menu

Geweldige sfeer op 1e dag Rhedens schaakkampioenschap

Nadat de activiteiten in de bruisende Schaakschool van de Velpse Schaakvereniging al om half vier waren gestart, om half zeven gevolgd door de eveneens inspirerende schaakcursus aan volwassenen, werd de grote zaal van Ontmoetingscentrum De Paperclip vrijdag in recordtempo omgebouwd tot het gezellige decor van de eerste avond van het toernooi om het schaakkampioenschap van de gemeente Rheden. Vele honderden schakers uit de gemeente zijn in de loop van al zeven decennia de strijd aangegaan om de titel. Ook Rozendalers en elders woonachtige leden van de gemeentelijke schaakverenigingen mogen meedoen op de 64 velden. De gemeente Rheden draagt de laatste jaren weer financieel bij aan de totstandkoming van dit toernooi dat in 2009 nieuw leven werd ingeblazen bij het 75-jarig jubileum van VSV.

Het aantal deelnemers neemt gestaag toe en sinds 2013 wordt ook weer om het jeugdkampioenschap gespeeld. In een kort woord van welkom verzocht Eric de Winter alle deelnemers hun smartphones uit te zetten, en ook Pokémon Go!
Hoewel we er zelf nog nooit mee te maken hebben gehad is ‘elektronische doping’ een gevaar voor de schaaksport. Goede computerprogramma’s zijn inmiddels sterker dan wereldtoppers maar we hoeven er nog niet bang voor te zijn dat iemand met een dergelijk hulpmiddel kampioen van de gemeente wordt. Het toernooi kent een vrij hoog reüniegehalte: veel spelers komen jaar na jaar terug. Maar vooral dit jaar is het bijzonder plezierig een aantal nieuwe gezichten te zien, van wie enkelen nog maar één week eerder kennis hadden gemaakt met de schaakclub. Tot grote successen leidde dat nog niet maar het enthousiasme straalde er van af. Een andere traditie die al weer acht jaar in stand wordt gehouden is het fraaie notatieboekje dat aan alle deelnemers wordt uitgereikt, in een uitvoering van Margreet Wevers van ‘Schaakkunst’ uit Velp. Margreet zelf behoort dit jaar ook tot de deelnemers.

Het plezier bij alle deelnemers was duidelijk zichtbaar en, tussen de ronden door ook hoorbaar. Het spreekt daarbij vanzelf dat ook voor de winst wordt gespeeld. Helaas kan titelverdediger Tom Bus zijn titel niet verdedigen; bij de jeugd is regerend kampioen Brent van Dusseldorp wel weer van de partij maar hij ondervindt concurrentie van de grote favoriet Pieter Verhoef. De strijd wordt in de tweede reeks van nogmaals drie ronden beslist. Na de eerste avond staat de favoriet Martijn Boele op kop met een 100% score, die ook werd behaald door René Kniest. Verrassend is de gedeelde derde plaats van Walter Manschot met 2½ punt. Komende vrijdag komen er nog enkele sterke spelers bij, zodat er nog van alles mogelijk is!

Rangen en standen volgen snel!
Geschreven op 24 september 2016.

Nieuws

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

16/06 | Martijn is clubkampioen

14/05 | Martijn houdt Jan Timman op remise

Kalender

« Jul, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Puzzel