menu

P3 R27 Interne Competitie 2018-04-06

De lente breekt door, en terwijl er achter de schuifwand twee Velpse teams hun stukken schoven, kwamen 14 schakers een partij intern schuiven. Bijna iedereen kwam op de fiets - want het zwoele briesje behoefde geen winterjas meer.

Op het eerste bord speelde Eric met wit tegen Walter. Op voorhand een interessant gevecht, omdat deze heren al weken-, zo niet maandenlang, in topvorm zijn. Vanzelfsprekend wordt dit door beiden in elk geval gebagatelliseerd, zo niet tegengesproken, maar schrijver deze weet waarover hij typt. Walter veroverde in de opening een pion ten koste van ontwikkeling. Eric kreeg steeds meer grip op de stelling. Zijn torens op de half-open a- en b-lijn verlamden de zwarte stelling, en zwarts loper van c8 kwam de hele partij niet in het stuk voor. Ondanks de pion achterstand leek de uitslag na een zet of 20 vast te staan, helemaal toen Walter toeliet dat Eric een octopuspaard op d6 kon posteren. Eric had hierna geen moeite meer het af te maken en won.

Het tweede bord was voor Brent en Lazlo, een juniorenpartij op niveau. Lazlo koos voor tegengestelde rokades, en Brent zette volgens goede vuistregel het meteen op een lopen met zijn pionnen op de damevleugel. Lazlo moest verdedigen. Daar waar hij dat vorige week tegen Vadim als een ware Petrosian nog een lekker punt had opgeleverd, en hij ook nu een stukoffer tegen kreeg, was Brent duidelijk scherper in de afronding. Het stukoffer was waarschijnlijk niet geheel correct, maar de praktische kansen waren velerlei. Toen Lazlo een pionschuif verwachtte, maar dat een pionslag werd, ging de b-lijn open en had Lazlo te weinig verdedigers voor de binnenvallende zware stukken van Brent. De achterste rij was niet verdedigd, en met een authentiek dame-plus-pion-mat ging de jongste van de twee kemphanen ten onder.

Hierdoor moest Martijn op bord drie met de zwarte stukken wel van Wim winnen, om in het spoor te blijven van de zojuist genoemde overwinnaar der avond. Dat was voorwaar geen sinecure. Met knappe openingsvoorbereiding, en niet de beste zetten van Martijn, wist Wim een duidelijk voordeeltje te bereiken, wat resulteerde in een sterke vrijpion op de e-lijn. Martijn zette zich schrap, herpositioneerde zijn stukken om zowel de tegenaanval als de blokkade voor te bereiden, en kreeg klassiek tegenspel op de damevleugel. Plots kreeg Wim wat tikjes te verduren, en zette hij zijn plan niet voort, doordat hij moest verdedigen. Hij ruilde dames, waar Martijn niet blij mee was, maar nu was het ruimtevoordeel dat hij met de zwarte stukken in de opening had opgebouwd ineens een groot voordeel. Met Wim's witte vrijpion keurig geblokkeerd op een onaantastbaar veld bleek de koning een sterk stuk, en toen Wim ook nog zijn c-pion naar voren schoof, die en passant geslagen werd, klapte de witte stelling ineen. Een enerverend potje.

Erika en Jan speelden een standaard opening, en lange tijd bleef het bord mak. Erika bouwde haar stelling langzaam maar zeker uit, net zolang totdat Jan een grote fout maakte, waar Erika meteen op kapitaliseerde. Puntje voor haar.

Vadim zocht met de zwarte stukken tegen Menno naar zijn schaakkracht. Een der toptalenten van de Velpse Schaakvereniging is al weken zo niet maanden uit vorm. Niet dat hij zo slecht schaakt, maar de punten willen maar niet komen. Geduld is een schone zaak, en het siert Vadim dat hij blijft spelen. De enige remedie! Tegen Menno kwam hij prima uit de opening. Het was jammer dat er veel stukken geruild werden, waaronder de dames, omdat het aantal mogelijke combinaties in de stelling per zet kwadratisch leek toe te nemen. Door al dat geruil was Vadim beter komen te staan, en hij had een irritante penning die Menno noopte om een kwaliteit te offeren. De witveldige loper die hij overhield leek sterker dan hij was, en het tegenspel werd door Vadim keurig geneutraliseerd. Daarna ging de jeugdspeler over tot het ruilen van de laatste toren van wit, en toen Menno dit niet meer kon voorkomen, gaf hij op, om de lijdensweg die in het verschiet lag te vermijden.

Victor speelde tegen Lucas, die de laatste weken steeds beter in vorm lijkt te geraken, en het eerste volle punt kan dan ook niet ver weg zijn. Maar de steile curve raakte een dieptepunt in deze partij. Weinig geconcentreerd liet Lucas wat materiaal instaan en gaf ook nog zijn dame weg. Victor wist er wel raad mee, en speelde de partij geconcentreerd uit. Daar hielp geen extra chocomelk tegen.

Austin werd in de beginfase door Lynn overspeeld. De zwarte stukken kwamen steeds meer richting de koning door deze jongedame, die nog maar kort op de Schaakschool zit, maar zo graag een partij wilde spelen, dat niemand dat dorst te weigeren. Austin weigert categorisch en lekker eigenwijs de gouden regels toe te passen, en dat kwam hem dus duur te staan. Met aanvalsgevoel wist Lynn de witte koning onder vuur te nemen, en Austin was gedoemd tot verdedigen. De partij kantelde plotseling, toen de witte stukken actief werden, en Lynn teveel bezig bleef met aanvallen. Ze kwam er niet doorheen, en Austin maakte handig en gretig gebruik van de geboden kansen. Zo maakte hij steeds meer materiaal buit en wist hij, net als zijn vader, zijn eerste punt in de Interne Competitie te pakken. Huize Pelt ging een prima weekend in!

U leest: op elk niveau kan er bij de Velpse Schaakvereniging geschaakt worden. Van absolute beginners tot huisschakers tot experts. Keertje kijken of meteen meespelen?
Vrijdagavond, 20:00u in De Paperclip.
Geschreven op 09 april 2018.

Nieuws

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

16/06 | Martijn is clubkampioen

14/05 | Martijn houdt Jan Timman op remise

Kalender

« Aug, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Puzzel