menu

P3 R33 Interne Competitie 2018-05-25

De mussen vielen bijkans gekookt van het dak, zo warm was het. Dat deerde de schaakjeugd 's middags niets: op het parkeerterrein werd tussen de schaakbedrijven door de zomer gevierd met tikkertje, verstoppertje, en overgooiertje. Dezelfde schaakjeugd had na het eten onnoemlijk veel zin in de interne competitie, zodat er om acht uur achttien schakers achter de borden plaatsnamen.

Op het negende bord speelde Lucas tegen Pepijn. Met geconcentreerd spel, keurige ontwikkeling en sterke pionzetten won Lucas op een tactische manier een stuk. Pepijn liet zich niet kennen, en zocht meteen de koningsaanval - een uitstekend plan als je materiaal achter staat. Je wilt niet in een eindspelletje zachtjes van het bord worden getikt. De dood of de gladiolen! Pepijn dirigeerde zijn stukken naar de koning van Lucas, die misschien iets teveel ontspande, met een rondje Paperclip, een rondje chocomelk en een rondje toiletbezoek. Pepijn dreigde mat, en in plaats van dat te voorkomen, viel Lucas een paard aan. Pepijn negeerde dat terecht en zette Lucas schaakmat.
Het eerste punt voor Pepijn in de interne competitie! Dat er nog maar vele mogen volgen.

Ook jeugdspeler Jetske, die hard vooruit is gegaan de laatste tijd, speelde voor het eerst mee in de "interne" bij de Velpse Schaakvereniging. Zij speelde tegen Menno, die deze week geen bye had, en met eenzelfde grote grijns als vorige week nu wel achter het bord ging zitten. De opening was duidelijk voor Menno, die enige coulance kende met Jetske, maar zich eens achter de oren krabde toen zijn jonge tegenstandster haar stukken actief liet worden op de koning van haar tegenstander. Menno kneep 'm kortstondig, maar wist steeds iets meer terrein te winnen, totdat een petit-combinaison de partij beëindigde. Jetske een schat aan ervaring rijker en Menno gewoon het punt.

Jonathan en Wim maakten er een heel spektakelstuk van, nadat Jonathan met de witte stukken een pion op e4 kado had gedaan. Daarvoor kreeg hij enorm veel activiteit, en de tactische grappen en grollen lagen om de hoek. Wim had alles vrij goed onder controle, en probeerde zich te ontworstelen aan zowel het front op de damevleugel, als de stukken die op zijn koning gericht stonden. Hij moest hiervoor de gevorderde meerderheid op de damevleugel aan Jonathan overlaten, en die vond het juiste plan: een vrijpion creëren aldaar. Een gebbetje van Wim, die de zesde rij van pionnen schoonde, zodat Jonathan de c6-pion niet kon doorschuiven, werd niet als zodanig door de witspeler herkend, en het kostte hem nog een pion. Merkwaardig genoeg was de witte stelling zo actief, dat ook het tweede pionverlies geen directe winstmogelijkheden voor Wim bood. Inmiddels beiden in tijdnood, was het wachten op de foutjes, en die kwamen er over en weer. Beiden misten nog behoorlijk wat, maar uiteindelijk was het Wim die in een enerverende, interessante en leerzame partij aan het langste eind trok.

Dries wist met de witte stukken eenvoudig te winnen van Rinse, die veel te te snel speelde en daardoor alles weg gaf. In de tweede partij die zij die avond speelden, gebruikte Rinse zijn tijd beter, maar het was nog altijd niet om over naar huis te schrijven. Dries wel - die vertrok al vroeg op de avond met een punt op zak huiswaarts.

Son ontwikkelde op het vijfde bord niet al te rooskleurig, tegen de openingsvoorbereiding van Rick. Het zorgde ervoor dat Son weinig ruimte had, en zijn stukken niet goed kon ontwikkelen, omdat hij andere stukken voor zijn pionnen had gezet. Met weinig ruimte is het sluw om wat te ruilen van de tegenstander, maar het toonde Son's karakter dat hij dat niet deed. Hij moest dat helaas wel bekopen. Rick kon met ontblote spierballen een pion op d6 zetten, en dat kostte Son een stuk, en kort nadien de partij.

In een huisvariant kwam Vadim met de zwarte stukken vrij slecht te staan tegen Walter, die de afgelopen twee partijen van Vadim verloren had. Maar de steeds weer verrassende Walter was niet van zins driemaal op rij te gaan verliezen. Terwijl Vadim trachtte de witte dame in te sluiten, was het Wim die aan dezelfde kant van het bord een pionnetje won, niet rokeerde, een paard op d5 zette, en doodgemoedereerd met zijn h-pion ging lopen. Dat was effectief. Toen Vadim dacht dat hij stukverlies niet meer kon voorkomen, gaf hij op. Een beetje te vroeg, zo bleek uit alle analyse, want de complexiteit van de stelling was hoog genoeg om nog allerlei menselijke fouten te maken.

Uit de betere opening kwam Eric met de witte stukken tegen André in een interessant middenspel, dat vooral om centrumbeheersing ging. Eric won een kleine kwaliteit - of André gaf twee stukken tegen een toren, wat strategisch gezien niet eens zo'n gek idee was, met al die open lijnen en rijen. Toch bleef Eric het initiatief behouden, omdat de zwarte koning niet helemaal okselfris op de tocht stond. Het riekte daar dus wat, en Eric had enkele geinige schaakjes om zijn dame naar h1 om te spelen, alwaar het mat niet te voorkomen was. Dit was ook een partijtje om 'ns goed te analyseren.

Op het tweede bord kreeg Hans door weinig actief spel een zeer slechte stelling tegen Jan, die op zijn beurt wel voortvarend tekeer ging richting de lang gerokeerde koning van Hans. Het was buitengewoon jammer voor Jan dat hij daar de stelling dichtschoof, terwijl hij ook lijnen had kunnen openen. Daar kwam een overbelasting bij, waardoor Hans een stuk buit kon maken. Even voordien had Jan al met een kwaliteitsoffer op d3 groot voordeel kunnen behalen, maar nu zat een verrassing niet meer in de maak. Hans won.

Ook op het eerste bord was de underdog de beste speler. Martijn bemoeide zich met alles behalve zijn partij, en Lazlo was er als de kuikens bij om het initiatief met de zwarte stukken over te nemen. Met nog enkele door Martijn gemiste zetten kwam Lazlo nagenoeg gewonnen te staan, maar hij liet Martijn leven door enkele tijdrovende tussenzetjes te doen. Dat zorgde voor genoeg lucht, en plotseling kon Martijn op de open koning van Lazlo heel vervelende dingen dreigen. Het kostte Lazlo beide paarden, en toen gaf hij op. Het is niet meer mogelijk om op routine van de Velpse schaakjeugd te winnen, en dat is een heel goede zaak!

Jeugdig zijn we allemaal, maar zowel beginnende als gevorderde schakers, van jonge of oudere leeftijd, zijn allemaal welkom op vrijdagavond om 20:00u in De Paperclip in Velp!
Geschreven op 26 mei 2018.

Nieuws

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

16/06 | Martijn is clubkampioen

14/05 | Martijn houdt Jan Timman op remise

Kalender

« Aug, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Puzzel