menu

Simultaan Jan Timman

De Velpse Schaakvereniging / Schaakschool werd blij verrast door De Toren. Deze schaakvereniging uit Arnhem organiseerde op 14 mei een simultaan, en vroeg aan de VSV of er enkele talentvolle jeugdspelers bereid waren aan te schuiven bij de simultaan die Jan Timman in Arnhem-Zuid zou geven.

Na ampel overleg tussen de trainers, werden er op grond van prestaties zowel op als naast het schaakbord, vijf jeugdspelers uitgenodigd om aan te schuiven. Helaas moest er daarvan eentje afzeggen, waardoor Martijn gevraagd werd zijn plaats in te nemen. Een leeg bord tijdens een simultaan staat zo karigjes.

Son speelde een prima partij tegen de Nederlandse grootmeester. Hij overzag helaas een dubbele aanval, wat hem een paard kostte, maar krabbelde nog overeind door een pionnetje terug te winnen. GM Timman liet ons toptalent niet meer ontsnappen, en na een enerverende partij legde Son de koning om.

Jan trapte ook in een tactische grap, die grootmeesters als deze natuurlijk binnen milliseconden vinden. Het kostte hem een kwaliteit, maar Jan liet zijn vechtlust zien door steeds maar weer andere wendingen in de stelling te zoeken en te vinden. Timman moest regelmatig even blijven staan, omdat het complexe woud aan stukken veel kracht onder de motorkap bezat. Het noodlot was onafwendbaar: toen Jan een laatste trucje probeerde dat ook door Jan Timman werd doorzien, moest hij een nul halen.

Julian was nummer drie die in een valletje van 'the Best of the West' trapte. Een aftrekaanval met de loper kostte Julian zijn dame. Hij kreeg hiervoor wel materiaal terug, maar de stelling was al fragiel. Timman had geen moeite de klus te klaren, hoewel Julian karaktervol bleef tegenstribbelen.

Brent had de meest interessante partij op het bord. Het was niet geheel duidelijk of de vrijpion op de d-lijn sterk of zwak was. Brent dacht dat hij het boertje beter had kunnen dekken, maar schoof 'm door naar d2, alwaar hij na verloop van tijd werd opgepeuzeld. De materiaalverhouding was nadien te groot om kans te maken op een resultaat, en op een elegant moment schudde Brent de Hollandse Meester de hand.

Invaller Martijn kwam in een vreemdsoortige omgekeerde Grunfeld beroerd uit de opening. Hij moest alle zeilen bijzetten om niet als eerste de handdoek in de ring te moeten gooien. Gelukkig beging Timman met de witte stukken enkele onnauwkeurigheden, en kon Martijn zich na dameruil terugvechten in de partij. De zwakke pion op de c-lijn werd meteen door Timman geruild, maar plotseling had Martijn een vrijpion op dezelfde lijn, en stond zijn koning een stuk actiever. De vrijpion was keurig gedekt, en Martijn ruilde een toren af om zijn koning nog beter te positioneren. De simultaangever was ondertussen met zijn koning naar de c-pion gehold, en blokte deze keurig af. Martijn rekende duizendeneen varianten door, en deed een zet die Timman meteen deed antwoorden: hij stelde remise voor. Dat werd door Martijn aangenomen...

De Velpse Schaakvereniging / Schaakschool dankt SV De Toren voor de perfect georganiseerde avond, en voor de hartelijke ontvangst. Een volgende keer is een delegatie van de schaakvereniging uit Arnhem zeer welkom in Velp!
Geschreven op 23 mei 2018.

Nieuws

09/09 | 21 september Rhedens Kampioenschap. LET OP: Aanvang 19:30u!

25/08 | De Schaakschool start op 7 september

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

Kalender

« Sep, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Puzzel