppel. Op het vierde bord speelde Dion een prima partij tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Met mooi, veilige aanvallen en beheerst spel wist hij het zijn tegenstander enorm moeilijk te maken. Helaas miste hij stukwinst, want dan had er wellicht meer ingezeten, maar Dion bleef in de partij hangen, totdat hij zijn koning naar f1 verplaatste, en zijn tegenstander een merkwaardig mat-achter-de-paaltjes kon geven. Op het derde bord was Teun een uitstekende koningsaanval aan het opzetten, maar koos op het moment supreme de verkeerde tactische verwikkeling, waardoor hij in plaats van mat te geven zijn dame verloor. Even later moest hij opgeven. Lucas was nog niet wakker: hij ging pas goed nadenken toen hij veel punten achterstond, en zijn tegenstander gaf dat niet meer weg.
Bord 1 speler Vadim redde de eer van het team. (Dat rijmt.) Met zuiver en secuur spel ontmantelde hij de witte stelling van zijn sterke tegenstander. Met een paardvork wist hij een kwaliteit te winnen, en hoewel hij zelf nog bevreesd was voor een standaard-offer op f7 hoefde zijn sportieve tegenstander met nog enkele minuten op de klok geen bewijzen te zien.

De tweede ronde was voor Dion ook geen succes. In plaats van de gouden regels toe te passen, ging hij met enkele stukken op zoek naar de koning van zijn tegenstander. Die wist wel te rokeren, waarop onze jongeman een grappig paardlopermat tegen kreeg. Lucas speelde wel geconcentreerd, maar miste het zetje Pxh3+ van zijn tegenstander, waardoor zijn stelling instortte. Daar had meer ingezeten. Teun had ondertussen een ontwikkelingsachterstand, en verplaatste zijn aangevallen dame, terwijl hij ook had kunnen verdedigen door middel van tussenplaatsing. Die dame stond op het verkeerde veld, en zijn tegenstander maakte daar handig gebruik van door met een paardvork het sterkste stuk van het bord op te halen
Op bord 1 redde Vadim de eer van het team. (Dat rijmt weer.) In een sterk gespeelde partij maalde hij niet om de vrijpion van zijn tegenstander op de a-lijn, maar toonde aan dat actieve torens op de zevende rij veel krachtiger zijn. Met het sluw uitgelokte Lg6 schijnofferde hij zijn paard, die hij terughaalde met winst van twee pionnen. Dat hoefde zijn sportieve tegenstander niet meer te zien.

In de derde ronde miste Dion door iets te snel te spelen een matje. Heel jammer, want hij had daarmee van die vervelende nul af kunnen komen. Lucas gaf zomaar alles weg. Was hij weer in slaap gevallen? Teun, nu op bord twee, liet zich een beetje de kaas van het brood eten door een tegenstander die met alles bezig was, behalve schaken. Het kostte Teun zijn dame, en toen hij miste dat hij de dame van zijn tegenstander terug kon pakken, verloor hij de partij. Daar was hij goed sacherijnig van! Op het eerste bord redde Vadim de eer van het team. (Dat rijmt nog steeds.) Door gewoon betere zetten te doen, was het niets minder dan tikkie-takkie-stukken-in-het-bakkie. Zijn tegenstander speelde veel te snel, en Vadim bleef kalm zijn poppen verschuiven, met een simpele overwinning tot gevolg.

De vierde ronde brak aan, en Lisa mocht de plaats van Lucas overnemen, die zijn brein door middel van een broodje knakworst wakker ging schudden. Lisa speelde de eerste partij van haar leven in een verenigingstoernooi, en hield het tegen de op papier veel sterkere tegenstander heel knap heel lang vol. Bijna sleepte ze er nog een patje uit, maar op het laatste moment zag haar tegenstander uiteindelijk het mat. Een prima debuut! Zowel Dion als Teun waren scherp. Dion had zelf gevraagd om op bord twee te mogen spelen, zodat Teun niet de ijzers uit het vuur hoefde te halen. Teun was het hiermee eens en liet zien dat hij een prima schaker in wording is: met mooi, en rustig spel revancheerde hij zich op zijn verlies de vorige ronde en vond een schitterend mat. Dion wist weer met goed spel een veel betere stelling te verkrijgen, maar speelde juist op het ingewikkeldste moment te snel, waardoor hij zomaar mat op g2 werd gezet. Heel jammer, omdat het matnet dat hijzelf had geweven ook sluitend was. Knap van zijn tegenstander, die de laatste strohalm in de stelling vond en uitvoerde. Vadim toonde voor de vierde partij op rij zijn briljante schaakgeest. Met tweevoudige aanvallen, zuiver rekenwerk en harde tussenzetjes leek het weer een appeltje-eitje, maar zijn concentratievermogen, ook tegen op papier mindere spelers, moet in deze niet worden onderschat. Vier uit vier. Zou onze kopman een 100%-score weten te bemachtigen?
Het eerste wedstrijdpunt voor het D-team was daarmee ook een feit!

De knakworst had Lucas zichtbaar goed gedaan in ronde vijf. Hij ging zitten, concentreerde zich, en deed nu plotseling wel de goede zetten. Het team was wakker! Lucas kwam een toren voor, ruilde uitstekende af, en bekommerde zich niet om de pionnen van zijn tegenstander, maar ging gewoon mat zetten. Gedegen en beheerst zorgde hij ervoor dat het geen pat werd, en zijn tegenstander kon de koning omleggen. Dion kreeg een openingstrucje tegen, waardoor hij een kwaliteit verloor. Maar de vele schaakjes die zijn tegenstander gaf waren niet zo goed, waardoor Dion steeds meer punten terugwon. Onze jongste d-speler creëerde een vrijpion op de a-lijn en ging die naar de overkant duwen. Daardoor raakte hij zijn verdediging uit het oog, en dat kostte hem een paard en later de partij. Alweer een ronde waarin Dion zoveel meer kon halen! Nu had hij nog steeds nul punten, maar niemand had kunnen klagen als dit er al drie waren geweest... Teun was geïnspireerd geraakt door zijn overwinning in de vorige ronde. Met een stuk voor wist hij zijn tegenstander het vuur aan de schenen te leggen. Toen Teun een remise-aanbod kreeg mocht hij doorspelen, maar omwille van de team-uitslag, en omdat zijn tegenstander op papier veel sterker was, nam hij het aan. Hiermee was de eerste overwinning van Velp D1 een feit, want Vadim liet er geen gras over groeien. Met experimenteel en frivool spel wist hij het enige schaakje van zijn tegenstander op de enige juiste wijze te pareren en zette daarna leuk mat op g4 met behulp van paard en toren.

In de laatste ronde was het team weer opgeklommen richting middenmoot, waardoor er een sterke tegenstander stond te wachten. Dion wist zijn niveau van de vorige rondes niet te houden, begon wat moe te worden, speelde te snel en liep mat. Teun wist de vijandelijke zwarte koning in het centrum te houden, dreigde steeds mat, en haalde materiaal op. De eerdere mooie verdedigende zet Td2 voorkwam alle sores op c2 - het enige dat zijn tegenstander in petto had. Maar in een vlaag van verstandsverbijstering en in totaal gewonnen stelling speelde Teun dezelfde toren naar d3. Natuurlijk om mat te zetten over de derde rij, maar zijn tegenstander mocht eerst. Die was er als de kippen bij om mat te zetten op c2. Heel jammer voor Teun! Lucas leek na twee overwinningen de smaak te pakken te hebben en aasde op nog een punt. Hij speelde tegen een erg sterke tegenstander, die erg knap steeds de juiste zetten wist te vinden tegen alles wat Lucas op hem afvuurde. Ondertussen stond de koning van Lucas een beetje op de toch, en daar wist zijn tegenstander handig gebruik van te maken. Met nog enkele minuten op de klok voor beide jeugdspelers werd deze partij in het nadeel van Lucas beslist. Misschien was het wel zijn beste partij van de dag, maar daar had hij niet zoveel aan...
Vadim maakte zijn sterrenstatus weer waar. Zijn tegenstander dacht misschien psychologische druk te kunnen uitoefenen door supersnel te spelen, maar daar was de team-oudste natuurlijk niet van onder de indruk: binnen drie minuten stond zijn tegenstander mat.

Een prima toernooi, met spelers die de komende jaren nog vaak ten tonele zullen verschijnen. Want buiten Vadim kan dit alleraardigste D-team nog drie tot vier jaar meespelen in dit toernooi. Dat belooft veel goeds.

Vadim wordt een c-speler, en sluit zijn laatste JCC D-toernooi af met de perfecte score van 7 uit 7. Met geluk? Op geen enkel moment. Gewoon, met afschrikwekkend goed spel.

Bedankt jongens en meisje voor de gezellige dag en het leuke toernooi!
De toernooiorganisatie wordt bedankt voor een vlekkeloze dag!
Geschreven op 26 maart 2017.

Nieuws

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

16/06 | Martijn is clubkampioen

14/05 | Martijn houdt Jan Timman op remise

Kalender

« Aug, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Puzzel