menu

Vadim maakt sterke comeback NK D

Afgelopen hemelvaartsweekeinde werd in Rijswijk traditiegetrouw het NK D georganiseerd door de Haagse Schaakbond. Het was zoals altijd een uitstekend georganiseerd toernooi, waar de sterkste D junioren van Nederland gepassioneerd om de prijzen streden. 

Vadim van Kuijk van Velp mocht net als vorig jaar weer meedoen, ditmaal door plaatsing via de PJK van de OSBO. Hij kwam als 12e gerankt het toernooi binnen. Het toernooi speelt zich af gedurende 3 dagen, met 3 matches per dag. Bij de jeugd deden 50 deelnemers mee, waaronder twee meisjes.

De eerste match wist Vadim keurig te winnen, maar de tweede misrekende hij zich en hij verloor. Dat dreunde nog wat na tijdens de derde match, die hij verloor van een oude bekende waar hij nog nooit van verloren had. Met 1 uit 3 was de stemming gedrukt.

De tweede dag was een rare dag. De eerste wedstrijd verliep niet goed en Vadim kwam in een eindspel met een pion minder terecht, dat zijn tegenstander in principe zo kon uitschuiven. Deze was toch niet zeker van zijn zaak en bood remise aan, overigens nog voordat hij een zet had gedaan. Vadim ging rustig nadenken hierover. Zijn tegenstander deed vervolgens alsnog een zet en drukte de klok in. Hierop accepteerde Vadim het remise, maar daar ging zijn tegenstander niet mee akkoord. Zeer professioneel deed Vadim het enige juiste: hij zette de klok stil en riep de WL erbij. Die gaf uiteraard Vadim gelijk en het eerste kadootje was een feit. Het tweede kadootje kwam tegen de tweelingbroer van de latere kampioene Machteld van Foreest, Nanne. Deze speelde bijzonder sterk en kwam twee stukken voor. Toen werd hij erg afgeleid door andere zaken en Vadim kreeg kansen, die hij met beide handen aangreep: winst. Hier werd nog lang over nagepraat in de wandelgangen.

Toch was op dat moment de stemming nog niet opperbest. Hanna stelde voor om eens een sessie te houden bij de toernooicoach, Piet Peelen. Hoewel Vadim daar niet veel zin in had, ging hij akkoord en het was mooi om te zien dat binnen enkele minuten de stemming helemaal omdraaide. Vadim besloot om partij voor partij gewoon alles uit de kan te halen en dan wel te zien waar het schip strandt. Dat leverde in de laatste partij van dag 2 gelijk een boeiend en lang gevecht op, dat uiteindelijk net verloren ging, maar wel duidelijk maakte dat Vadim de juiste zetten in het vizier had.

Dag 3 werd de gloriedag van Vadim. Met werkelijk zeer fraai spel, listige offers en tactische trucs wist hij de volle 100% te scoren tegen tegenstanders die op papier van zijn kaliber zijn. Met 5 uit 9 bereikte hij de 13e plaats, op punten gelijk aan nr 9. Natuurlijk had Vadim een iets hogere plaatsing verwacht, maar na de eerste helft van het toernooi is het toch een prachtresultaat en maar liefst 20 plaatsen hoger dan het jaar ervoor.

De familie Van Kuijk ondertussen vermaakte zich kostelijk op een camping in het naburige Kijkduin, Pokémon hoofdstad van Nederland.
Geschreven op 31 mei 2017.

Nieuws

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

16/06 | Martijn is clubkampioen

14/05 | Martijn houdt Jan Timman op remise

Kalender

« Jul, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Puzzel