menu

Pieken en dalen op het ONJK in Borne

Vadim van Kuijk besloot om na het ONK in Dieren ook mee te doen aan het Open Nederlands Jeugdkampioenschap in Borne. Dit is een 6 daags internationaal toernooi waarin wordt gestreden om de titel Open Nederlands Kampioen (wat recht geeft op een ticket voor het gesloten NK). Naast schaken vinden er diverse andere activiteiten plaats en de enthousiaste toernooileiding maakt er een dolle boel van.


Vadim deed mee bij de C jeugd, waar hij op voorhand 17e was gerankt. Maar rating zegt niet alles en gelet op het feit dat de absolute top ontbrak, waren de verschillen in rating relatief klein. Dus wie weet zat er een stuntje in.


In de eerste twee rondes won Vadim soepel van 2 speelsters met een beduidend lagere rating dan hij. In ronde 3 volgde de eerste echte test tegen een Belgische dame met een rating van 1766. Vadim won ook deze wedstrijd relatief eenvoudig, waardoor hij na dag 2 fier aan de leiding ging, samen met nog 3 spelers met een 100% score.


Op dag 3 moest Vadim tegen een mede-koploper en dat werd een mooi gevecht. Vadim kwam achter maar had zeker kansen om terug te komen, al was dat niet eenvoudig te zien. Hij deed het niet goed genoeg en de eerste nederlaag was een feit. Ook de tweede match van die dag ging verloren, doordat Vadim een vroege aanval niet helemaal goed had doorgerekend. Kan gebeuren. Op dag 4 hoefde maar 1 match te worden gespeeld. Vadim liet zien dat hij de tegenslag van de dag ervoor goed had verwerkt. De winst smaakte goed. Met 4 uit 6 kon nog alles gebeuren.


Dag 5 begon slecht. Tegen een op papier gelijkwaardige tegenstander kwamen zijn stukken op de verkeerde velden te staan, wat een pion kostte. In zijn poging dit recht te zetten miste hij dat de zwarte dame kon binnenzeilen en hij hield het voor gezien. Dan maar een pannenkoek eten in het nabije pannenkoekenhuis. We weten niet precies wat er in de pannenkoek zat, maar feit is dat Vadim er genoeg energie van kreeg om in een bloedstollende strijd (waarbij het steeds leek of de een of de ander door de vlag ging) aan het langste eind te trekken. Terugkomen van tegenslag, daar houden we van!


Op de laatste dag stond nog 1 match op het programma. Met 5 uit 8 was het devies simpel: voor een top 10 notering moet worden gewonnen. Zijn tegenstandster had 'slechts' een rating van 1105, dus dat lijkt te doen. Maar niet moet worden vergeten dat ook deze dame al 5 punten bij elkaar had gespeeld, dus op basis van TPR is het verschil beduidend minder groot. Helaas speelde Vadim zijn minste partij van het toernooi. Zijn dame op c2 kwam onder vuur, wat alleen met kwaliteitsverlies kon worden afgewonden. De strijd ging nog lang door, maar het tij bleek niet meer te keren.


Vadim eindigde met 5 uit 9 op de gedeeld 20e plaats. Daar is niets mis mee, maar hij had natuurlijk wel op meer gehoopt en dat leek er ook lang in te zitten. Vadim kennende gaat hij samen met zijn trainer Martijn veel leerpunten uit de partijen halen.


Geschreven op 14 augustus 2018.

Nieuws

09/09 | 21 september Rhedens Kampioenschap. LET OP: Aanvang 19:30u!

25/08 | De Schaakschool start op 7 september

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

Kalender

« Sep, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Puzzel