menu

P3 R34 Interne Competitie 2018-06-01

Het einde van het seizoen nadert. Nog drie ronden te gaan om te bepalen wie de kampioen van de Velpse Schaakvereniging wordt in het seizoen 2017-2018. De spanning neemt toe naar het einde van het seizoen.

De directe kanshebbers voor de eindzege zijn Hans van Capelleveen, Martijn Boele en Eric de Winter. Nadat Hans in ronde 19 de kop van de ranglijst heeft overgenomen van Brent van Dusseldorp is hij niet meer van kop gegaan. Martijn heeft de achtervolging ingezet door de laatste acht ronden elke keer te spelen en ook de winst te pakken.
Voor Eric de Winter wordt het lastig om eindoverwinning te pakken. Dan moet hij geholpen worden met verliespartijen van zowel Hans als Martijn.

De 34ste ronde liet weer een grote schare jeugdig talent aan de borden zien. En we weten dat deze jeugdschakers daardoor heel snel progressie maken, want je ziet ze per partij groeien.

Zo speelde Lynn Bouwman met de witte stukken tegen Hans van Riek. Lynn moet nog even wennen aan het noteren. Gelukkig hielp Hans haar daar af en toe bij want door het noteren kun je ook je partij naspelen en daar leer je ook weer van. Lynn gaf ergens in de opening haar dame weg. Hans, die fors in de aanval ging, was even onvoorzichtig en toen paste Lynn een voordelige ruil toe waarmee de dame ten koste van een toren werd opgesnoept. Hans was vanaf dat moment gewaarschuwd. Hij bouwde zijn voorsprong uit en gaf uiteindelijk mat.

Jan van Galen speelde met wit tegen Hugo van Gaal: Meervoud tegen enkelvoud. Nadat vastgesteld werd hoeveel a's er in elke naam verborgen zat werd de strijd aangegaan. De eerste keer dat Hugo zijn loper in de aanbieding zette vroeg Jan: "Weet je het zeker dat je die zet wil doen?". Hugo nam hem wijselijk terug maar was nog niet voorzichtig genoeg. Jan is dan wel heel aardig, maar er zijn ook grenzen. Deze kwam Hugo dan ook snel tegen. Andere stukken werden met dank aanvaard en Hugo ging mat op b8. Meervoud won.

Son Stavenuiteer speelde tegen Eric de Winter. Son speelt natuurljk al wat langer bij de senioren mee en je ziet dan ook dat hij zijn partij degelijk opbouwt. Hij zag echter een dubbele aanval op de koning en loper over het hoofd. Schaak moet je opheffen en dat kon niet zonder de loper te verliezen. Eric won daarna eenvoudig door een mat achter de paaltjes. In de analyse werd vastgesteld dat de jeugdspelers niet moeten uitgaan van de meest logische zet die je kunt verwachten maar uit moeten gaan van de beste zet  die de tegenstander kan doen. En dat leer je op deze manier natuurlijk wel snel.

Wim Louwman speelde tegen Jetske van der Bent die zienderogen beter wordt. Zij speelde een goede opening en Wim speelde voorzichting zijn vertrouwde opening: Gesloten met een voorwaartse beweging op de koningsvleugel. Jetske trachtte een opening te vinden op de damevleugel en speelde daar haar pionnen op. Maar niet alle pionnen stonden gedekt en Wim snoepte de eerste met zijn dame op. Langzaam maar zeker speelde Wim zijn stukken over de f-lijn de zwarte stelling in en won gedecideerd.

Toen Hans Wolthuis de schaakzaal in liep grapte hij dat hij tegen Walter Manschot wilde spelen. Of het artificial intelligence is? De computer deelde deze heren ook tegen elkaar in en er rolde een leuke partij op de mat waarin ze elkaar geen milimeter ruimte gunde voor een mooie aanval. Niet toevallig besloten de mannen tot remise.

Vuurwerk in de partij tussen Jan Stuut en Lazlo van Kuijk. Ik een dubbelpion? Dan jij ook een dubbelpion! Het begon al een bokswedstrijd waarin de spelers elkaar gelijktijdig wilde hoeken. Jan -kort gerokeerd- werd bestookt met een koningsaanval op de koningsvleugel. Lazlo -lang gerokeerd- werd aangevallen op de damevleugel. En Jan, die geleerd heeft van de vorige ronde tegen Hans vC, opende de lijnen en plaatste een beslissende aanval. Terwijl de dame van Lazlo werkeloos achter de dubbelpion in het centrum bivakkeerde werd door Jan de knockout uitgedeeld met een dubbele aanval op koning en toren. Lazlo spartelde nog even door en gooide daarna toch maar zelf de handdoek in de ring. (Want we hebben bij het schaken geen coach die je uit je lijden verlost).

André van Kuijk speelde met wit tegen Brent van Dusseldorp. In deze klassiek gespeelde partij zette zwart druk op het paard op c3 zoals we dat vaak zien met een loper op b4 en een paard op e4. In plaats van zijn zwarte loper op d2 te posteren (hij was namelijk al naar f4 ontwikkeld en dat voelt als een verloren zet) ruilde André zijn sterke loper van g2 af op het paard op e4. De directe druk was daarmee wel af van c3, maar hij hield wel de verkeerde loper over. Die druk op c3 heeft André door goed spelen van Brent de hele partij dwars gezeten. En de meerderheid van pionnen op de damevleugel gaf uiteindelijk de doorslag voor de overwinning van Brent.

Rick van Emden speelde tegen de killer Martijn Boele die met een lekkere zegenreeks bezig is. De geconcentreerd spelende Martijn gaf Rick eerst een geisoleerde dubbelpion op de c-lijn en won daarna een centrumpion met een dubbele aanval. De stelling van Martijn leek geen zwakheden te hebben. Rick ging er wel naar op zoek. Hij raakte niet in paniek maar kon ondanks zijn tactische grappen de positie van Martijn niet aan het wankelen brengen.
Martijn won.

Als laatste waren Vadim van Kuijk en Hans van Capelleveen nog aan het werk. Hans, wiens coach zegt dat hij wat actiever moet spelen, ontwikkelde zijn stukken wat sneller en bood wat druk op de witte stelling. Vadim maakte wat ongelukkige keuzes, maar de stelling bleef binnen de remisemarges. In het middenspel kwam er een interessante keuze op het bord. Een paard voor twee pionnen, een open koningstelling en actieve stukken. Wel of niet doen? Hans besloot er voor te gaan. Zijn paard op h5 ging er aan voor twee centrumpionnen en een batterij op de diagonaal. Vadim zette Hans vast met een pion op h6 waardoor er matdreigingen in de stelling kwamen. Vadims koning stond echter op de tocht. Hans wist het stuk terug te winnen en bleef voor met een pion meer in een stelling met de zware stukken en links en rechts wat pionnen.
Vadim had inmiddels veel tijd verbruikt. En het gebeurt vaker dat hij, met 20 seconden op de klok, het hoofd van zijn tegenstander op hol brengt. Hans kan daar tegen. Hij gebruikte zijn tijd om steeds de beste zet af te leveren. En als je dat ook moet doen met 10 seconden op de klok dan mis je wel eens wat. Zo ook nu: Een dubbele aanval. Mat of dame. Vadim wachtte het niet af.

En zo hebben de topspelers alle vier gewonnen. Nog twee ronden om Hans in te halen. Het wordt spannend!


Geschreven op 02 juni 2018.

Nieuws

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

16/06 | Martijn is clubkampioen

14/05 | Martijn houdt Jan Timman op remise

Kalender

« Aug, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Puzzel