menu

Tata Steel Chess 10-kamp, na 6 ronden

André, Lazlo en Vadim doen dit jaar mee aan de 10-kamp van Tata Steel Chess. André en Vadim voor het tweede jaar, Lazlo voor het eerst. Gelet op zijn recente ratingexplosie leek ons een verzoek tot vrijstelling van school ook voor hem gerechtvaardigd en het Rhedens Dieren werkte hier ruimhartig aan mee. Dat is fijn, een school met maatwerk voor zijn talenten.

We zijn inmiddels gevorderd tot de 6e ronde. Vadim is ons vlaggenschip, hij speelt in groep 5 (vorig jaar nog 6). Na een stroeve start heeft hij zich in het toernooi gewerkt en hij staat inmiddels op 3,5 uit 6. Jammer dat hij vandaag verloor, anders was hij in de top van de groep gebleven. De 3e plaats heeft hij nog steeds in eigen hand.

In groep 7 spelen zowel André als Lazlo. André begon ronduit slecht en heeft teveel onnodige punten vermorst. Maar gaanderweg gaat het beter. 2 uit 6 blijft wat teleurstellend - zeker omdat André degradant is uit groep 6 - maar er zitten ook lichtpunten in zijn partijen. Afwachten hoe dit verder gaat.

Lazlo begon wat nonchalant. Hij kent twee soorten partijen:
- Sturm und Drang koningsaanval: dat gaat hem steeds beter af. Soms is de aanval corrupt, maar vaak ook niet.
- Gesloten middenspelen. waar hij niet veel raad mee weet en vaak over de kling gejaagd wordt.

Dat laatste leek ook vandaag weer het geval. Lazlo kwam 3 pionnen achter maar speelde vreemd genoeg rustig/stoïcijns door. Hij zag iets wat niemand zag, ook zijn bejaarde tegenstander niet. Die zocht zich suf naar de winnende voortzetting maar vond die niet. Lazlo kreeg een doorgebroken pionnetje, nog 1, zag dat de pionnen van de tegenstander op de verkeerde velden stond en ging die ook wat sarren. Plots nog maar 2 achter. En dat met ongelijke lopers. Beiden dachten niet aan remise aanbieden (maar Lazlo zou het wel hebben aangenomen) en het eindspel begon: een paar keuzes voor beiden die de dood of de gladiolen betekenden. Waarschijnlijk had wit het beter kunnen doen, maar hij forceerde op verkeerde wijze, waardoor onze jongeling als eerste kon promoveren. Lazlo ontweek vervolgens nog wat laatste trucjes en na 5,5 uur spel (!!!!!!!!!!!!!) deed zijn tegenstander een onreglementaire zet om mat te ontlopen. Lazlo hoefde de 2 minuten straftijd niet, aangezien zijn tegenstander na nog heel wat gepuf en gesteun Lazlo alsnog de hand schudde. De nog aanwezigen kreunden met hem mee: na zo'n marathon verliezen is natuurlijk vreselijk. Maar dat zou ook voor onze man hebben gegolden. Lazlo holde naar de bar voor een Mars en liet een grijns zien die je - in het licht van de fakkel van Tata Steel - waarschijnlijk tot in Purmerend kon zien. Hij staat op 2,5 uit 6 en laat nu toch wel steeds heel nadrukkelijk zien dat zijn ratingstijging geen oprisping is, maar daadwerkelijk een blijver.

O ja, op dag 5 kwam natuurlijk ons aller Eric de Winter supporteren. Dat is natuurlijk superleuk en het gezamenlijke maal in Iltaliaans Restaurant Tarantella was superlekker en gezellig, onder het toeziend oog van diverse grootmeesters en overige schaakliefhebbers. En op dag 1 hebben we ook René Kniest nog gespot, super.
Geschreven op 24 januari 2018.

Nieuws

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

16/06 | Martijn is clubkampioen

14/05 | Martijn houdt Jan Timman op remise

Kalender

« Jul, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Puzzel