menu

Spectaculair Avondje | Interne Competitie P3 R25

Omdat er in de grote zaal een soort go werd gespeeld, namelijk bin-go, kwamen de schakers bijeen om in de zijzalen wel uitdagingen te zoeken. De lentezon had 's middags al flink zijn werk gedaan, zodat de kachels wat naar beneden moesten worden geschroefd.

Op zeven borden werd het een spectaculair avondje.

Op het zevende bord speelden Rinse en Son na de hele middag hard te hebben gewerkt op de Schaakschool hun interne partij. De vrienden hadden beiden liever tegen iemand anders gespeeld, maar de computer was onverbiddelijk. Gelukkig kun je tijdens een periode slechts eenmaal tegen dezelfde tegenstander spelen, dus de jonge kemphanen hebben hun partij weer gespeeld. Het werd een interessante pot, waarbij beide jongens hadden kunnen winnen. Het ...g5 van Son liet teveel schaakjes toe, maar Rinse profiteerde niet optimaal, waardoor hij het stuk niet tegen vier of vijf pionnen inleverde, maar tegen twee of drie. Later had Rinse dat paard terug kunnen winnen door zelf twee pionnen te offeren, maar hij zag het niet. Daardoor trok Son aan het langste eind, wat hem een plaats in de top 20 opleverde.

Rick bleef op bord zes zijn stelling rustig uitbouwen, zoals hij had gedaan in de vorige wedstrijd met zijn team. Lucas deed daar echter niet voor onder, maar miste een tactisch grapje, waardoor hij door een pionvork een paard moest inleveren. Helaas, want het leek een spannende strijd te gaan worden tussen deze ook jongelingen. Rick bleef geconcentreerd en het weinig moeite om chocolademelk Lucas te verslaan.

Ook op bord vijf was de regelmatig terugkerende broedermoord tussen twee van de vier Kuijkens een ongewenste loting, maar ook voor hen geldt dat het slechts eenmaal per periode gebeuren kan. Hun trainer dacht op voorhand dat het een interessante partij zou kunnen worden. Daar waar de jongste broer Vadim een megaspurt maakte de afgelopen jaren, en nu kortstondig plateau bereikt, zit de middelste broer Lazlo hem op de hielen. Hij heeft de afgelopen maanden laten zien dat er schaaktechnisch nog veel in het vat zit.
Aanvankelijk leek Vadim toch een makkelijke avond te krijgen: met tegengestelde rokades had hij wel koningsaanval, en zijn broer moest zich met de witte stukken beperken tot verdedigen. Maar ook verdedigen is een kunst, zei Spassky al, en terwijl we van Lazlo de laatste tijd prachtige aanvalspartijen hebben gezien, bleek dit talent ook psychologisch in staat om rustig te blijven rekenen en verdedigen.
Vadim had een stukoffer berekend, dat hij altijd zou terugwinnen, maar Lazlo wilde daar niet aan meewerken. Hij verdedigde door middel van tussenplaatsen, en wist zo het stuk te behouden. Dat groeide uit naar een dame tegen een toren, en Vadim moest voor het eerst in een serieuze partij zijn meerdere erkennen. Het zou schrijver dezes niets verbazen als de derde periode niet snel genoeg kan aanvangen: zijn wraak zal zoet zijn.
Maar ondertussen sliep Lazlo toch een tikje lekkerder!
De strijd is altijd in goed gemoed en speels, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de mannen elkaar naar hogere niveaus opstuwen.

Jan Stuut kraakte bijna de Najdorf van haan André. De vader der Kuijkens kende de interessante subvariant van Jan niet, maar besloot er wel op in te gaan. Heel lang leek wit een initiatiefje te hebben, maar zoals dat vaker gaat bij de Najdorf bloedde het langzaam maar zeker dood. André kon een pionnetje ophalen, daarna nog eentje, en het eindspel werd door hem goed uitgespeeld. Spannend potje!

Walter en Jan van Galen maakten er ook een spectaculaire partij van. Met aanvalsgevoel wist Walter zijn pionnen naar de vijandelijke koning te brengen, en een kwaliteit te winnen, en de volgende stelling ontstond:

Manschot - Van Galen, 23 maart 2018
Manschot - Van Galen, 23 maart 2018, wit aan zet

Het geinige aan deze stelling is dat als de koning naar h8 moet zetten, het meteen mat is via Txf8#. Dus hoe verplicht wit om zwart te koning te laten spelen? Zorgen dat hij geen zetten meer heeft. Bijvoorbeeld via 1. Lg3. Die moet geslagen worden, want als zwart bijvoorbeeld Lb6 speelt, wordt het gepende paard nogmaals aangevallen via 1...Ld6 en is het mat onoverkomelijk. Dus:
1. Lg3 Lxg3 2. Kxg3 a5 3. b4 a4 4. Kg2!
Nu heeft zwart geen zetten meer behalve Kh8, en is er dus een soort zelfhelpmat ontstaan.
4...Kh8 5. Txf8#
Walter won en stijgt naar de zesde plaats in de competitie.

Eric had tegen Wim veel actiever stukkenspel. Spectaculair was de klassieke centrumdoorbraak, en hoewel Wim nog van alles en nog wat probeerde, was het pleit beslecht: hij moest opgeven.

Op het eerste bord maakten Martijn en Brent er een prachtig schaakspektakel van. Na een mislukte opening van Martijn met de witte stukken, besloot hij na de zoveelste krachtzet van Brent een pion in de aanbieding te doen voor beter stukkenspel. Hij had toen al het loperpaar, en schatte in dat de open diagonalen, lijnen en rijen in zijn voordeel zouden zijn. Brent nam het gretig aan, want hij dacht op zijn beurt dat het allemaal prima te houden was. Als snel won Martijn de pion terug, maar hij had eerst e5 moeten spelen: nu kwamen Brent's paard en loper, die voor Martijn zo lekker buiten spel stonden, ineens weer volop meedoen, en won Brent weer een pionnetje terug. Martijn besloot hierop een kwaliteit te geven, voor een halfgevorderde vrijpion op de a-lijn. Die werd inderdaad gevaarlijk op a6, maar Brent wist de zwartveldige loper af te ruilen, en via een tussenschaak zijn paard helemaal in het centrum te posteren. Ondertussen blokkeerde een toren de a-pion, en sloot Martijn die toren op met Lb6. Er zat voor Brent niets anders op dan de kwaliteit terug te geven, maar hij bleef nog steeds die pion voorsprong behouden. Dankzij eenzelfde penning als in de vorige partij (het paard op f8, maar de toren op a8 kon Brent geen progressie boeken, en was elke winstpoging van Martijn tegelijkertijd ook een verliespoging. Na een enerverende pot, en fijn schaak, kwamen de mannen remise overeen.
Er zijn genoeg saaie remises, maar dit was er zeker niet eentje.

Omdat Hans niet meespeelde met de interne, lopen beiden zo'n 15 punten in op Hans' nummer 1 positie, maar Eric liep door zijn overwinning wat punten uit. Is het nog mogelijk voor de jongeren om de twee oudgedienden te achterhalen?

Komt dat zien!
Op vrijdag, 20:00u, de Paperclip, Velp.

Volgende week zijn de ballen opgeruimd en spelen we weer in de grote zaal.


Geschreven op 24 maart 2018.

Nieuws

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

16/06 | Martijn is clubkampioen

14/05 | Martijn houdt Jan Timman op remise

Kalender

« Jul, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Puzzel