menu

P3 R30 Interne Competitie 2018-05-04

De zomer is in aantocht, of wellicht al gearriveerd, en dat deed veel schakers naar buiten en buitenlanden trekken. We kregen kaartjes uit Sevilla, Jakarta, Warschau, Rio de Janeiro en Voorthuizen.
Niettemin waren er twaalf schakers die 's middags al met hun hoofden in het zonnetje hadden gezeten. Op twee na dan, die waren bij de Schaakschool.

Op het zesde bord mocht nieuwkomer Rick meteen tegen Dries aantreden, die de afgelopen weken vakantie had gevierd, en daarom weer wat moest wennen aan het oerwoud van stukken op het bord. Dat bleek in de opening, die Dries nog verkwanselde, en Rick had meteen veel materiaal voor kunnen komen als hij de centrumpion niet had terug geslagen, maar eerst een schaakje had gegeven. Dit liet hij na, waardoor Dries zich wist te ontworstelen uit de houdgreep waarin hij verkeerde, en dat resulteerde in stukwinst, waarna hij de partij relatief eenvoudig naar zich toe trok. Een geslaagde vuurdoop van Rick, bij wie het eerste volle punt niet lang op zich gaat laten wachten. Dries klapt met +5 even de top 10 binnen, en wordt vooralsnog niet gestuit!

Op het vijfde bord was Jonathan met de witte stukken tegen Hans Wolthuis aan het schaken. Hans, na een langdurige ziekteperiode weer met open armen ontvangen, wist de gambietpion te behouden, maar dat leek hem zijn stelling te gaan kosten. Jonathan zette op enkele momenten niet scherp genoeg voort, en kreeg een lastig te verdedigen dreiging van een pionvork tegen zich. Hij dacht door een paardoffer zich in veiligheid en in het voordeel te combineren, maar had het enige tussenzetje Dg4 in zijn berekeningen gemist. Hans wist die zet wel te vinden, kwam binnen met zijn dame en toren, en Jonathan moest de nachtkaars uitblazen.

Walter en Lazlo op het vierde bord maakten er een typisch gevecht van: Walter heeft zijn eigen stijl, en de creatieve speelstijl van Lazlo is ook al maanden mooi te onderscheiden. Dat heeft hem laatstelijk geen windeieren gelegd, en ook in de partij tegen Walter liet hij goed schaak zien. Misschien was het terugtrekken van zijn paarden niet helemaal correct, maar het zorgde er wel voor dat de actieve stukken van Walter niet bij zijn koning konden komen. Zoals een goede schaakpartij betaamd was het een hard gevecht, waarbij deze oud- en jonggediende elkaar geen haarbreed toegaven. Met als resultaat natuurlijk remise. Lazlo scoort daardoor uit de laatste 6 partijen een knappe 4 punten, terwijl Walter zich steviger op de zesde plaats in het klassement nestelde.

Het derde bord was voor Paul, die we de laatste tijd meer als organisator dan als schaker aan het werk hebben gezien. Het was goed om hem weer achter het bord te zien zitten, waarop zijn tegenstander Vadim met de zwarte stukken alles richtte op de damevleugel. Vadim moest diep rekenen om zijn lichte stukken niet ergens diep in de witte stelling opgesloten te zien worden, maar de controle van het veld c3 door een pion op d4 was voor hem een feestnummertje. Paul trachtte zijn stukken naar actievere plaatsen te manoeuvreren, maar het loperpaar van Vadim domineerde de stelling. Die extra pion was een dubbele, en Vadim ging die toch terugwinnen, terwijl hij ondertussen strategisch overweldigend kwam te staan. Had Paul misschien enkele malen van de mogelijkheid gebruik moeten maken om een tussenschaak te geven, had hem dat meer tegenspel opgeleverd? Nu kwam Paul niet meer onder de druk vandaan en won Vadim gewoon met beter schaak. Terug in vorm komen, voor beide mannen!

Op het tweede bord speelde Brent zijn centrumopening tegen Hans van Capelleveen, en die had het thuis eens nagekeken. Maar de variant die Brent speelde was niet bekend, dus kwam Hans wat gedrukt te staan met de zwarte stukken. Hij ruilde de actieve stukken van Brent af, en die krijg daardoor wat moeite om zijn koningsvleugel te ontwikkelen. Toen dat gelukt was bleef er een dubbel toren eindspel over, met een slechte pionstructuur van Hans. Daar wist Brent geen gebruik van te maken, zodat remise een onoverkomelijke uitslag was.

Op het eerste bord werd een mooi Siciliaans gevecht gehouden tussen Martijn en André. Door een opening te kiezen en daar volhardend mee te blijven schaken, weet Andre steeds beter waar zijn stukken horen te staan. Martijn koos voor een variant die tot op het hoogste niveau gespeeld wordt, en die het zwarte plan om ...d5 door te zetten nagenoeg elimineert. Andre was niet op de hoogte van deze theorie en bleef op dat plan azen, waardoor hij een toren op een fout veld neerzette. Die was een prooi voor de slechte loper van Martijn, en de rest was een kwestie van techniek. Martijn neemt de tweede plaats over van Eric, die schitterde door afwezigheid, en begint de nummer 1 positie in het vizier te krijgen.

Dat wordt spannend!

Kom ook eens schaken. Om 20:00u op vrijdagavond in de Paperclip.
Elk niveau is welkom, en voor elk niveau is er een prettige tegenstander.
Zolang u de regels van het schaakspel maar kent. De rest komt vanzelf.
Geschreven op 05 mei 2018.

Nieuws

09/09 | 21 september Rhedens Kampioenschap. LET OP: Aanvang 19:30u!

25/08 | De Schaakschool start op 7 september

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

Kalender

« Sep, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Puzzel