menu

P1 R3 Interne Competitie 20170908

Op deze regenachtige zomerdag, zoals we die in Nederland maar al te vaak mee maken, togen de schakers weer naar de Paperclip. Het eerste half uur werd besteed aan blitz-vergaderen. De stukken vlogen over de tafel zoals we dat van schakers gewend zijn. Nadat voorzitter Eric de Winter zijn hamer over had gedragen aan Paul Stoffer werden vele bekers uitgereikt aan even zovele prijswinnaars. En daarna kon er geschaakt worden.

Julian van Kuijk nam het met wit op tegen zijn broer Lazlo. Lazlo was niet erg zuinig op zijn stukken en verspeelde er een. Julian bleef geconcentreerd doordrukken en won ook nog een kwaliteit. Met een toren voor was het snel gebeurd. Lazlo wierp de handdoek in de ring.

Walter Manschot herinnerde zich nog goed het vorige treffen tegen Vadim van Kuijk. Een gewaarschuwd mens telt voor twee en Walter zocht naar de mooie combinaties. Nadat Vadim met ..Lg4 de toren aanviel speelde Walter het mooie schijnoffer Txd5!

Maar Vadim zag deze stap 3 truc wel. Hij bracht een listig matje in de stelling met Lf3 en het duurde even voordat Walter de weerlegging zag. Na afruil van de toren op de D-lijn plaatste Walter een tussenschaakje op h3! en dekte het matveld met de toren van h1. De winst was daarna eenvoudig binnen te hengelen voor Walter.

Jan van Galen speelde tegen Brent van Dusseldorp. Nadat de opening een vol bord met mooi stukkenspel liet zien en beiden mooie velden kregen compliceerde Brent de stelling met wat aftrekaanvallen. Toen hij zijn plan ten uitvoer bracht en Jan de schade zag die de wervelstorm te weeg bracht kreeg hij complimenten van Jan voor de schoonheid van de combinatie. Jan gaf op.

André van Kuijk en Jan Stuut bevochten elkaar met gelijke kansen. Paarden op mooie onneembare plekken en lopers en torens die daarom heen combineerden. Toen de dames, lopers en torens van het bord waren verdwenen leek er een remisestelling op het bord te zijn gekomen. Door onoplettendheid van Jan verdween er een pion van het bord. Pitbull André beet zich er in vast en creëerde een vrijpion op de damevleugel. Die was niet meer te stoppen en Jan legde de koning om.

Eric de Winter en Hans van Capelleveen mochten het weer eens tegen elkaar opnemen. Na een Babylonische opening die de creativiteit van beiden vereiste joeg Eric het paard op g6 op en posteerde zijn pion op h6. Rokeren is voor mietjes zal hij gedacht hebben.. Hans rokeerde wel en ontwikkelde een aanval op de damevleugel. Na een door angst gedreven Th2 wist Hans het paard op c3 onder druk te zetten om kort daarna het volle stuk te kunnen winnen. Eric gaf op.

De kersverse voorzitter Paul Stoffer ging in gevecht met secretaris René Kniest. Er werd een open pot schaak gespeeld waarbij beiden tactische kansen hadden. In het verre middelspel krijgt René het betere van het spel. Hij wint een kwaliteit en dringt met zijn dame de vijandelijke stelling binnen.

Paul speelt Pe4. De beste zet in deze stelling. Na Txe4 moet de dame wijken. D3 is het goede veld maar Paul speelt zijn dame naar f3. Daarna is het na Dh2+ snel uit. Paul geeft op.

Dat waren weer mooie partijen in de Paperclip. Volgende week gaat het Gemeentelijk Kampioenschap van Rheden van start. Alle inwoners van de gemeente Rheden en leden van de schaakverenigingen in deze gemeente mogen daaraan deelnemen.
Deelnemen? Neem contact op met de secretaris (secretaris@velpsesv.nl).
Geschreven op 09 september 2017.

Nieuws

09/09 | 21 september Rhedens Kampioenschap. LET OP: Aanvang 19:30u!

25/08 | De Schaakschool start op 7 september

21/07 | Nieuwe seizoen start op 24 augustus 2018

16/06 | Dries beste nieuwkomer

16/06 | Brent beste jeugdspeler

Kalender

« Sep, 2018 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Puzzel